Travel AdvisorTravel Advisor

Airbnb je novi Groupon – samo toga još nije svjestan

Kakva budućnost čeka Airbnb?

Airbnb priča kreće 2007. godine kada su Joe Gebbia i Brian Chesky pokušavali platiti stanarinu za svoj stan u San Franciscu. Iz očaja su kupili zračne madrace, unajmili pod u svojoj dnevnoj sobi, a sljedeće su jutro kuhali doručak za svoje goste. Tako je i rođena ova briljantna tvrtka.

Tvrtka je sada najveće ime u ugostiteljstvu, a ne radi se samo o stranici za rezervacije s vjernom bazom obožavatelja. Iza kompanije stoje poznati investitori i vrhunski marketing koji ju je podigao u visine.

Izvana izgleda kao nepobjediva kompanija

Upravo su u javnost izašli s tržišnom kapitalizacijom od gotovo 100 milijardi dolara te su aktivni u 100.000 gradova. U 2019. godini su ostvarili 326 milijuna rezerviranih noćenja, u ugostiteljstvu su brand broj jedan i već godinama uživaju u dvoznamenkastom rastu.

Međutim, ovo ne treba izazvati euforiju.

Airbnb je nesumnjivo cool ideja i dobra marka

Ta činjenica ne znači da se neće suočiti s brutalnom konkurencijom, pobunom domaćina i demokratskim reakcijama. Osim toga, sam njegov poslovni model je neodrživ.

Nekadašnje najveće kompanije posjedovale su imovinu te stvarale robu i usluge. S današnjim najvećim kompanijama to nije slučaj – ne posjeduju gotovo nikakvu imovinu, a ne proizvode ni robu ni usluge. Ponašaju se kao posrednici koji preuzimaju iracionalno velik dio za svoju manju ulogu u procesu.

Kao primjer možemo spomenuti Uber i Lyft koji ne posjeduju automobile i ne voze ljude okolo. Facebook, Instagram i Snapchat ne stvaraju sadržaj u kojem njihovi korisnici mog uživati. Amazon u svojoj trgovini ne proizvodi većinu proizvoda, a Airbnb ne ugošćuje putnike.

Postavlja se pitanje kako su te tvrtke onda toliko dominantne u svojoj industriji?

© Jon Tyson

Odgovor se nalazi u jednoj riječi: financijalizacija

Amazonov Jeff Bezos je prva osoba koja je zaista usavršila ovu podmuklu umjetnost. Airbnb je samo najnovija tvrtka koja je iskoristila ovaj smrtonosan potez.

Proces je jednostavan:

  1. Pronađite način na koji ćete „poremetiti“ industriju realnih proizvođača (taksisti, kreatori sadržaja, domaćini itd.).
  2. Izradite atraktivnu web stranicu ili aplikaciju te naplaćujte visoku naknadu kao posrednik.
  3. Izgradite ogromnu količinu medijske promidžbe kako biste kroz nekoliko krugova financiranja privukli ogromne iznose duga i privatnog kapitala.
  4. Umjesto da isplaćujete dividende dioničarima, upotrijebite njihove početne uloge i njihovu godišnju dobit kako biste ojačali svoj tim i uništili konkurenciju. Pripazite na to da priča o vašem brzom proširenju zasjeni sve vaše veće gubitke.
  5. Nakon što ste uništili konkurenciju i napokon počinjete ostvarivati profit, iskoristite novac kako biste pobijedili nadolazeće konkurente i prisilnom demokracijom ostvarite prednosti koje male kompanije ne mogu.

Upravo je to napravio Airbnb.

Izgubili su 135 milijuna dolara u 2015. godini

Zatim sljedeće godine gube 136 milijuna, 70 milijuna u 2017., 16 milijuna u 2018., 674 milijuna u 2019. i čak 696 milijuna u 2020. godini. Ukupni kumulativni gubitak od 2008. godine doseže iznos od 2,8 milijardi dolara.

U prijašnjim generacijama, ovakvi loši rezultati učinili bi tvrtku bezvrijednom, a ulagači bi ju izbjegavali pod svaku cijenu. U današnjoj bajci/noćnoj mori destruktivne financijalizacije, uparenoj s ogromnom količinom euforije i publiciteta, Airbnb se vidi kao briljantno i važno ulaganje. Špekulanti njihovim dionicama dodjeljuju početnu tržišnu vrijednost od gotovo 100 milijardi dolara.

I nisu sami. Lyft je izgubio milijardu dolara samo godinu prije nego što je započeo s procesom inicijalne javne ponude (IPO). Jedan stručnjak za IPO je izjavio kako je 2018. godine 81% američkih tvrtki bilo neprofitabilno u godini koja je dovela do njihove inicijalne javne ponude.

Ovo zvuči kao ogromna i neetička prijevara, a upravo se o tome i radi.

Mnogi smatraju da Airbnb mora propasti

Airbnb je trenutno miljenik tržišta. Vole ga poslovne zvijezde poput Paul Grahama iz Y Combinatora i Scotta Gallowaya s NYU-a. Oni imaju dobre financijske razloga da ga vole, ali ti razlozi nisu nužno i etički. Postoje milijuni špekulanata dionicama kojima je u interesu osigurati da Airbnbova sjajna priča i dalje ostane pozitivna.

Ova kompanija će se u godinama koje dolaze suočiti sa sedam potencijalno nepremostivih izazova

1. Hoteli će inovirati

Samo zato što Tesla dobiva sav publicitet ne znači da su Volkswagen, Mercedes i Fiat prestali inovirati ili prodavati ogroman broj automobila. Isto tako, hoteli možda nemaju Airbnb-ov publicitet ili njegovu tržišnu kapitalizaciju, ali u vrijeme kada COVID-19 nije postojao i dalje su imali ogromne prihode. Za razliku od Airbnb-a, mnogi od njih ostvaraju stvarni profit.

© Francesca Saraco

Novac se preusmjerava s hotelskih kompanija bogatih imovinom (primjerice Holiday Inn) na mrežne aplikacije, kao što je Airbnb. Međutim, to ne znači da dvije, dvadeset ili koliko već drugih kompanija ne može ući u tu igru.

2. Organska konkurencija će narasti

Groupon je priča koja Airbnb treba pozvati na oprez. Svi su mislili da je Groupon briljantan i nepobjediv sve dok jednog dana nisu shvatili da nije. Poduzetnici i investitori će se prije ili kasnije probuditi i shvatiti da Airbnb nije revolucionarna kompanija s vrhunskim patentima ili nepremostivim prednostima, isto kao što su to učinili s WeWorkom, a učinit će i s Uberom i Lyftom. To je samo lijepa usluga za rezerviranje s vrtoglavo visokim naknadama i ogromnim dugovima. Treba očekivati da će inovativna konkurencija u godinama koje dolaze Airbnb-u nanijeti stvarnu štetu.

Postoje i oni koji se na samu pomisao pojave izazivača Airbnb-u smiju, ali to i nije tako daleko kako zvuči. Ljudi su godinama mislili da je Netflix nezaustavljiv i da se nikada neće suočiti s konkurencijom, a razmislite kako izgleda sada u usporedbi s divovima poput Disneyja, Applea i Amazona. Zamislite što će se dogoditi s Airbnbom ako se Google ili Amazon odluče izaći na ovo tržište.

3. Sigurnost će i dalje biti skupa

Airbnb ima probleme s prevarama, krađama, kontrolom oružja i rasizmom.

U njihovu korist ide činjenica da ulažu deveteroznamenkaste iznose u poboljšanje svojih sustava i procesa. Međutim, taj broj neće prestati opadati kako se šire. Bitno je i osiguranje zbog toga što domaćini zahtijevaju potpunu naknadu za štete i krađe. Airbnb će morati ili raširiti plaćanje gotovinom, pomoći domaćinima u bezbrojnim parnicama ili platiti velike premije opreznim pružateljima osiguranja.

