Angkor – najveći grad srednjeg vijeka?

Autor članka:
Podijeli:

Upoznajte grad Angkor

Drevni grad u Kambodži se smatra jednim od najznačajnijih arheoloških područja u jugoistočnoj Aziji. Nekada je bio središte Khmerskog carstva koje je vladalo tim područjem od 9. do 15. stoljeća.

Khmeri su najbrojnija etnička skupina Kambodže.

Njihovo se carstvo između devetog i dvanaestog stoljeća protezalo na veći dio današnje jugoistočne Azije. Obuhvaćalo je današnje države Tajland, Vijetnam i Laos te je bilo jedno od najvećih i najmoćnijih carstava Azije.

Grad Angkor

Grad Angkor

U njemu je mnogo značajnih zgrada i hramova, uključujući Angkor Wat, najveći religijski spomenik na svijetu i simbol Kambodže. Ostali važni hramovi uključuju Bayon, Preah Khan, Ta Prohm i Banteay Srei.

Grad je bio jedan od najvećih  na svijetu u 12. stoljeću s populacijom od oko milijun ljudi. Grad se nalazi u blizini rijeke Siem Reap i obuhvaća područje od oko 400 kvadratnih kilometara. U to doba dok je u Londonu obitavalo petnaestak tisuća ljudi, na području Angkora ih je bilo više od milijun.

Iako je bio napušten većinu vremena nakon pada Khmerskog carstva u 15. stoljeću, njegovi ostaci su ostali očuvani u tropskoj šumi sve do 19. stoljeća kada su otkriveni od strane francuskih istraživača. Danas je grad Angkor jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u jugoistočnoj Aziji.

Sistem navodnjavanja

Angkor

Sistem navodnjavanja u Angkoru smatra se jednim od najinovativnijih i najnaprednijih sustava navodnjavanja u svijetu u vrijeme kada je izgrađen te je omogućavao održavanje visokog standarda života. Sastojao se od kanala, umjetnih jezera i akumulacija vode.

Vrlo plodna zemlja je davala do četiri berbe riže godišnje.  Utjecaj Angkora se širio daleko preko granica. Dok je Europa patila u siromaštvu mračnog srednjeg vijeka, ovdje su cvali umjetnost i kultura. Indijski trgovci su osim svojih proizvoda donijeli i vjeru. Hinduizam i budizam su ovdje naišli na plodno tlo. Budizam je i danas najvažnija religija Kambodže.

 

Uspon i pad Angkora

Kambodža

Najplodnije doba Angkora počinje 1181. godine okrunjenjem kralja Jayavarmana VII. Proglasivši budizam službenom religijom i istjeravši narod Cham iz svojeg carstva počinje doba procvata. U četrdesetak godina njegove vladavine sagrađeno je stotine spomenika i neke od najvažnijih hramova: Bayon sa svojim poznatim velikim licima Bude te oko njega novi grad Angkor Thom. Nakon njegove smrti 1220. mnogi su hramovi ostali nedovršeni, a početak kraja velikog carstva označio je dolaskom na vlast kralja Jayavarmana VIII. koji je vratio hinduizam. To je rezultiralo masovnim uništavanjem Budinih kipova tako da i danas vidimo mnogo obezglavljenih kipova za koje se zna da su prikazivali lik Bude. Nakon njegove smrti budizam se ponovo vraća, ali ovaj puta preko ratnika Sijamskog carstva (današnji Tajland) koji vise puta napadaju sam glavni grad Angkor. Nakon sedmomjesečne opsade, 1.431 godine Khmeri napuštaju Angkor i glavni grad sele u današnju prijestolnicu Kambodže Phnom Penh. Hramovi Angkora ostaju u funkciji, samo u vjerskom značenju. Grad većim dijelom zarasta u džunglu i biva zaboravljen.

Ponovno otkriće

Angkor

Nekoliko bijelaca posjetilo je Angkor, no «otkriće» je pripisano Francuzu Henri Mouhotu 1860. godine. Njegova knjiga «Putovanje Siamom, Kambodžom, Laosom i Annamom» je dovela prve europske turiste u ovu regiju. Obližnji gradić Siem Reap uskoro postaje drugo najvažnije mjesto u zemlji. Otkrića se nastavljaju te nedavno objavljene snimke iz svemira pokazuju da je Angkor mnogo veći nego se misli i vjerojatno je bio dom za oko dva milijuna ljudi.

Tonle Sap

Tonle Sap

 

Rijeka Tonle Sap je najduža rijeka u Kambodži. Izvire u planinskom lancu Kardamon i ulijeva se u istoimeno jezero. Jezero Tonle Sap je najveće jezero u jugoistočnoj Aziji i igra važnu ulogu u kambodžanskoj kulturi i gospodarstvu. Ovo jezero ima jedinstvenu karakteristiku da se tijekom kišne sezone širi do pet puta svoje normalne veličine, a tijekom sušne sezone se suši i smanjuje na jednu petinu svoje normalne veličine. Ovaj ciklus širenja i sušenja je poznat kao Tonle Sap Cycle.

Zanimljivo je da koja iz njega istječe u proljeće nakon topljenja snijega u Tibetu i ogromne mase vode koja stiže rijekom Mekong, čija je pritoka, promijeni pravac i teče u obrnutom smjeru te tako puni jezero. Uz jezero i danas žive ljudi polu nomadskim načinom života jer se sele po nekoliko kilometara prateći vodostaj jezera.

Khmeri su bili napredni u razumijevanju i upravljanju svojim okolišem, te su uspjeli izgraditi grad koji je bio jedan od najvećih i najuspješnijih svog vremena.

Siem Reap

Siem Reap

Današnje središte turističke ponude je mali gradić Siam Reap. U njemu i okolici su smješteni brojni hoteli raznih kategorija. Središte je poznata Pub Street u kojoj se nalaze lokali i restorani i obavezno je mjesto za noćne izlaske pogotovo mladih ljudi. Podsjeća na uske ulice Bangkoka prije 30 godina.

Angkor Wat predstavlja jedno od najvažnijih povijesnih lokaliteta u Aziji. Uvršten je na UNESCO-v popis svjetske baštine

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave