Travel AdvisorTravel Advisor

Austrija se priprema za zimsku sezonu

Austrija će otvoriti skijališta

Ljeto je završilo. Počinje sezona jesenjih putovanja, adventa i zimovanja u Alpama. Austrija, naravno, očekuje barem isto što se zbilo u Hrvatskoj preko ljeta. Znači očekuje turiste na svojim adventima i skijalištima.

Njemačka je stavila Beč na crvenu listu. Od 5.9. do danas se broj zaraženih na 1000.000 stanovnika povećao na više od 50. Nijemci, naravno, mogu slobodno u Austriju, no ne mogu oni koji dolaze iz Bugarske, Hrvatske, Rumunjske, Španjolske i Portugala (EU zemlje). Izdanja su upozorenja za putovanja u Pariz, Prag, Izrael i mnoge druge destinacije.

U Beču, koji je največe žarište zaraze, se uvodi registracija gostiju u svim restoranima, kafićima i ostalim ugostiteljskim objektima. Ukupne ih je 8.200 u gradu Beču. Očekuje se da će biti štampani formular za upis gostiju tako da se zaštiti privatnost. Trebali bi biti na svakom stolu.

 Zima dolazi

Skijališta će, kako sada izgleda, biti otvorena. Sezona treba početi početkom prosinca. Neka skijališta su izrazila zabrinutost oko otvaranja sezone tako rano te su najavila mogućnost čekanja do božićnih praznika. Proizvodnja snijega je vrlo skupa. Trošak je oko 10 E po kubiku. Ako ne bude prirodnog snijega, onda je pitanje isplativosti pokrivanja staza bijelim pokrivačem ako hotelski kapaciteti nisu popunjeni. Tu dolazimo do catch 22. Gotovo svi hoteli nude pravo besplatnog otkaza 24 sata prije dolaska. Turisti ne rezerviraju u naprijed kao prije, a skijaški aranžmani se ne prodaju u agencijama. Svi čekaju zadnji trenutak jer nitko ne zna što se može dogoditi. Austrijska se vlada pokazala vrlo impulzivna u odlukama pa, pogotovo stranci, nisu sigurni žele li rezervirati zimovanje mjesecima u naprijed.

 

Advent da ili ne?

Popularni adventi koji su za Austriju, poglavito za Beč i Salzburg, značajni dio turističkog kolača će također biti pod mjerama distanciranja uz obavezno nošenje maski. Božićni sajmovi će biti otvoreni, ali će se strogo provoditi zadane mjere pa neće biti kuhanog vina na nekom šanku pored kućice.

Kako će izgledati skijanje

Kako odabrati najbolje skijalište

Zabranjene su Apres ski zabave na otvorenom i zatvorenom. Restorani će posluživati samo sjedeće goste. To znači da nema stajanja u grupama oko šankova u Apres ski barovima. Distanca mora biti min. jedan metar.  Potencijalna središta zaraze su mjesta gdje ljudi stoje rame uz rame, a to su najviše Apres ski barovi.  Skijaši će u gondolama nositi maske.

                               Što možemo očekivati sljedeće zime?

Kaos na granicama

Prošlog se vikenda dogodio totalni kolaps prometa na graničnim prelazima Slovenije i Austrije. Kako kaže slovenska policija, Austrijska strana je nenajavljeno postrožila mjere za ulazak u svoju zemlju. Svi koji dolaze s juga, bez obzira na registarske tablice automobila, su morali ispuniti upitnik od kuda dolaze što je stvorilo ogromne kolone od preko 10 km. na prelazu Karavanke. Vlast u Austriji tvrdi da je 30% svih zaraženih došlo s odmora s juga, pogotovo Hrvatske.

Pratit ćemo što će se još dogoditi i promijeniti. Austrija želi sniziti broj zaraženih kako bi se turisti osjećali sigurno. Koga, kako i kada će pustiti na advente i skijališta ćemo vidjeti jer se možda i kod njih dogodi proračunati rizik kao što je ljetos bilo kod nas.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleVerbier/ Quatre Vallées
Next articleLedenjak Mölltal