Travel AdvisorTravel Advisor

3 nevjerojatne safari lokacije u Tanzaniji

Otkrijte 3 nevjerojatne safari lokacije u Tanzaniji

Safariji uvijek pružaju jedinstven događaj, a sada je vrijeme da otkrijete 3 nevjerojatne safari lokacije u Tanzaniji. Zamislite buđenje u sjajnom šatoru usred crvenog i ljubičastog neba dok se šapat divljine vrti toplim, tropskim povjetarcem. Kada popijete malo lokalno uzgojene kave, uskočite u 4×4 i uživajte u vožnji ravnicama safarija. Životinje se u to vrijeme taman počinju buditi i hrle do obližnjeg izvora vode te lutaju prostranim ravnicama.

Ako sam gornjim opisom u vama probudila želju za posjetom safariju, možda ne bi bilo loše razmisliti o rezervaciji safari turneje po Tanzaniji. No koji safari izabrati, pitanje je sad. Kako bih vam pomogla u izboru, u nastavku donosim opise 3 nevjerojatne safari lokacije u Tanzaniji. Na vama je samo da odlučite koja vam je najbolja.

Nacionalni park Serengeti

Jedno od najpopularnijih odredišta za promatranje divljih životinja je definitivno tanzanijski Nacionalni park Serengeti. Proteže se na 14.763 kvadratna kilometra, a velik broj životinja ovo mjesto naziva domom. Budite spremni vidjeti Veliku petorku, ali i niz vrsta ptica koje lete otvorenim nebom. Ako posjetite Serengeti vidjet ćete i majmune, nilske konje te krokodile.

Doživjet ćete jedinstveno iskustvo ako se ovdje nađete između svibnja i srpnja jer će te vjerojatno dobiti priliku svjedočiti Velikoj seobi. Radi se o događaju gdje gnuovi, zajedno s gazelama i zebrama, započinju svoje putovanje dugo čak 800 kilometara.

Međutim, sisavci nisu jedina stvorenja koja krase ovaj park. Krajolik je fenomenalan! Prošaran je drvećem bagrema, a zajedno sa šumama, stjenovitim terenom i travnjacima, stvara sliku koja je i više nego spektakularna.

Iako je Serengeti turistička žarišna točka, ogromni prostor će umanjiti osjećaj gužve i prenatrpanosti.

Zaštićeno područje Ngorongoro

Rezervat Ngorongoro može se pohvaliti zamašnim zelenim krajolikom koji djeluje dramatično, neopisivo i oduzima dah – sve u jednom! Razlog njegove čarobne kulise jest taj što je smješten u masovnom vulkanskom krateru. Međutim, ne trebate brinuti jer vulkan nije bio aktivan milijunima godina.

Ako posjetite ovaj rezervat, a ne vidite niti jednu životinju, nemojte očajavati jer je krajolik toliko moćan da će spriječiti svako razočaranje. Međutim, to se ni neće dogoditi jer se ovdje nalazi velika koncentracija lavova. To znači da je vrlo vjerojatno da ćete uočiti barem jednog od ovih veličanstvenih, egzotičnih, moćnih sisavaca. Posjeta rezervatu Ngorongoro povećat će vašu šansu da vidite crnog nosoroga, a ta šansa je veća nego u bilo kojem drugom parku.

Zaštićeno područje Ngorongoro možda nema toliko životinja koliko ima Serengeti, ali je gotovo sigurno da ćete primijetiti neke od svojih omiljenih kako lutaju mističnim vulkanskim krajolikom.

Nacionalni park Tarangire

Jedan od manjih parkova u Tanzaniji je Nacionalni park Tarangire. On je rjeđe posjećen od prethodna dva s ovog popisa. Ipak, ova lokacija dodaje malo zabave i avanture vašem safari doživljaju. Strastveni istraživači cijenit će pješački safari praćen iskustvom kampiranja. Upravo tako: imate priliku provesti noć pod spektaklom zvijezda koje osvjetljavaju nebo dok u pozadini slušate jeziv šum divljih životinja.

Nacionalnim parkom Tarangire luta i Velika petorka, a krda slonova ovdje se slijevaju između lipnja i listopada. Krajolik je ukrašen drvećem baobaba i bagrema, a safari ravnici daju tipičan istočnoafrički izgled.

U kojem je gradu najbolje boraviti prilikom posjete ovim parkovima?

Najbliži veći grad ovim parkovima je Arusha. Iako od Arushe do ovih parkova treba između 2,5 i 4,5 sata (minimalno i ovisno o vašem obliku kopnenog prijevoza), ovaj je grad izvrsno mjesto za boravak prije i poslije istraživanja safarija. Arusha je jedan od najpopularnijih turističkih gradova, a obližnja čuda čine ga zabavnim mjestom za nekoliko dana istraživanja. Ovaj grad je i idealno mjesto za uvid u tanzanijsku kulturu.

Sjajno jednodnevno putovanje je posjet udaljenom Chemka Hot Springs gdje u tople (ne vruće) jarko plave vode možete uskočiti zamahom užeta. Planina Meru, koja se nalazi u Nacionalnom parku Arusha, također baca impozantnu sjenu na grad i izvrsna je alternativna staza za Kilimanjaro. Tijekom penjanja na planinu Meru, imat ćete priliku uočiti i divlje životinje, poput zebra, bivola, žirafa i slonova.

Tanzanija je svjetski poznato odredište za epske safarije

Nekoliko obitelji, parova i samostalnih putnika posjećuje ovu istočnoafričku zemlju bez ikakvih problema. Većina safari iskustava uključuje glamping uz ukusna jela, no ako želite nešto drugačije možete i sami sastaviti svoj vlastiti safari izlet. Međutim, rezervacija ture s iskusnom kompanijom je jedan od najboljih načina da se osigurate da ćete uočiti divlje životinje koje želite vidjeti. Istovremeno se možete opustiti na super udobnim mjestima kada zvijezde preplave noćno nebo.

© Tyler Devine

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleČarobna polja lavande u Istri koja će vas ostaviti bez riječi
Next article5 najboljih party destinacija u Europi