Travel AdvisorTravel Advisor

“4. JELSA SUMMER WINE TASTING”: pobijedio Pošip 2021. hvarske obiteljske vinarije Luviji

Pošip Luviji 2021. ukupni je pobjednik velikoga ocjenjivanja hvarskih vina, “4. Jelsa Summer Wine Tasting”, u organizaciji renomiranog projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde.  

Ovo se ocjenjivanje održava od 2019. u suradnji s TZ općine Jelse i udrugom “Hvarski vinari”, u sklopu tradicionalne jelšanske Fešte vina. Na “4. Jelsa Summer Wine Tastingu” sudjelovali su članovi udruge “Hvarski vinari”, s vinima lokalnih sorti: bogdanušom i ostalim bijelim sortama otoka te plavcem malim. Cilj ocjenjivanja je naglasiti važnost izvornih sorti i potaknutii vinare da više pozornosti posvete upravo tim sortama, prije svega – bogdanuši. Sva vina bila su pomno posložena za ocjenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe i pripremljena za ocjenjivanje na idealnim temperaturama. Budući da je ocjenjivanje bilo “naslijepo”, kapice svih vina su skinute, a boce zamotane.”  – naglasila je voditeljica projekta, Marija Vukelić.

© Julio Frangen

Ocjenjivanje je bilo podijeljeno na tri kategorije: 1. bogdanuše, 2. ostala bijela vina otoka i 3. plavac mali. U komisiji su bili vinski stručnjaci i znalci: Colnago Nikola, vinar & certificirani kušač; Davor Šestanović, certificirani kušač; Kristina Jukić, sommelierka; Mario Kolumbić, sommelier; Yvan Esteve, sommelier i vinski trgovac, Siniša Matković-Mikulčić, turistički vodič, WSET2; Katherine “Kit” Pepper, vinska publicistkinja, DipWset. Predsjednik komisije bio je enolog, Saša Zec, dipl. ing. agr..

© Julio Frangen

Većina vina osvojila je više od 85 bodova

To se na ocjenjivačkom listiću Vinskih zvijezda (listići OIV –  Organisation internationale de la Vigne et du Vin) vrednuje kao srebrna medalja (tri zvjezdice), a četiri vina ocijenjena s 90 i više bodova zaslužila su četiri zvjezdice (što se vrednuje kao zlatna medalja). Bila su prijavljena 33 uzorka, 9 bogdanuša, 13 ostalih bijelih vina otoka i 11 u kategoriji plavac mali. Predsjednik komisije Saša Zec uručio je priznanja najboljim vinima prema kategorijama (prvim mjestima) na Fešti vina.

Rezultati po kategorijama

© Julio Frangen

Bogdanuše

 1. Zlatan Bogdanuša 2021, Zlatan otok (91,00)
 2. Bogdanjuša Carić 2021, Carić vina (88,10)
 3. Bogdanuša Pavičić Selekcija 2021, Pavičić vina (87,00)

Ostala bijela vina otoka

 1. Pošip Luviji 2021, Luviji (92,66)
 2. Beleca 2021, Tomić vina (91,50)
 3. Cesarica Carić 2021, Carić vina (89,33)

Plavac mali 

 1. Plavac mali Barrique 2018, Tomić vina 2013 (91,50) 
 2. Zlatan Plenković Exclusive 2016, Zlatan Otok (89,50)
 3. Plavac Ivan Dolac 2013, Vinarija Svirče (89,50)

Najbolje ocijenjeno vino – ukupni pobjednik ocjenjivanja: Pošip Luviji 2021, Luviji (92,66)

© Julio Frangen

Dodjela priznanja najboljim vinarima održala se na jelšanskoj rođendanskoj 70. Fešti vina  (u subotu, 27. kolovoza) koju je za ovu veliku obljetnicu odlično organizirala TZ Općine Jelsa na čelu s direktoricom Marijom Marjan.

© Julio Frangen

Na Fešti su Jelšani, posjetitelji, turisti i vinari mogli kušati sva vina prijavljena na ocjenjivanje uz raznolik glazbeni program. Ovogodišnje je ocjenjivanje pokazalo napredak u kvaliteti hvarskih vina, što je i bila želja organizatora: da svaki vinar, prema osvojenim bodovima na ocjenjivanju naslijepo, realno vidi kakvoću svojih vina i pokuša je podignuti, svake godine na (još) višu razinu. To je cilj i Udruge Hvarski vinari koja, pod vodstvom Ivane Krstulović Carić, dipl.ing.agr., cjelogodišnjim događanjima i ciljanim promocijama, već više od 10 godina radi na vidljivosti i prepoznatljivosti brenda Hvar – Otok vina”, te time potiče svijest o zajedništvu vinara i važnosti strategije osmišljene promidžbe, ali i kontinuiranog povećanja kvalitete vina na cijelom otoku.

Vinske zvijezde – o projektu

“Vinske zvijezde” je projekt ocjenjivanja vina naslijepo koji od 2014. kupcima preporučuje vina koja se trenutno nalaze na hrvatskom tržištu. Projekt su pokrenuli iskusni vinski novinari i ocjenjivači vina: Vitomir Andrić,  Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin, a od 2018. godine ga vodi tvrtka Zlatne riječi (prof. Marija Vukelić). Objave rezultata ocjenjivanja i opise vina pratite na partnerskom webu FotoFoodie www.juliofrangenfoto.com te na društvenim mrežama Facebook i Instagram:

 • stranice Vinske zvijezde (Wine Stars Croatia),
 • Abeceda finih zalogaja te
 • eno-gastro grupe na Facebooku (Dalmatian Wines, Savjetnik za vino i hranu, Wine Events in Croatia i dr.)

Autor naslovne fotografije: © Julio Frangen

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNoćni život u Europi: Gdje se najbolje partija?
Next articleČarobni vinski (produženi) vikend u Slavoniji