Rendez vous en France – Rouen 2017

Atout France je ekvivalent Turističkoj Zajednici u Hrvatskoj.

Osnovana je 1987 spajanjem nekoliko agencija te promijenila ime. Osnovna je svrha promocija Francuske kao turističke destinacije. Pod nadležnosti je Ministarstva trgovine, malog i srednjeg poduzetništva, turizma i usluga. Francuska očito nije toliko bogata država, poput Hrvatske, da ima samostalno ministarstvo turizma. Rezultati pak govore da je Francuska najposjećenija zemlja. Atout France ima svoje operacije na 5 kontinenata u 33 ureda i zapošljava 250 djelatnika. Prihod Francuske od turizma je oko 85 milijardi E. iz nekih izvora se tvrdi da se čak 60% tog iznosa vrča u investicije stvarajući nove primamljive turističke atrakcije.

U Rouenu u Normandiji je 28. i 29.3. održan 12. Rendez-vous en France Travel Market.

Nastupilo je preko 750 izlagača iz svih regija Francuske koje je obišlo oko 1000 registriranih agencija iz čitavog svijeta.

Iz Hrvatske su kao „buyeri“ bili prisutni specijalisti za Francusku: Croatia Active, Travel in Style, Kompas HR, Bravo i Atlas.

Francuski Travel Market je jedan od najvećih u svijetu. Popratni sadržaji su bili kao i uvijek spektakularni. Prve večeri poseban show u stilu „sound and light“ uz performanse po trgovima u pješačkoj zoni Rouena su za pamćenje. Sam sajam su otvorili lokalni političari, a Normandija je kao pokrovitelj organizirala studijske ture.

Directeur general Christian Mantei je posebno pozdravio i zahvalio svim sudionicima na dolasku. Ovo je za Francusku osjetljivo vrijeme nakon terorističkih napada. Na nekim destinacijama, poput Pariza, se bilježi pad dolazaka. Strategija kampanje je oko Qualite France.

Time se želi prodati francuski način života vezan na kvalitetnu eno gastronomiju, kulturu i aktivnosti na otvorenom. Strategija je bitna jer je Francuska cijelo godišnja destinacija koja ne ovisi o sezonama. Neke regije da, poput Azurne Obale i skijališta u Savoji. Kvalitetnom ponudom te stvaranjem novih atrakcija i muzeja se i tamo produžavaju dolasci gostiju čitave godine.

Atout France je organizacija od koje valja učiti.