Travel AdvisorTravel Advisor

Ako nam je ijedan grad blizak, onda je to ovaj

München je jedan od najpoznatijih gradova u Europi i, već nekoliko godina, jedan od tri najbolja grada na svijetu za život.

U ovom vodiču naći ćete poznate atrakcije u Münchenu, ali i mjesta zvan utabanih staze u ovom atraktivnom gradu. Svakako upotrijebite ove preporuke prilikom planiranja puta za München!

München je glavni grad Bavarske. Više od 14 milijuna turista svake godine posjećuje Oktoberfest, slavni Hofbräuhaus, te bajkovite dvorce u gradu i oko njega. 

Grad je osnovan 1158. godine i po njemačkim standardima jedan je od mlađih gradova u zemlji. Nažalost, gotovo 90 posto povijesnog starog grada bilo je žrtva više od 73 zračna udara tijekom Drugog svjetskog rata. U Münchenu je počeo rat, moglo bi se reći, kako je Adolf Hitler odavde došao na vlast. Čak i danas, ako znate gdje tražiti, vide se ostaci te mračne ere.

Neka vas to ne obeshrabri. München je omiljeni među turistima s razlogom. Sunce ili kiša, grad je nevjerojatno raznolik i često se uvrštava među tri najpopularnija grada na svijetu.

Jedno od mjesta koja morate vidjeti je Marienplatz. Središnji trg s doista impozantnom neogotičkom gradskom vijećnicom.

Ne propustite vidjeti i Hofbräuhaus. Da, čini se tipično turistički, ali ipak ćete dobiti prilično autentičan uvid u bavarsku kulturu piva. Možda ćete htjeti preskočiti Hofbräuhaus i posjetiti nevjerojatan vrt piva u Hofbräukeller-u, jer to bi bio izbor lokalaca.

Najbolje mjesto za pogled na München svakako je toranj sa satom Alter Peter samo nekoliko metara od Marienplatza. Najljepše je u sumrak

Jedan os od ljepših građevina koje ćete vidjeti odavde je bivši dvorac bavarskih kraljeva. Takozvani “Residenz” jedan je od najvećih gradskih dvoraca na svijetu. Ovdje se nalazi svjetski poznata zbirka dragocjenih dragulja. Tu je i nevjerojtano kazalište u  rokoko stilu.

Odavde možete prošetati ravno u engleski vrt, prostrani pejzažni park u samom središtu grada. Ako imate vremena prošetajte uz rijeku Eisbach koja prelazi vrt.

München izvan utabanih turističkih staza 

Želite upoznati tamnu stranu Münchena? Tada ćete morati otići u grad Dachau, gdje se nalazi zloglasni koncentracijski logor. Ali čak i u samom gradu, moći ćete vidjeti Hitlerov stari stan ili Feldherrnhalle.

Ako vam je ovo previše razmislite o ugodnoj dugoj šetnji kroz Schwabing. Ovdje ćete moći vidjeti mnoštvo umjetničkih secesijskih kuća. Ovo je četvrt u kojoj živi većina studenata, tako da ima puno barova gdje možete zastati usput.

Prekrasno mjesto za istraživanje u Münchenu su i obale rijeke Isar. Za one koji ovjde žive, to je popularna staza za trčanje, mjesto za roštiljanje ili kupanje ljeti. No, tu su i mnoge lijepe crkve i povijesne građevine.

Glavni aduti ovog grada su bogata kultura, obližnje planine i jezera, dvorci, više od stotinu muzeja i nikako ne treba zaboraviti izvrsnu njemačku kuhinju.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Idemo u Bavarsku

Što vidjeti u Bambergu

Oktoberfest je najveća zabava u Europi

Previous articleZnate li kako se treba štiti od sunca? Što to znači SPF?
Next articleNe slikajte se s drogiranim životinjama