4. Domaćini će tražiti bolja rješenja

Domaćini preuzimaju veliki teret u vidu toga da preuzimaju 100% rizika, plaćaju hipoteku, grijanje i hlađenje, vodu, električnu energiju, poreze i još mnogo toga. Održavaju kuću, smiruju ljutite susjede, ugovaraju sve popravke, a uz sve to još i plaćaju novčane kazne ako se ne pridržavaju svakog pojedinog pravila Airbnb-a. Uz sve to, Airbnb još uvijek misli da imaju pravo na 14-20% prihoda?

Stvarnost je takva da bi većina domaćina s veseljem mijenjala platforme da su naknade niže, fleksibilnost veća, zaštita osiguranja jača te da kupci i dalje rezerviraju u velikom broju. Ima smisla da će domaćini početi ili nastaviti objavljivati svoje oglase na nekoliko platformi i na kraju će se prebaciti na usluge koje su isplativije.

© Helena Lopes

Zapamtite: Airbnb je samo posrednik, a nekretninska industrija pokazuje da su posredovanja u doba interneta nepotrebna, a da će provizije na kraju biti gotovo na nuli.

5. Građani će postati svjesni

Scott Galloway ekonomiju prijetnji definira kao „potragu za bogatstvom na štetu drugih ljudskih bića“. U to uključuje Uber, Lyft, Robinhood i Facebook, a i Airbnb definitivno pripada toj skupini. Ne radi ništa, ali izvlači veliku količinu novca od svojih domaćina, čak i daleko više od našeg globalnog društva.

Etični blogeri već potiču putnike na izbjegavanje Airbnba iz puno razloga. Web stranice poput AirbnbHell otkrivaju koliko je ovaj posao uistinu nepravedan. Ako vjerujete u priču da društvo polagano, ali sigurno ide prema pravdi, poštenju i jednakosti, trenutni poslovni model Airbnba u budućnosti nema šanse. Putnici će na osobnoj razini početi bojkotirati Airbnb, a svoj novac namijenjen odmoru potrošit će negdje drugdje.

6. Gradovi će se pobuniti

Airbnb uništava dostupnost u gradovima diljem svijeta. Prema podacima AirDNA, u New Yorku je „podigao najam, uklonio stambeno tržište s tržišta najma i potaknuo gentrifikaciju.

Airbnb razbija zajednice. Lokalno stanovništvo više si ne može priuštiti život u rodnim gradovima, a radnici su prisiljeni sve se više udaljavati od svojih poslova. Ne samo da iznajmljivači plaćaju nepotrebno napuhane cijene najamnina, već se i potencijalni kupci (pojedinci, parovi i obitelji) sada natječu u nadmetanju protiv kapitalno naoružanih investitora.

7. Pobunit će se i demokracija

U osnovi je dugoročni poslovni model Airbnba manjkav. Stvarnost Airbnba, i svake druge korporacije koja je usmjerena na rast u kasnoj fazi kapitalizma, jest da treba rasti zauvijek. Airbnb monopolizira sve više i više tržišta. Primjerice već je preuzeo HotelTonight i Urbandoor, a vjerojatno će u nekom trenutku krenuti i na Booking.com, Vrbo ili Tujia. Zato je sasvim razumljivo da će se na kraju suočiti s antitrustovskom tužbom vlade.

Koliko loše zaista može postati?

Matematički, kako bi održao dvoznamenkaste brojke rasta, Airbnb se mora ukrcati na eksponencijalno rastući broj stambenih objekata. Postoji mogućnost da bi Airbnb mogao postati neuništiva tvrtka poput Groupona, ali nadajmo se u puno više etičnom obliku. Nema sumnje da je svijetu putovanja dao izvrstan dizajn i elegantna rezerviranja, ali trošak za društvo je ipak prevelik.

© Alex Block

Travel Advisor

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

 

Previous articleLes Arcs & La Plagne: skijališta u području Paradiski
Next articleApstinencija i selo – antivodič kroz New York