Alep: najstariji grad na svijetu?

Autor članka:
Podijeli:

Alep je povijest čovječanstva na jednom mjestu

Pronađena su naselja koja datiraju iz vremena posljednjeg ledenog doba, prije nekih 12.500 godina. Sirijski drevni grad Alep izgrađen je prije Velike piramide u Egiptu.

Neki povjesničari smatraju da je Stari grad u Alepu, koji je tragično pogođen sirijskim građanskim ratom te najnovijim potresom najstariji grad na svijetu.

Misteriozna civilizacija

Alep

Alep je osnovala drevna napredna civilizacija koja je postojala prije nego što su Egipćani počeli graditi piramide jer arheološke studije pokazuju da je bio glavno središte naseljenosti od posljednjeg ledenog doba.

Površina drevnog naselja je bila otprilike 1,2 četvorna kilometra, odnosno 160 hektara, prema procjenama stručnjaka. Oko njega je vjerojatno bio podignut zid od 5 km.

Najraniji spomen Alepa je iz trećeg tisućljeća pr. Kr. (2.000-3000. pr. Kr.), ali je u to vrijeme bio poznat kao Armi. Bio je grad-država pod kraljevstvom Ebla, jedan od najranijih koji je posjedovao veliku moć i treće najznačajnije središte civilizacije nakon Mezopotamije i Egipta.

Međutim, naseljeno područje je datira od ledenog doba, koje se proteže od 13.000 do 10.000 godina prije Krista, pa čak i prije brončanog doba.

Arheološka iskopavanja

Alep

Arheološko iskopavanje obavljeno je 24 kilometra od drevne gradske jezgre Alepa. Prema ovim iskopinama, grad je konstantno naseljen otprilike 13.000 godina.

Ovo područje današnje Sirije jedno je od najstarijih mjesta na Zemlji koje je kontinuirano naseljeno kroz duže vrijeme. Drevna metropola je oko 8000 godina starija od Velike piramide u Gizi, koja je izgrađena oko 2560. pr.n.e. Značajno je starija i od Djoserove piramide, prve piramide ikada izgrađene u Egiptu.

Naselje iz prapovijesti

citadela

Dakle, do 10.560 godina prije Krista, kada je posljednje ledeno doba počelo nestajati, ova sirijska regija je već bila naseljena i imala je urbano središte.

Budući da nisu otkriveni nikakvi dokumenti iz tog doba, njegov najraniji naziv nije poznat. Prvi se put pojavljuje na glinenim pločama iz Sumera s klinastim pismom, koje datiraju prije oko 5000 godina. Grad je na pločama prikazan kao gospodarska i vojna sila, što ukazuje na to da je imao dugu povijest na Bliskom istoku.

Budući da je grad izgrađen na ruševinama drevnog grada, šteta je što drevni grad Alep nije dobro istražen. Osim toga, od 2011. je pogođen sirijskim građanskim ratom, s 30% uništenih površina. Potres je učinio dodatnu štetu. Možda se sada pronađu neki novi dokazi.

Najstariji hram

Gobekli Tepe

Treba podsjetiti da je najstariji hram u ljudskoj povijesti, Göbekli Tepe, Datira iz istog razdoblja kao i drevni Alep. Izgradila ga je tajanstvena civilizacija 230 kilometara sjeverno od Alepa, u današnjoj Turskoj. U Göbekli Tepeu postoji 20 kamenih krugova i 200 masivnih stupova. Budući da pokazuje da su složene strukture stvorili ljudi, a tada su zemljom hodali lovci-sakupljači tisućljećima prije prvih poznatih civilizacija, ovaj je spomenik privukao zanimanje.

U drevnom Alepu, gotovo neotkriveno napredno društvo, cvjetalo je od kraja ledenog doba na prostorima bliskog istoka. Nepoznata civilizacija je bila vrlo napredna u doba za koje se misli da su ljudi bili na nivou plemenskih zajednica bez znanja o graditeljstvu.

 

Nove objave