9 najboljih putovanja noćnim vlakovima u Europi

Autor članka:
Podijeli:

Otkrijte 9 najboljih putovanja noćnim vlakovima u Europi

Prije nekoliko godina niskotarifni zračni prijevoznici i brze željeznice okrivljene su za propast noćnih vlakova koji su počeli nalikovati na relikvije. Međutim, pandemija COVID-19, briga o tome kako letenje utječe na okoliš (djelomično uzrokovano švedskim flygskam-om ili pokretom “flight shame”) i povećan interes za spora putovanja povećali su potražnju za noćnim vlakovima. U ovom izvanrednom preokretu, diljem Europe ponovno se uspostavljaju željezničke rute, čak i one koje već dugo vremena nisu bile dio voznog reda.

Noćni vlakovi više su od same uštede na smještaju. Oni su sami po sebi avantura, a prevozeći putnike, obitelji i poslovne ljude diljem kontinenta rekreiraju romantiku prošlog vremena. Vlakovi sve više voze s novim ili obnovljenim vagonima, što poboljšava osjećaj da se radi o novoj generaciji noćnih vlakova.

Djevojka na prozoru vlaka
© Joshua Rawson Harris from Unsplash

Kako su noćni vlakovi iz dana u dan sve popularniji, otkrijte 9 najboljih putovanja noćnim vlakovima u Europi u 2022. godini.

Pariz – Beč

Svakog utorka, petka i nedjelje navečer austrijski OEBB NightJet service polazi s pariškog Gare de l’Est. Kreće u noćnu avanturu prema modernoj austrijskoj stanici Hauptbanhof. Ovo je jedna od najnovijih i najdužih europskih ruta za spavanje. Polazi u 20 sati pa tijekom ljetnih mjeseci na nekoliko sati možete uživati u pogledu kroz prozor prije nego se potpuno smrači. Iako ima puno novih stvari u vezi ove rute, ona odgovara većem dijelu prve dionice legendarnog Orient Expressa, koji je vodio do Konstantinopola.

Vlak danas vozi kroz sjevernu Francusku, prolazeći pokraj veličanstvene katedrale u Strasbourgu kako bi ušao u Njemačku, posjećujući Stuttgart i Munchen prije nego što dođe u Austriju. U Beč se dolazi oko 10 sati.

Katedrala u Strasbourgu
© Kanan Khasmammadov from Unsplash

Postoji velik izbor smještaja, od jednostavnih sjedala do kauča i udobnih ležajeva, pa sve do privatnih odjeljaka s jednim krevetom u kojima se nalazi i tuš.

Berlin – Stockholm

Ruta Berlin – Stockholm Snalltaget prometuje između ova dva glavna grada svake noći od 7. travnja do 25. rujna. Vožnja ide preko Hamburga, Danske i mosta Öresund pa sve do Malmöa. Može se reći da je ovo poboljšana verzija prijašnjih godina kada se ova usluga ukrcavala na trajekt koji je išao preko Baltičkog mora. Na novoj ruti noć bi svakako trebala biti mirnija.

Kolodvor u Stockholmu
© Marcus Hjelm from Unsplash

U Švedskoj putovanja željeznicom cvjetaju zahvaljujući pokretu “flight shame” za koji se zalagala klimatska aktivistica Greta Thunberg. U kontekstu toga švedska vlada najavila je planove za pokretanje više noćnih vlakova. Planovi uključuju i noćnu rutu Swedish Railways Stockholm – Hamburg, pa obratite pažnju na daljnje najave.

London – Fort William

Velika Britanija ima samo dva vlaka za spavanje i oba su nedavno profitirala od velikih nadogradnji noćnih usluga u zemlji. Night Riviera proteže se jugozapadno od londonske stanice Paddington i nastavlja sve do Penzancea u Cornwallu. Međutim, Britance najviše oduševljava upravo Caledonian Sleeper. Ovaj legendarni vlak svake noći kreće s kolodvora Euston i stiže do Glasgowa, Edinburgha, Invernessa, Aberdeena, Fort Williama i drugih usputnih stanica.

Usluga Fort Williama je najspektakularnija jer nudi noćnu avanturu tračnicama i jutarnji obilazak prekrasnih krajolika visoravni. Međutim, najveći doživljaj je kada putnici dođu na najviši vrh zemlje – Ben Nevis.

