Travel AdvisorTravel Advisor

Od svih predivnih mjesta na zemlji kako je kocka pala na (ne tako predivan) Iquitos?

Od svih predivnih mjesta na zemlji kako je  kocka pala na (ne tako predivan) Iquitos? Amazona.  Puno Gringosa ovdje uživa šamanističke i duhovne čarolije daleko od očiju zakona i zdravog razuma, a malo je nas koji smo ovdje da bi vidjeli šumu svojim trijeznim očima.

U novije vrijeme sve se više govori o odgovornom turizmu. Ono što mnogi ne primjećuju tijekom svog dvotjednog boravka u zemlji je priča iza kulisa. Nemojte se zavaravati da je slatki majmunček koji vas grli i kopa po vašoj torbi spašen jer je napušten od strane majke. Njegova majka je ubijena da bi on bio spašen, otuđen od svoga doma i stavljen turistima na zabavu. Probati kajmanovo meso može biti egzotično, ali nemojte kasnije biti razočarani što na svojoj masno plaćenoj turi kroz džunglu niste vidjeli niti jednoga. Pa kako onda uživati u Amazonskoj avanturi ako je sve “zabranjeno” ili nestalo. Morati ćete zaroniti malo dublje u svoj novčanik, no meni je vrijedilo svake lipe.

Nakon što sam otkrila Rezervat Tapiche i sve njegove stanovnike, više nije bilo povratka. Da bi navela sve ljude, događaje, biljne i životinjske vrste koje me očaravaju iz dana u dan, moglo bi potrajati. Što kažete na to da vidite rođenje rozog dupina (Inia geoffrensis), onako usput putujući rijekom ili trupu od 80 majmuna krvavo crvene glave, skoro nestale vrste, nepoznate na Hrvatskom jeziku (Chaetophractus villosus).  Ovo je jedno od rijetkih mjesta gdje možete vidjeti kajmana (Melanosuchus niger) u punoj veličini, tijekom dana! Ovdje životinje nemaju strah od čovjeka, te nerijetko provedu sate u neposrednoj blizini.

Na ovom linku mozete vidjeti sluzbenu promociju rezervata

https://www.youtube.com/watch?v=8f-Hv5WQT6c

 

Srećom većina  Hrvata govori Njemački pa vas pozivam da pogledate kako su Anja i Danijel opisali svoje iskustvo. Tu ćete vidjeti i moju malenkost na samom početku svoje Amazonske karijere.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2Zj3uFgjof4

 

 

Amazona je prekrasna.Moja preporuka su dva (potpuno različita) mjesta gdje možete doživjeti džunglu. Ovisno o tome koliko ste kilometara spremni potegnuti, odnosno koliko želite vidjeti.

Zajednica El Chino jedna je od prvih i rijetkih koja je iskoristila novi zakon o pravu lokalnog stanovništva za posjedovanje i upravljanje zemljom na kojoj živi, u svrhu pokretanja održivog turizma. Kroz nekoliko prihvaćenih i provedenih projekata ovo je selo započelo svoje zlatno doba. Postavljena su ograničenja u lovu i drvnoj industriji, žene su kroz radionice naučile izrađivati razne suvenire od prirodnih materijala,te je nekoliko obitelji prilagodilo svoje kuće turizmu. Ova opcija je pogodna za backpacker tip putnika koji uživa u minimalističkim uvjetima (tuširanje u rijeci, dijeljenje obiteljskih obroka, smještaj u obiteljskoj kući). Starješina imenom Miguel je predivna osoba širokog osmijeha, i jedini lokalac čiji je Španjolski razumljiv nama strancima.

 

 

Rezervat Tapiche je za one koji su u potrazi za izvornom džunglom te su u svojoj potrazi spremni preći dodatne kilometre. Ovdje ste okuženi divljinom u smjeru od 365 °. Predivno i pomalo zastrašujuće u isto vrijeme.

Rezervat Tapiche nje samo turistička tura, u rezervatu postajete dio tima za očuvanje tropske kišne prašume. Osnovan 2011. godine sa svrhom pružanje poslovne mogućnosti za lokalno stanovništvo, rezervat Tapiche jedini je projekt ovog tipa u regiji. Lokalne zajednice, veličine do 20 kuća, ostatci su svojevrsnih kampova iz vremena eksploatacije kaučuka. Novo doba donijelo je novu navalu zapadne industrije, no ovoj put u obliku drvne industrije. U nedostatku boljeg izbora, lokalno stanovništvo prihvaća nehumane uvijete rada i robovlasničke dnevnice (20 kn / 12 h rada na dan). Nekadašnji krivolovci i drvosječe danas imaju mogućnost hodati džunglom s turistima te prenositi svoja znanja i iskustva iz “prošlog života”.

Ovisno vremenu vašeg posjeta, bit ćete uključeni u razne projekte. Primjerice, tijekom srpnja i kolovoza svi posjetitelji sudjeluju u prikupljanju kornjačinih jaja, kako bi ih relocirali na čuvanu

plažu za daljnju inkubaciju i time zaštitili od ilegalne trgovine. Jaja koja nisu oplođena ili su oštećena mogu se jesti. Oni koji posjete rezervat za vrijeme siječnja ili veljače mogli bi sudjelovati u puštanju malenih kornjačica u divljinu.

Nerijetko možete vidjeti razne konstrukcijske radove u tijeku koji se odvijaju neovisno o prisutnosti turista. Cjelokupan materijal dolazi od prirodno palih stabala i gradnja ovisi o onome što se nađe na šumskome tlu. Kao jedan od brojnih projekata, podignuta je 32 m visoka promatračnica, s predivnim pogledom na lagunu u kojem smo uživali uz voćni doručak!

Ovi projekti služe kao primjer u praksi za obrazovanje lokalnog stanovništva o odgovornom iskorištavanju prirodnih dobara.

 

S ovime ću završiti jer sam iskoristila kvotu od 1000 rijeci no svi koji bi željeli znati vise o Amazonskoj prašumi slobodno me mogu kontaktirati. Iquitos skriva brojne ljepote, samo ih trebate znati pronaći!

By Ana Borović

Travel Advisor 

Posjetite naš YouTube kanal.

 

Playa del Carmen – dragulj rivijere Maya

 

San Diego je najljepši grad Amerike?

 

Previous articleObiteljska turneja kroz Jordan
Next articleKako rezervirati najpovoljniji hotel ?