Travel AdvisorTravel Advisor

Četiri dana autom po Istri

Istra nije samo more

Četiri dana autom po Istri  je po mnogočemu poseban put. Osim bistrog mora s kamenitim plažama čine je i zelena prostrana priroda, zanimljiva povijest, umjetnost i glazba, domaća hrana i vina

Može se puno toga nabrajati. Smatram da Istri nije posvećeno dovoljno pažnje kao Dalmaciji. U Istri će vam danju biti itekako vruće, a kad padne mrak, temperature su ugodne, čak će vam i možda zatrebati dugi rukavi. Noćno nebo je čisto i zvijezde se sjaje, a more je svježe i bistro.

Četiri dana autom po Istri

Naravno, to nije dovoljno da se vidi cijela Istra, no baš je u tome fora, svaki put nas zove iznova da se vratimo.
Bili smo smješteni u apartmanu u Červar Poratu, na zapadnoj obali i udaljenom od Poreča 10 minuta vožnje. Okružen maslinicima i crnogoričnom šumom. Više je mjesto za opustiti dušu. Ima najljepše zalaske sunca. Od Červara do bilo kojeg mjesta u Istri treba do sat vremena vožnje autom. Pa da počnemo po danima:

DAN 1

Iz Zagreba smo krenuli prema Humu rano ujutro. Nakon tunela Učke skrenuli smo u Velu dragu, kanjonsku udolinu, kako bi se malo prošetali do vidikovca s kojeg se pruža divan pogled na fascinantne kamene tornjeve. Taman kad smo se parkirali, uhvatila nas je kiša. No, poznato je da u Istri kiše traju kratko. I tako je bilo. Nakon šetnje vratili smo se u auto i krenuli dalje za Hum, najmanji grad na svijetu koji broji svega 20-30 stanovnika. Hum smo obišli u 15 minuta. Ručali smo u Humskoj konobi koja za mene ima najbolju fritaju s pršutom i gljivama na svijetu. Sjednite se u konobi na terasi, uživajte u isprepletenim okusima jednostavnog, a finog jela i u pogledu na zelena brda.

Selo Kotli

Nakon što smo napunili želuce, nastavili smo starom cestom prema selu Kotli. U Istri se treba voziti po starim cestama kako bi vidjeli skrivene ljepote. Osim toga, osjeti se svjež zrak i miris prirode. Prema selu Kotli nam je trebalo 10 minuta vožnje. Nakon što smo prošli vrlo uski mostić, parkirali smo se i spustili se ispod mosta prema stijenama preko kojih teče rijeka Mirna padajući u slapovima. Izgleda bajkovito. Od mosta su male kamene kotlaste udubine sve veće i veće kako se spušta prema dolje. Oprezno, stijene su mokre i skliske. Može se ići stepenicama od restorana koji ćete uočiti, ali možete kao mi, težim putem koristeći ruke. Nakon napornog spuštanja je gušt osvježiti se u hladnoj, slatkoj vodi. Tamo jedva ima ljudi, a ako ih ima, uglavnom su to lokalci. Proveli smo tamo dosta sati, unutar i van vode.

DAN 2

Probudili smo se u 7 jutro, kako bi iskoristili što više toga možemo. Otišli smo do trgovine po kavicu za van i kroasane te se uputili prema plaži. Bila je tišina, sunce je izašlo, još su se osjetili ostaci noćnog svježeg zraka. Sjedili smo na molu, leđima okrenuti suncu i uživali u tišini gledajući u široko otvoreno more na zapadu.

Rovinj

Uskočili smo u auto i uputili se prema Rovinju, slatkom gradiću u kojem ne postoji sivilo. Sve je tako šareno i toplo. Tražili smo Mediterraneo bar koji smo htjeli posjetiti upravo zbog toga što se nalazi tik do mora i što je tako „friendly“ i kreativno uređen. Da nismo znali da je skriven, ne bi ga ni primijetili. U centru je i kako hodate ulicom, morate se koncentrirati na prolaze jer se nalazi u jednom od njih. Spustite se stepenicama dolje, uzmete si mjesto u hladu ili na suncu, kako vam je ljepše, naručite ledenu kavu ili osvježavajući talijanski Aperol spritz i uživajte u morskom zraku. Možete i smočiti noge u moru. Cijene su mrvicu veće, no isplati se.