Žena spava u kabini u vlaku
© Kalegin from Unsplash

Trondheim – Bodø

U normalnim okolnostima, fantastični pogledi koje nudi putovanje norveškom željeznicom značilo bi da su noćni vlakovi čisti promašaj. Međutim, postoje dva faktora koja idu u prilog desetosatnoj vožnji od Trondheima do Bodøa. Prvo, ako na ovo putovanje krenete ljeti, nećete ništa propustiti jer je teško da će sunce uopće zaći. Drugo, norveški vlakovi su vrlo ugodna mjesta za druženja, a kabina u noćnom vlaku odličan je “deal” u zemlji u kojoj cijene nisu uvijek najniže.

Budimpešta – Split

Upečatljiva stanica Keleti u Budimpešti prekrasno je mjesto za početak velikog putovanja. Split, središte hrvatske obale i polazišna točka prema brojnim otocima, izvrstan je grad za posjetiti. Stanica se nalazi preko puta luke i vrlo brzo već možete biti na putu prema Braču, Hvaru ili desecima drugih sunčanih jadranskih dragulja. Između ova dva grada, putnici će proći pokraj mađarskog Balatona te zastati u Zagrebu, podcijenjenoj prijestolnici Hrvatske.

Kabina u noćnom vlaku
© Simon Tartarotti from Unsplash

Prag – Krakov

Ovo klasično europsko putovanje prikazuje se na većini interrail itinerara, a povezuje dva bitna odredišta srednje Europe. Putovanje traje šest sati, a ruta prolazi kroz prekrasne, velike češke krajolike te pruža priliku za kvalitetan san u privatnim ili zajedničkim kabinama. Kada dođete u Krakov bit ćete spremni za uživanje u kraljevskim dvorcima, šetnju impozantnim trgovima i opuštanje u podrumskim barovima.

Rim – Venecija

Tiha zvijezda europske scene noćnih vlakova je talijanska InterCityNotte (ICN) koja prolazi kroz cijelu zemlju, a u ponudi ima nekoliko ruta koje ne smijete propustiti. Dok vlakovi koji idu iz Rima za Siciliju privlače pozornost zbog prelaska preko Messinskog tjesnaca trajektom, postoje razlozi za kretanje u suprotnom smjeru. Vrlo je zanimljiv noćni vlak koji kreće iz Roma Terminija i šeta romantičnim regijama Lazija, Umbrije i Toskane. Putnike može probuditi skretanje vagona prema sjeveru u Mestreu, taman prije nezaboravnog prelaska nasipa u laguni do same Venecije. Pospane putnike oduševit će venecijanska zora, zadivljujuć prvi pogled na grad bez gotovo ikoga u blizini. Odlično vrijeme za jaki espresso ili dva.

Unutrašnjost noćnog vlaka
© Simon Tartarotti from Unsplash

Pariz – Carol

Nakon što je 2016. godine ukinuo sve usluge Intercites de Nuit osim njih nekoliko, SNCF (Francuska nacionalna željeznička tvrtka) je posljednjih nekoliko godina proveo planirajući vraćanje nekih od otkazanih usluga. Jedan preživjeli vozio je od Pariza do Latour de Carola, duboko u Pirinejima. Kabine s četiri i šest ležajeva, sjedeće kabine, vožnja prema sjeveru i prolazak kroz Limognes, Toulouse i podnožje Pirineja sve do granične postaje Latour de Carol. Odavde je moguće uhvatiti prigradski vlak koji za tri sata dolazi u srce Barcelone. Radi se epskoj alternativi TGV usluge od Pariza do katalonske prijestolnice koja vozi preko Montpeliera i francuske obale Sredozemnog mora.

Innsbruck – Köln

Postoji mnogo razloga za ukrcavanje na ovaj izvrsni Nightjet noćni vlak, posebno u ovom smjeru. Prvo, prekrasna lokacija Innsbrucka u tirolskim Alpama čini ga zanimljivim mjestom za istraživanje prije samog putovanja. Ljeti su zanimljive planinarske staze, a zimi skijaške. Drugo, usluge Nightjeta nude jedinstvene dvokatne odjeljke za spavanje, s luksuznim ležajevima na gornjoj razini. Treće, ako se možete probuditi rano, uživat ćete u prekrasnom pogledu na dolinu Rajne, prolazeći kraj zastarjelih dvoraca i ogromnih vinograda.

Nightjet vlak
© Simon Tartarotti from Unsplash

Osim toga, katedrala u Kölnu, tik uz željeznički kolodvor, jedna je od velikih europskih atrakcija, a pogled prema njena dva tornja prikladan su završetak ovog veličanstvenog putovanja.

Autor naslovne fotografije: © Tama66 from Pixabay

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave