Amsterdam je grad kanala, divnih ljudi i umjetnosti

Autor članka:
Podijeli:

Dario Aman bio je na super odmoru – odlično je u tjedan dana upoznao glavni grad Nizozemske. Amsterdam je grad kanala do kojeg možete doći na više načina. Direktnim letom Zagreb-Amsterdam (Croatia Airlines) ili Ryanairom Zagreb-Eindhoven, pa 2 sata vlakom do grada. No, iako su letovi Ryanom poznati po niskim cijenama, svaki se kofer, rezervacija sjedala, osiguranje od otkazivanja leta itd. naplaćuje posebno, pa kad tome zbrojite i 50-tak € za povratnu kartu vlakom iz Eindhovena, vrlo lako možete stići do iznosa koji plaćate za direktan let do Amsterdama.

Dario Aman Amsterdam
Dario Aman Amsterdam

Amsterdam je grad kanala

Za one koji se boje leta avionom postoji i autobus Zagreb-Amaterdam cijenom povratne karte nekih 140 €, s trajanjem putovanja od 18 do 20 sati u svakom smjeru.

Amsterdam je grad kanala, prateći ih lako se snaći, kretati gradom te otkriti lokacije, restorane i općenito sve što vas zanima. Dario nam je opisao vlastite doživljaje grada te što ga se dojmilo.

Dario Aman Amsterdam
Dario Aman Amsterdam

Centralni kanal je Singel te okružuje najstroži centar, u kojemu je i slavni Red light district, vjerojatno jedino mjesto na svijetu gdje na udaljenosti od 5 metara možete naći dječji vrtić, javnu kuću i katedralu.

Sljedeći kanal je Herensgracht na kojem su nekada, a i sada, živjeli i žive najbogatiji stanovnici grada te se tu nalaze središta banaka i imućnih firmi. Ipak, Amsterdam je grad kanala.

Dario Aman Amsterdam
Dario Aman Amsterdam

Nakon njega je Keizersgracht u kojem su nekad obitavali obrti i male tvornice, a sada vrvi turistima, iako se već tu lagano osjeti odmak od mravinjaka centra tj. može se sakriti u neku manju uličicu i sjesti u cool restorančić/kafić/pub.

Amsterdam je grad kanala – onda su na redu Prinsengracht i okolne ulice koje po mom skromnom mišljenju donose onaj pravi ‘stari’ Amsterdam lišen turbo turizma i u kojem se osim raznih stranih jezika može ravnopravno čuti i nizozemski.

Nizozemci su jako cool

Nizozemci su cool, ljubazni su i to ne iz kurtoazije nego zato što su jednostavno takvi. I dok u nekim velikim gradovima ideš od znamenitosti do znamenitosti, u Amsterdamu imam osjećaj da je cijeli grad znamenitost… Jednostavno šećeš ulicama, pomalo izgubljeno, i spontano naletiš na bitne trgove, crkve, zgrade…

Naravno, Amsterdam nisu samo centar i kanali… Ako vas zanimaju povijest i umjetnost, Rijksmuseum, Van Gogh museum, Moco, Stedelijk su tu. Odmah pored prekrasnog Vondelparka u kojem obitavaju jata papiga. Da, papiga.

Ako volite hipsteraj tu je Amsterdam Noord, besplatnim trajektom na 10 minuta od Amsterdam Centraal.

Volite noćni život? Može vam se lako dogoditi da dočekate jutro u najobičnijem pubu, a teško da možete potrefiti tjedan u kojem ne gostuje neka glazbena svjetska zvijezda ili DJ.

Imate viška vremena? Sjednite na vlak i uputite se na selo ili Scheveningen na morskoj obali pored Haaga.

Noćni život, super glazba i prikladne cijene

A kakve su cijene? Nizozemska ima treću najveću prosječnu plaću u Europi, više od 3000 €, dakle tri puta veću od naše. Možda u ostatku Nizozemske nije sve tri puta skuplje, ali u Amsterdamu gotovo da je.

