Travel AdvisorTravel Advisor

Agencija koja se bavi organiziranjem putovanja na maratone po svijetu

Potreba ljudi za “pokretom” i velika baza trkača u Hrvatskoj koja raste iz godine u godinu navela nas je na osnivanje Motion Travela, jedine agencije u Hrvatskoj specijalizirane za odlazak rekreativnih, amaterskih i profesionalnih trkača i naravno njihovih navijača na utrke diljem Europe i svijeta.

Razlog zbog kojeg smo krenuli u tom smjeru bila je čista potreba. U Hrvatskoj do lani nije postojala agencija u kojoj trkač može kupiti startnine (kotizacije) za velike europske ili svjetske utrke.
U regiji već postoji nekoliko agencija koje se bave tom uskom nišom turizma u kojoj su glavni klijenti trkači, ponajviše amateri i oni čine jednu cjelinu u europskoj uniji koja broji preko 60 milijuna trkača te godišnji rast od 5 posto, a njihova godišnja potrošnja procjenjuje se na gotovo 10 milijardi eura.

Taj tip turista je po današnjim standardima savršen; on dolazi ponajviše u pred i post sezoni, uglavnom bez automobila, broj noćenja je duplo viši od prosjeka standardnog turista, rado je u restoranima i veliki je promotor destinacije u kojoj boravi, jer rijetko ćete vidjeti trkača koji se nije slikao sa svojom medaljom i koji je nije tu fotku podijelio na društvenim mrežama. A najbitnija stavka jest da prema istraživanjima turist trkač troši čak 3 puta više nego primjerice putnik s kruzera.

Motion Travel se pozicionirao na području regije kao vodeća agencija za odlazak regionalnih trkača na inozemne utrke s „ IAAF gold label“ markicom ( utrke organizirane prema najvišim standardima IAAF-a) i isto tako je prva hrvatska agencija za trčanje koja je službena agencija za dva od šest majora, Berlin maraton i New York maraton. U svijetu trčanja to je veliki prestiž jer 6 majora- New York, Berlin, Tokyo, Chicago, London i Boston svaki maratonac ima želju trčati, a bez agencije koja je specijalizirana za trčanje to nije uvijek moguće.

Mislimo da su trkači u Hrvatskoj zaslužili da nakon mnogo godina građenja trkačke zajednice imaju predstavnika za sve njihove potrebe komuniciranja s organizatorima utrka i imaju partnera specijaliziranog za organizaciju putovanja isključivo za njih i prema njihovim željama.

Organizacija takvog „costum made“ putovanja zahtjeva više vremenske pripreme, a prije svega službeno prihvaćanje organizatora da budete ITO (international turist operator) koji će moći prodavati startnine pod strogim uvjetima. Na primjeru New York City Marathona objasnit ću princip na koji funkcioniraju velike svjetske utrke. New York City Marathon koji je najveći i najpoznatiji svjetski maraton za koji se prijavi skoro milijun trkača godišnje, a ima mogućnost prodaje samo 50 tisuća startnina, trebao je uvesti princip lutrije ( isti princip je i za ostalih 5 velikih majora). Ako Vas izvuku sretnik ste koji i dalje plaća startninu koja vrijedi cca 3000 kn, a ako niste sretnik imate drugu opciju, a to je ITO, odnosno agencija specijalizirana za trkače koja ima ugovor s organizatorima.

Kad govorimo o strogim uvjetima po kojima ITO dobiva startnine od organizatora možemo nabrojati neke od njih; startnina se može prodavati isključivo kao dio paket aranžmana gdje se mora još neka od usluga vezati, npr avio karta ili hotel. To je princip svih velikih utrka koji imaju veliku potporu grada i turističke zajednice jer time dobiju još jedan veliki turistički događaj u svom gradu u pred ili post sezoni. Osim toga neki organizatori majora gledaju s kojim još velikim utrkama surađujete ili traže da ste prije njih već prodavali neki major.

Iako su plodovi rada slatki, u ovome uskome vidu turizma veliki je poslovi rizik u pitanju stoga je nama kao agenciji potrebna suradnja s trkačkim klubovima u Hrvatskoj kojih je jako mnogo što je uistinu pohvalno. Rast trčanja i trkačkog pokreta u našem najvećem gradu Zagrebu zorno može pokazati činjenica da je u zadnjih 6 godina otvoreno više od 10 trkačkih klubova, Communityja, škola trčanja, društava i raznih drugih oblika udruženja trkača.

Stoga nam je drago da su svi rado primili vijest da imaju partnera koji im je spona u svim segmentima odlaska na utrku. Od traženja prikladnog hotela u blizini starta utrke, rezervacije autobusa i najvažnije rezervacije startnina po najboljim uvjetima.
Za sad u godinu i pol dana došli smo do toga da imamo preko 20 partnerstva s raznim utrkama u Europi i najvažnije kao što je već rečeno jest da u ponudi imamo dva majora, New York i Berlin. Kroz sljedećih nekoliko godina cilj nam je da imamo ugovore sa svim majorima što bi nas u agencijskom poslovanju rangiralo na samom vrhu.

Kako smo se već pozicionirali kao prvi i jedini u Hrvatskoj za outgoing turista koji trče, sljedeća stepenica nam je incoming stranih trkača. To je bitna stavka našeg budućeg poslovanja jer želimo Hrvatsku i regiju predstaviti kao odličnu trkačku destinaciju u Europi.
Preduvjete imamo što se tiče okoline za organizaciju utrka. Imamo bogatu kulturnu baštinu, cijeli niz gradova zaštićenih UNESCO-om i netaknutu prirodu koja je neprocjenjiva svim trkačima. Naše domaće utrke organizacijski kaskaju za Europom jer trenutno nama najbliža „gold label“, utrka najvišeg organizacijskog ranga nalazi se u susjednoj nam Sloveniji. Ljubljana marathon je utrka koja bi uistinu trebala biti vodilja svim našim utrkama kako organizirati veliki trkački događaj i samim time privući u jednom danu 10 ili 20 tisuća gostiju koji su kako smo ih već u početku teksta opisali, savršeni gosti.

Da bi se stvorio trkački turizam u Hrvatskoj potrebna je suradnja. Organizatori lokalnih utrka na kojima je inicijativa definitivno trebaju uživati potporu lokalne, mjesne i turističke zajednice. Osim toga potrebna je sinergija između organizatora utrka jer smatramo da bi se ujedinjenjem značajnih lokalnih utrka u jedinstvenu cjelinu pomoglo da se male i specifične utrke reklamiraju na Expo štandovima u velikim gradovima, primjerice u Berlinu, gdje pored svakog takvog štanda prođe 50 000 trkača. I iako su svi već čuli za Lijepu našu i ljetovanje na Jadranu, za trkački turizam neminovno je i da čuju da postoji odlična utrka koja završava u Pulskoj areni ili koja se trči uz more na predivnom nam Hvaru. Našoj agenciji je plan da sljedeće godine posjetimo desetak Expo sajmova diljem svijeta na kojima ćemo promovirati domaće i regionalne utrke.

Motion Travel agencija, prva i jedina agencija specijalizirana za trkače u Hrvatskoj koja je začetnik trkačkog turizma u regiji radit će na tome da bude najbolji „running partner“ svim domaćim trkačima. Želimo da naši trkači dođu do svih medalja koje zažele, da se ponosno diče njima i da mi budemo ponosni što se naši zajednički ciljevi ostvaruju. Isto tako želimo da organizatori domaćih utrka ozbiljno shvate svoj zadatak jer naša zemlja ima potencijala da bude jedna od najboljih trkačkih destinacija u Europi, a naša agencija je tu da s time upozna ostatak svijeta.

Travel Advisorbusiness

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Aplikacije koje olakšavaju putovanja

Hôtel Martinez u Cannesu

 

Kako pametno putovati?

 

Previous articleAustrija je blizu, a ima sjajne i vesele božićne sajmove.
Next articleZemlja patnji i ljepota