Travel AdvisorTravel Advisor

7 najbržih vlakova na svijetu

Otkrijte 7 najbržih vlakova na svijetu

Kada pričamo o putovanjima, avioni se najčešće spominju kao najbrži i najučinkovitiji način kretanja, a treba priznati da u mnogim slučajevima i jesu. Međutim, na određenim rutama, vrijeme koje je potrebno za putovanje do zračne luke (koja je često izvan grada), prolazak kroz sigurnosnu provjeru i užina prije leta mogu trajati nekoliko sati. Ovdje uskaču brzi vlakovi. Željezničke stanice uglavnom se nalaze u centru grada ili blizu njega, a do nje ne trebate doći dva sata ranije kako biste obavili check-in i sigurnosne preglede.

I dok SAD nije poznat po svojim željezničkim sustavima, Europa i Azija jesu. Njihova infrastruktura brzih vlakova dobro je razvijena, a najbrži svjetski vlakovi redovito prometuju između velikih gradova, poput Šangaja i Pekinga ili Pariza i Strasbourga. Tijekom testiranja ovi vlakovi mogu doseći brzine i do 600 km/h (374 mph).

© Lerone Pieters from Unsplash

Maglev serije L0: 600 km/h

Ovaj japanski vlak, koji trenutno razvija i testira Central Japan Railway Company (JR Central) na kopnu drži rekord u brzini za željeznička vozila, s brzinom od 600 km/h. Iako je možda primamljivo rezervirati kartu za Tokio, imajte na umu da se ovaj vlak još uvijek razvija za redovitu komercijalnu upotrebu. Prvi segment (od Tokija do Nagoye) trebao bi biti otvoren 2027. godine, a zatim bi se trebao proširiti na Osaku. Kada bude dovršena, serija L0 će se kretati maksimalnom radnom brzinom od 498 km/h, putujući od stanice Shinagawa u Tokiju do Osake (preko 480 kilometara) za jedan sat i sedam minuta.

Tehnologija serije L0, nazvana Maglev (magnetski levitacijski vlak), zapravo tjera vlak da levitira pri brzinama većim od oko 150 km/h. Tehnologija se trenutno koristi u cijelom svijetu, a razmatra se i da se koristi za vlak između Washingtona i Baltimorea.

TGV POS: 574 km/h

U Francuskoj su brzi vlakovi aktualni dugi niz godina. A 2007. godine TGV POS postavio je svjetski rekord za željeznička vozila na impresivnih 374 km/h, prije nego ga je 2015. nadmašila japanska serija L0. Vlakom upravlja francuska željeznička kompanija SNCF za rutu LGV Est, koja vozi između Pariza, istočne Francuske i južne Njemačke. Dok je u redovnom prometu vlak postiže najveću brzinu od 320 km/h. Nije 574 km/h, no i dalje je nevjerojatno brz.

CRH380A Hexie: 486 km/h

Dok kineski CRH380A Hexie (također nazvan Harmony) tijekom redovne komercijalne vožnje može doseći maksimalnu brzinu od 379 km/h, prilikom testiranja dosegao je nevjerojatnu brzinu od 486 km/h. Ono što je još impresivnije jest da je brzi električni vlak samo jedan od četiri kineske serije vlakova razvijenih za promet na novoizgrađenim brzim glavnim prugama. CRH380A je možda najbrži, ali ni preostala tri nisu za baciti – pogledajte CRH380B, CRH380C i CRH380D.

Shangai Maglev: 431 km/h

Slično japanskoj seriji L0, šangajski maglev (koji se naziva i šangajski Transrapid) je magnetski levitacijski vlak koji kreće iz Šangaja u Kini. Doseže maksimalnu brzinu od 431 km/h, a zapravo se radi o najstarijem komercijalnom maglev vlaku koji još uvijek radi. Ako letite u međunarodnu zračnu luku Shangai Pudong, vožnja ovim vlakom je jednostavna. Možete sići u središtu Šangaja ili se voziti sve do periferije središnjeg Pudonga, gdje ova linija završava.

HEMU-430X: 421 km/h

Iako je južnokorejski HEMU-430X izgrađen za maksimalnu brzinu od 430 km/h, u ožujku 2013. dosegnuo je samo brzinu od 421 km/h. Iako je to možda ispod očekivanja (barem za sada), vlak je Južnoj Koreji dao neke razloge za hvalisanje: sada je četvrta zemlja na svijetu (nakon Francuske, Japana i Kine) koja je razvila vlak koji juri preko 420 km/h.

Fuxing Hao CR400AF/BF: 418 km/h

Kineski Fuxing Hao (također poznat kao Fuxing ili CR serija EMU) redovito vozi pri brzinama od 354 km/h. Međutim, tijekom testiranja dosegao je impresivnih 418 km/h, što mu daje zasluženo mjesto na ovom popisu. Fuxing Hao vozi na nekoliko brzih linija u Kini, uključujući i popularnu rutu između Pekinga i Šangaja.

Frecciarossa 1000: 394 km/h

Ovim popisom možda dominira Kina, ali talijanski Frecciarossa 1000 (također poznat kao ETR 400) putuje impresivnom brzinom kroz prekrasne destinacije poput Milana, Firence, Rima i Venecije. Dok Italija ograničava brzinu svojih vlakova na 305 km/h, Frecciarossa 1000 je 2016. godine navodno dosegao najveću brzinu od 394 km/h.

Autor naslovne fotografije: © Sawyer Bengtson from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleOtkrij više Šibenika za manje novca
Next articleKvaliteta mora i voda za kupanje u Hrvatskoj najbolja je u Europi