Travel AdvisorTravel Advisor

Aktivan odmor na otoku Zlarinu i izvan sezone

Na otoku Zlarinu očekuju vas brojne aktivnosti

Zlarin može biti vaš izbor broj jedan i izvan sezone jer nudi brojne aktivnosti i događanja koji pružaju jedinstven doživljaj ovog otoka. Neće vam biti dosadno jer su tu trail utrka, Zlarin Outdoor Festival, brojne regate i još toliko toga. Zlarin ima nogometni i košarkaški teren, kao i brojne turnire (u nogometu, stolnom tenisu, vaterpolu, košarci, plivanju…). Na vama je samo da znate u kojem ste sportu broj jedan.

Čini se da otok koralja ima ponešto za svakoga. Zato nastavite čitati i otkrijte sve njegove tajne.

Trekk&Trail

© Mladen Hanzir

Za Zlarin možemo reći da nije samo otok koralja ili zlatni otok, već da je i otok aktivnosti. Svake godine se sredinom veljače ovdje održava trail utrka koja je dio Otočne trail lige Šibensko-kninske županije, a svatko joj se može pridružiti. Ljubitelji trekk&traila oduševit će se jedinstvenim ugođajem na Zlarinu jer ga krasi bujna sredozemna vegetacija primorskog bora, čempresa, brojnih vrsta grmolikog raslinja, maslina, badema i smokava, a ljepotu otoku daju i stoljetni suhozidi i škrape.

© Mirsad Mešinović

Utrka se održava od 2017. godine te je do sada održana šest puta. Sudionici se natječu u tri kategorije: dužine od 5, 15 i 25 kilometara. Nagrađuju se i odrasli i djeca, a nagradu dobivaju prva tri mjesta. Cijena participacije uključuje troškove organizacijske utrke, majicu s logom utrke, topli obrok te okrjepu duž staza.

© Milan Balaban

Zlarin Outdoor Festival

Zlarin Outdoor Festival još je jedno događanje koje će vas privući na otok Zlarin. Zlarinske ljepote stvorene su za aktivnosti poput trail runa, kajakinga, penjanja i slack linea. Ovaj festival inače traje dva dana i objedinjuje sve ove aktivnosti, a organizira se i prigodan glazbeni program. Festival se trudi uključiti i djecu, pa su osim disciplina za odrasle, uz stručni nadzor instruktora organizirane i razne aktivnosti za najmlađe avanturiste poput speleo poligona, slacklinea i biciklističke alke.

© Milan Balaban

Festival se u mjestu Zlarin prvi put održao 2019. godine kao posljedica razvoja i širenja aktivnog turizma kao sve poželjnijeg oblika odmora. Zahvaljujući organizaciji turističke agencije Peak and Paddle d.o.o. i Turističke zajednice Zlarin zaljubljenici u prirodu i avanturizam će imati priliku upoznati otok Zlarin na jedinstven način.

Nautika

© TZ Zlarin

Regate na Zlarinu organizira Yacht club Zlarin. Postoji nekoliko zanimljivih regata o kojima imate prilike saznati nešto više.

Zlarinska regata krstaša

Tradicionalna regata krstaša pruža priliku ploviti morem isključivom snagom vjetra. Radi se o jednom od najljepših iskustava koje bi svatko trebao doživjeti. Održava se svakog travnja još od 2003. godine, uvijek okupi velik broj sudionika, a zagarantirana je i dobra zabava uz večeru i ples.

Latinskin idrun na kureja

© TZ Zlarin

Ovo je još jedna tradicionalna regata na Zlarinu koja podrazumijeva regatu brodova, gajeta, leuta i kaića s latinskin idrom. Zanimljivo je kako ovdje cilj nije natjecati se i pobijediti, već se ovaj način oživljavaju sjećanja na jedan način života i očuvanje starih drvenih brodova na jedra. Možda niste upoznati s pojmom latinskog idra, no radi se o baštini koju treba očuvati. Prizor bijelih jedara koji izviru iz mora pružaju jedinstven doživljaj kojeg ćete se uvijek sjećati.

Round Long Island Race

Ovu jedinstvenu i izvanrednu regatu osnovali su Jedriličarski klub Kon-Tiki Sailing Croatia i Yacht Club Zlarin 2014. godine. Round Long Island Race održava se neposredno prije kraja sezone jedrenja na ovom dijelu Jadrana. Utrka je duga 111 Nm, a prolazi se kroz više od 150 otoka i hridi te prekrasni Nacionalni park Kornati, a zaokružuje i najviši svjetionik na vrhu Dugog otoka.

Biciklističke i pješačke staze

© TZ Zlarin

Na otoku Zlarinu možete uživati u dvije biciklističke staze – Put Polja i Put Borovice te u pješačkoj stazi Zlarinski krug.

Biciklistička staza Put Polja dugačka je 4,9 kilometara, a možete ju prijeći za otprilike sat vremena. Radi se o makadamskoj podlozi, start staze je na Zlarin rivi, a težina je ocijenjena kao 1/5. Staza Put Borovnice je nešto duža – 7,3 kilometara, pa samim time i treba nešto dulje vremena da ju prijeđete. Također se radi o makadamskoj podlozi, a i start se nalazi na Zlarin rivi. Malo je teža od prethodne i ocijenjena je s 2/5.

© TZ Zlarin

Kružna pješačka staza Zlarinski krug započinje kod Turističke zajednice Zlarin, a cilj se nalazi u uvali Magarna. Dugačka je 13,9 kilometara, potrebno je oko pet sati da ju prođete, a finalna težina je ocijenjena kao srednja. Krećete iz Zlarina, a zatim prolazite vrh Kljepac, uvalu Magarnu, vidikovac vatrogasni toranj i zatim se vraćate u Zlarin.

Kayaking

© TZ Zlarin

Kajaking na moru je zaista jedinstven doživljaj. Putovat ćete kroz tisućljetnu povijest i posjetiti lokacije pod zaštitom UNESCO-a dok ćete istovremeno biti okruženi prekrasnim i nezaboravnim prizorima. Ovo je odlična aktivnost za vaš um, tijelo i dušu zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi uz miris soli i mediteranskom bilju. Veslanje na kristalnom čistom moru zaista zvuči opuštajuće.

© Ante Tijat

Kada budete na Zlarinu svakako se javite u Peak and Paddle Croatia. Radi se o agenciji koja će vam omogućiti istraživanje Zlarina na drugačiji i jedinstven način. Ovdje možete iznajmiti SUPove, kajake i bicikle, a postoje i dnevne ili višednevne kajak ture. Zaista imaju velik izbor programa koji će pružiti novi doživljaj otoka. Također, posjeduju i penjačku opremu pa se možda odlučite isprobati i slobodno penjanje.

Dalmatia Šibenik Outdoor Festival – Penjanje

© TZ Zlarin

Za kraj moramo spomenuti kako će se na Zlarinu za nešto manje od mjesec dana prvi put održati Dalmatia Outdoor Festival. Radi se o projektu Turističke zajednice Šibensko-kninske županije koji će se osim na Zlarinu održati i u Jadriji te Baldekinu. U sklopu festivala će na Zlarinu biti radionica i natjecanje u sportskom penjanju te radionice joge.

“Zlarin je proteklih godina uhvatio outdoor ritam, najčešće u predsezonsko i posezonsko doba”

Kaže Katarina Gregov za Slobodnu Dalmaciju, direktorica Turističke zajednice Zlarin. “Samim time smo se prošle godine uputili u uređenje i opremanje penjačke stijene, u suradnji s udrugom “Tatavaka.” Stijena je visoka 18 metara, ima 21 smjer, u težini 4b do 6b, i to vidimo kao super priliku da povežemo sve prirodne blagodati naše županije, da se na taj način više promoviramo i surađujemo, i jako smo ponosni što smo dio ove priče”, nadodaje.

Dalmatia Šibenik Outdoor Festival započinje u subotu, 8. listopada, s trailom i to s Malog Vignja, na Jadriji gdje će biti i start i cilj utrke. Isti dan, ali poslijepodne, festival se nastavlja na Zlarinu gdje će biti organizirano natjecanje u sportskom penjanju, na penjalištu Poturičini kruzi.

Više o penjalištu

© TZ Zlarin

Sportsko penjalište je projekt financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Turističke zajednice Zlarin i Grada Šibenika. Do penjališta se može doći iz dva smjera te bi iz svakog smjera bilo potrebno oko 1,6 kilometara do penjališta, a sve je zapravo zamišljeno kao „kružna staza“ duljine 3,6 kilometara. Ne trebate se brinuti da ćete se izgubiti jer je put s glavne ceste označen putokazima, a kasnije su i put do penjališta i cijela kružna staza označeni crveno bijelim planinarskim oznakama (markacijama).

Penjalište ima jugozapadnu orijentaciju i nije ljetno zbog izloženosti suncu cijeli dan. Ljeti je penjanje moguće rano ujutro ili kasno navečer, dok je tijekom ostalih godišnjih doba pogodno za cjelodnevno penjanje. Na stijeni ćete biti zaštićeni od bure, ali su za vrijeme juga mogući udari vjetra. Svakako treba napomenuti kako penjalište možete koristiti samo uz pravi trening i opremu.

© TZ Zlarin

Popis smjerova

Sektor – Poturičini kruzi/A

 1. Sirotinjo i Bogu si teška, 6a, 10m, Luka Barišić
 2. Ukočeni, 5c+, 10m, Luka Barišić
 3. Ajkula, 5b, 10m, Luka Barišić
 4. Tilonž, 4b, 9m, Luka Barišić
 5. Roko HBD party, 6a, 12m, Klemen Vodlan
 6. Žlundra, 6a, 12m, Luka Barišić
 7. Zlarinski ciplić, 4b, 10m, Klemen Vodlan
 8. Bambuća, 5c, 12m, Luka Barišić
 9. Orlovo gnjezdo, 6b, 12m, Luka Barišić
 10. Zmajevo gnjezdo, ?, 12m, Luka Barišić
 11. Kapara, 6a, 12m, Franko Bilić
 12. Prio, 5c, 12m, Franko Bilić
 13. Tatavaka, 5c, 12m, Franko Bilić
 14. Chili, 6a, 10m, Franko Bilić
 15. Muzgavac, 5c, 10m, Franko Bilić
 16. Ubojica planktona, 5b, 10m, Franko Bilić

Sektor – Poturičini kruzi/B

 1. Moj prvi smjer,5a, 12m, Roko Buneta Čikutović
 2. Murina, 6a, 13m, Franko Bilić
 3. Malo san maka, 6b, 10m, Klemen Vodlan
 4. Klemenko, 6b, 10m, Klemen Vodlan
 5. Fortuna, 6c, 6m, Franko Bilić

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleHedonist Terroir Wine and Dine Yacht Tour
Next articleVinsko hedonističko krstarenje na luksuznoj jahti Desire – predivna jesen na hrvatskom jugu!