Cigarete 60 do 80 kuna, 2,5 dcl iliti pola pinte točenog piva minimalno 4€ naviše, kava oko 2€. Normalan doručak, kao što su jaja, pecivo, možda salatica, košta 7-8€ najmanje.

Možeš pojesti otrov od hot-doga ili sendvičak za 5€. Neki normalniji ručak ili glavno jelo teško da ide ispod 25€. Još ako uzmeš čašu vina ili piva, dođe te 30, 40, 50€ po glavi da ne trepneš.

I da, pazite se biciklista, ima ih puno.

U smjeru vjetrenjača

Obzirom da je Nizozemska druga najgušće naseljena država u EU ne čudi da odmah nakon izlaska iz grada počinje selo.

Poljoprivreda i stočarstvo na najjače – velika stada krava, ovaca, koza, konja… Nizozemci nemaju problema reći da su sa sela.

Na samo 15 minuta vožnje busom sjeverno od Amsterdama upadate u totalnu bajku zvanu Zaanse Schans. Reći da je mjesto bajkovito je premalo, jer to je jedno od onih rijetkih mjesta u koje se zaljubiš iste sekunde kad ga ugledaš i poželiš ostati zauvijek.

Dođe ti da navučeš drvene klompe, veselo poskočiš i omađijano otplešeš u jednu od devet potpuno funkcionalnih vjetrenjača starih nekoliko stotina godina. Neke funkcioniraju kao pilana, neke kao uljare, neke proizvode papir.

U Nizozemskoj ima dosta vjetrenjača koje služe kao pumpe za isušivanje jezera, kanala i polja. To zapravo i je jedan od pokazatelja nizozemske ingenioznosti i načina kako razvaljuju u poljoprivredi i stočarstvu, a i generalno. Ekipa koja živi na površini manjoj od Hrvatske iz ničeg je napravila drugu svjetsku velesilu u izvozu poljoprivrednog dobra, odmah nakon SAD-a.

Vjetrenjača u Nizozemskoj ima još nekih 1.100, od kojih je većina i dalje funkcionalna, a u za vjetrenjače zlatna vremena devetnaestog stoljeća, bilo ih je 9.000 aktivnih.

Kad smo već kod spomenute nizozemske snalažljivosti u rješavanju problema, prije nekih stotinjak godina na području sjeveroistočno od Amsterdama imali su ogromnih problema s  poplavama. Zašto?

Genijalni sustav brana i kanala

Naime, dosta im je površine ispod razine mora (npr. amsterdamski aerodrom Schiphol je 4,5 metara ispod razine mora jer je zapravo isušeno jezero).

I tako im je tamo negdje 1930-tih došla poplava do granica Amsterdama pa je Nizozemac zasukao rukave i u pet godina napravio 100 metara široku branu dugačku 32 kilometara na dodiru Sjevernog mora i obale. I ne samo to, već su sustavom brana, ustava i kanala od nekadašnjeg morskog zaljeva napravili ogromno slatkovodno jezero iznad razine mora.

Iako je to od relativno nerazvijenog područja napravilo područje turbo stočarstva, ribari su se pak našli u problemima. Nema više morske ribe, ali ima – jegulja.

Jegulje i popularni sir

A onaj koji se nije htio baviti jeguljama bacio se na proizvodnju – čega? Pa sira. A ako i niste ljubitelj sira, za Edam ste sigurno čuli.

Nalazi se baš tu na obali Markermeera, pored pitoresknog turističkog mjesta Volendam, preko puta trajektićem povezanog starog i prekrasnog mjestašca Marken, koje je nekad zapravo bilo ribarski otok, a sad je turistička destinacija.

U Volendamu je nedavno bila usidrena replika tipičnog nizozemskog jedrenjaka iz doba osvajanja Amerike i formiranja New Amsterdama iliti današnjeg New Yorka (početak 17. stoljeća). To je jedrenjak 21m dužine i za 20 članova posade, kojim su osim Amerike dosegli i 4 puta udaljeniju Indoneziju. Fascinantno, kao i sam Amsterdam te općenito Nizozemska.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave