Travel AdvisorTravel Advisor

Kako preživjeti u korejskom hotelu 14 dana u karanteni

14 dana u karanteni

Iz sobe na osmom katu kroz staklenu stijenu s prozorom pogled se prostire na maleni bazen kanalom povezan s morem. Na sjevernoj strani bazena, onoj koju mogu odavde vidjeti, nalazi se simpatična marina američkog stila s onim zašiljenim stupovima koji strše iz vode. Stupovi su zabijeni čvrsto u dno a za njih su vezani pontoni u seriji H-formacija. U svaki od tih “H” se sa svake strane mogu bočno vezati četiri brodice, jahte, jedrilice. Cijeloj konstrukciji se pristupa preko mostova s ogradom ukoso položenim s obale.

Pogled u svijet

 

Podalje iza marine vidi se dio autoceste podignute na betonske stupove iznad zemlje, otprilike u visini trećeg kata stambene zgrade koja se uzdiže nedaleko iznad marine. Veliki blok stambenih zgrada dalje i malo ulijevo, brdašce obraslo sumom, Hyundai outlet koji noću jako svijetli onako u korejskom stilu, I to je sve sto mogu vidjeti odavde.

Soba

U sobi je tiho. Kada otvorim prozor, tih nekoliko centimetara koliko mi brava dozvoljava, u sobu prodire huka automobila koji prolaze autocestom danju I noću bez prekida. Prozor otvaram naizmjence kako mi zatreba svježeg zraka ili ako u sobi postane pretoplo.
Soba je mala, čista i naizgled novoizgrađena kao i cijeli hotel koliko sam mogao vidjeti u ono malo vremena koje sam proveo u prizemlju. Soba je klasičnog rasporeda s malim hodnikom, kupaonom s desne strane i centralnom prostorijom malo dalje. Ispod prozora je mali pisaći stol s ugrađenim frižiderom i stolnom lampom. Do stola minijaturni kut za sjedenje. Televizor je na zidu nasuprot kreveta a ormar do kreveta na suprotnoj strani prozora je otvoren, bez vratnica s vješanjem i nekoliko ladica. Do ormara je mala niša s ogledalom i kuhalom za vodu. Krevet je prostran i udoban. Do njega je pomoćni ležaj za jednu osobu koji nije namješten. Na njemu otvoren sada lezi moj kofer. Skoro sve stvari su još u njemu. Ne da mi se raspakirati nego uzimam onako kako mi sto zatreba. Uostalom, tu ću ostati samo 14 dana.

Karantenu zahtijevaju korejske vlasti

Toliko traje karantena, obavezna izolacija ili kako li se već zove taj period vremena koji zahtijevaju korejske vlasti za sve one koji žele ući u zemlju u ovo doba pandemije.
Hotel se zove “Marina Bay Hotel Seoul”. Koliko mogu vidjeti na welcome kanalu tv-a u sobi hotel je prilično dobar: bazeni unutarnji i veliki otvoreni na krovu hotela, prostrana teretana, konferencijske dvorane, restorani. Sada ništa od toga nije dostupno jer je hotel pretvoren u jednu od državnih lokacija za COVID-19 karantenu i izolaciju. U njega su me, s još nekolicinom drugih putnika s leta KL 0855 iz Amsterdama doveli autobusom ravno s Incheonskog aerodroma.

Doček u kombinezonima

Dočekali su nas ljudi, korejska vojska u stvari, odjeveni u one bijele kombinezone za cijelo tijelo s kapuljačom, maskama na licu, naočalama i rukavicama. Bez puno rijeci u tišini smo se poredali u prizemnoj prostoriji. Prvo smo prošli nekoliko provjera tjelesnih temperatura, ispunili brojne formulare i instalirali “self-check” aplikacije u mobilne telefone. Te aplikacije su u stvari sustav praćenja kretanja kojim se nadzire kretanje svih onih koji imaju te aplikacije instalirane. Zatim smo dobili ključeve soba i upućeni prema liftovima i sobama. Ja sam 854.

Nikad kraja

Sad sam tu već četiri dana. Po dolasku sam pročitao upute za “goste” u kojima je detaljno opisano sto se od nas očekuje. Vrata nisu zaključana ali je na njih ugrađen alarm koji se oglasi ako se vrata otvore vise od tri puta dnevno i u nedozvoljeno vrijeme. Provjerio sam – istina je. Zapakirani obroci se dostavljaju tri puta dnevno ispred vrata sobe sto se najavljuje preko razglasa na korejskom i engleskom. Također i ostale najave: COVID–test, dnevno mjerenje temperature, dostava higijenskih potrepština, vode,… COVID-test su mi napravili drugi dan po dolasku – bris iz grla i nosa mi je uzeo jedan mladić u bijelom. U bijelo odjeveni su i medicinsko osoblje mi mjeri tjelesnu temperaturu svaki dan popodne. To su ujedno i jedini kontakti s ljudima koje imam. Ostatak vremena sam sam. Čujem objavu preko razglasa da je večera dostavljena pred vrata. Izađem u hodnik i iz radoznalosti ostanem malo vani. Gledam hodnik i dugi niz vrata soba. Svako malo se neka vrata otvore, ruka proviri, uzme zavežljaj s hranom i nestane natrag u sobi. Ni jedan “gost” da se zadrži ili proviri makar i na nekoliko sekundi.

Dosadno? Ma nije… samo14 dana u karanteni

Vrijeme provodim na razne načine: vrtim kanale po tv, slušam glazbu, telefoniram doma, radim sklekove i hodam po sobi u krug. 13 koraka u jednom pravcu preko sobe. Popodne gledam jedrilicu škole jedrenja kako se vrti ispred marine ravno ispod mog prozora: tack, close-hauling, bare-away, down-wind, graciozno klizi kroz mirnu vodu dok studenti potezu konope, podižu i spuštaju jedra. Dolje oko dvorišta hotela vidim rastegnute plastične trake slične onima koje koristi policija da ogradi mjesto zločina. S vanjske strane je postavljen kontejner u kojemu je smještena vojska koja pazi da se netko ne približi a vjerojatno da netko ni ne pobjegne. Jedan mladi par približava se hotelu šetajući uz obalu. Kad su došli blizu, iz kontejnera im je prišao maskirani vojnik. Nakon nekoliko rijeci, par se okrenuo i odšetao u pravcu iz kojeg su došli.
Ipak imam još dosta vremena za izgubiti. Moj laptop mi javlja da trebam napraviti update softvera. Pokušavam ali internet stalno puca pa se instalacija 2.10 GB softwarea prekida. Ne odustajem. Update, klik – update interrupted – update klik … malo po malo tek po 2-3 megabajta napredujem puževim korakom ali ne odustajem. Postaje čak i zabavno. Izračunam koliko bi mi otprilike puta još trebalo ponoviti proces za svakih 10 megabajta pa nacrtam toliko krugova i u svaki krug upišem crticu svaki put kada kliknem. Nekad treba 10 klikova a nekad samo 2. Mislim da ovo ne bi trebao nikomu pričati… terapeutu možda?

Radovan Škarica : 14 dana u karanteni treba preživjeti.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleU Spačvi na Virovima otvara se novo mjesto za moderne putnike
Next articleGdje se u Hrvatskoj trenutno održava izložba Harry Potter?