Travel AdvisorTravel Advisor

Izumi koji su promijenili putovanja

 Suveniri

Riječ Souvenir je derivat francuske rijeci koja označava memoriju. Dokaz iz daljina koje smo donijeli kući kako bi se prisjećali lijepih trenutaka i pravili važni pred susjedima i prijateljima. Skupljanje suvenira su u modu uveli razni osvajači, a dovoljno je posjetiti Britanski muzej u Londonu koji je najveća svjetska izložba suvenira pokradenih kroz duge godine turističkih putovanja kraljevske vojske. Suvenire kupuju gotovo svi, bez obzira radi li se o kičastim plastičnim gondolama iz Venecije, majice s natpisima « I get drunk in Tijuana» ili ukradenim glavama sa spomenika u Angkor Watu. Većina uspomena nikad ni ne završi na našim policama, a vijek trajanja je par godina prije nego ih nekome poklonimo ili jednostavno bacimo. Upotrebna vrijednost suvenira pada s udaljenosti od mjesta kupnje.

Vodiči

Prelaskom putnika s konja u vlakove, putovanja su ubrzo u Europi postala bitno jednostavnija. Tako se pojavila i potreba za podacima o nekoj zemlji na domaćem jeziku. 1839. je tiskan prvi turistički vodič. Njemački izdavač Karl Baedecker otac je vodiča kakve danas poznajemo. Vise od stotinu godina njegovim imenom su zvani svi vodiči. Crveno ukoričene knjige, koje je kasnije kopirao Michelin, bile su prave enciklopedije podataka i uputa. Sjedište kompanije Baedecker i njeni vrijedni arhivi su stradali za bombardiranja Leipziga 1943. Kompanija je počela ponovo izdavati pet godina kasnije, a uskoro ju je preuzeo američki Fodor’s također izdavač vodiča. Desetljećima su se vodiči nazivali kolokvijalno Bedekerima. Danas su daleko najpopularniji Lonely Planet i Rough Guide pogotovo za putovanja na druge kontinente i koji pokrivaju gotovo svako mjesto na našoj maloj planeti. Bez njih bi putovanje bilo bitno manje ispunjeno i zanimljivo. Danas u doba online informacija vodiči i dalje imaju svoje mjesto na policama i u putnim torbama pravih putnika.

Internet

Internet je donio potpunu demokratizaciju informacija tako da su dostupne svima i to besplatno. Nekada su turističke agencije i ljudi koji rade u njima bili najvažniji izvor informacija. Njihovo iskustvo ni danas ne mogu zamijeniti konsolidatori i razne meta tražilice koje nude smještaj i razne vrste prijevoza, no mnogi putnici se osjećaju bolje ako “sami” organiziraju put. Naravno, svaka web stranica koja nešto prodaje je agencija baš kao i svaka druga, te radi za određenu proviziju. To je rezultiralo enormnim rastom agencija poput Booking.com, Expedie, SkyScannera i drugih na račun TUIa, Thomas Cooka i ostalih klasičnih kompanija. U nekim zemljama poput Amerike, Engleske i Skandinavije turisti se ipak vračaju u agencije zbog osobnog kontakta. Posljednjih godina je sve popularnija tzv. sharing ekonomija. Zbog novog poslovnog modela agencije poput AirBnb, Ubera, FridayFlat, te web stranica poput Ubera, Bla Bla car, Homeexchange i slično mijenjaju način poslovanja u svijetu. Na radost potrošača i na žalost kompanija i njihovih zaposlenika koji ostaju bez posla te država koji ostaju bez raznih taksi i poreza. Slično je i u izdavaštvu i novinarstvu. Tiskovine nestaju, a web portali zauzimaju njihovo mjesto. U svakom slučaju sve se brzo mijenja pa je uzbudljivo pratiti promjene.

Low Cost Carrier

Nisko budžetni avio prijevoznici. Potpuno novi poslovni model razvijao se desetljećima do oblika kakvog znamo danas u Europi. Najveća LCC je američka Pacific Southwest kompanija koja od sedamdesetih nudi diskontirane cijene avio karata u lokalnom prometu. U Europi je to Ryanair koji je nastao kao posljedica deregulacije zračnog prostora u Europi 1997. Danas s 350 mašina istog tipa 737-800 leti u 32 zemlje Europe plus Maroko i Izrael. Ideja je bila povezati manje regionalne aerodrome u blizini velikih gradova ili napučenih regija. Turistička središta plaćaju pozamašne svote LCC kompanijama, a ovi za uzvrat dovode prema ugovoru desetke tisuća posjetitelja koji vjerojatno ne bi došli i koji su statistički bolji potrošači od onih koji dolaze drugim oblicima prijevoza.

Štedi se i u samim avionima. Primjerice novi Ryanair avioni dolaze sa sjedištima koja se ne mogu spuštati, bez džepova i letaka s uputstvima u slučaju nužde. Pojasevi za spašavanje su u prostoru za prtljagu , a ne više ispod sjedišta što ubrzava čišćenje i skraćuje vrijeme boravka aviona na tlu. Također se u avionu naplaćuje sve što se može pa se uskoro očekuje da će se naplaćivati korištenje zahoda.

LCC su nemjerljivo doprinijeli broju putnika. Praktički preko noći su počeli putovati mnogi koji prije nisu mogli zbog visokih cijena avio karata. Drugi razlog je što su povezane destinacije do kojih je prije bilo letjeti dugotrajno i skupo. Primjerice da nema direktnog leta Dublin – Zadar, trebali bi promijeniti 3 aviona i putovati čitav dan.

Savjetnik za putovanja grupa na FBooku i Instagramu

Travel Advisor – lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

Hoće li Elon Musk odvesti ljude u svemir?

Koji su trendovi u turizmu?

 

7 stvari koje ne volim kod putovanja

Previous articleSveti gradovi Hindusa na obroncima Himalaja
Next articleKoje su najprometnije zračne luke u Europi?