Pula

Kada je sunce počelo pržiti, krenuli smo prema Puli gdje smo imali namjeru ručati. Nemojte se parkirati baš kod Arene, ima jeftinijih parkinga blizu, a plaća se samo 4 kn po satu. Još vam je i limeni ljubimac u hladu. Jako nam je krulilo u želucima, pa smo krenuli u pizzeriju Jupiter na preporuku. Ima terasu, a mi smo otišli na zadnji kat gdje puše fini povjetarac pa je ugodno. Svakako naručite poznato istarsko gazirano piće Pašaretu i pljukance s pršutom i rikolom.

Dalje smo išli na Rt Kamenjak do Safari bara koji se nalazi na najjužnijem dijelu. Predlažem odvojiti popodne. Ulaz u Rt se naplaćuje 80 kn po autu, a po cijelom Rtu se jako sporo vozi zbog dosta neravnog makadama. Dok se vozite prema jugu, stanite usput kod Staze dinosaura gdje možete vidjeti otiske dinosaura.

Safari bar ćete odmah prepoznati prema vidikovcu koji malo liči na umanjenu verziju tornja u Vukovaru. Popnite se i uživajte u pogledu. Ne vidite nikakav kafić? Ne brinite se, na pravom ste mjestu. Nalazi se u zelenilu. Podsjeća na džunglu. Bar nudi hranu i piće, no možete nositi i svoje. Ima puno drvenih klupica sa stolovima na kojima stoje kamene pepeljare. Tamo se nalaze i tobogan s kuglicama (žene, dobar je za celulit), stol za ping pong, ljuljačke…

Izađite iz svog tog zelenila i hodajte prema otvorenom moru, prema stijenama gdje ćete možda primijetiti dječake kako skaču. Tamo su uvalice i svakako predlažem doplivati unutra gdje možete sjesti i uživati u pogledu. Ako su valovi, možda ih je bolje izbjeći.

DAN 3

Ovaj dan nam je bio najaktivniji. Dan smo započeli speleoškom avanturom u Pazinskoj jami. Traje oko 2 sata i po osobi je 230 kn, a za domaće 20% popusta. Treba rezervirati. Spušta se stepenicama dolje i ulazi u jamu s upaljenom lampom na kacigi i počinje avantura. Na većem dijelu staze ćete koristiti ruke pridržavajući se za stijene i/ili uže. Ići ćete i na dva manja ziplinea. Vodiči su jako susretljivi, pomoći će vam oko kretanja, pričat će vam o jami, životinjama unutar nje i vodi. Trebaju vam dobra čvrsta obuća i dugi rukavi pošto je unutra 15-ak stupnjeva.

Oprtalj

Nakon odlične aktivnosti, uputili smo se do Oprtlja na ručak. Do Oprtlja od Pazina autom treba pola sata. Odite na brdo gdje se nalazi Konoba Oprtalj s terasom vani gdje možete sjesti i uživati u pogledu na Istru, takozvanu hrvatsku Toskanu.

Naručite maneštru i pljukance sa šugom od divljači. Iako ste na brdu gdje sunce udara, krošnje drveća će vas štititi. Nakon finog ručka smo se prošetali Oprtljom i oduševili se koliko je šaren, slikovit i zanimljiv. Na izlazu iz Oprtlja svakako treba proći cestom koju prati niz visokih čempresa gdje možete i okinuti odličnu fotografiju.

Vozili smo se prema Završju i stali kod napuštene željezničke postaje Parenzane. Parkirate auto pored, uzmite si hladne vode, sprej za komarce, udobnu obuću i krenite trasom u šetnju. Proći ćete tunele i vijadukte. Parenzana, odnosno Porečanka u Hrvatskoj iznosi 73 km. Bila je to pruga koja je spajala Trst i Poreč.

Gradnja pruge je započela 1900. godine, prugu za vlak su gradili lokalni seljaci, pa čak i dječaci i završili ju u samo 2 godine! Vlak je prestao voziti 1935. godine zbog konkurencije, a ova trasa je postala staza za planinare, bicikliste i rekreativce.

Grožnjan

Grožnjan je bio zadnji na listi tog dana i imali smo veća očekivanja od grada umjetnosti i glazbe, no Oprtalj je bio zanimljiviji. U Grožnjanu ćete možda na ulicama sresti glazbenike kako sviraju ili slikare kako slikaju ispred svojih ateljea. Usput stanite i na kavu s pogledom u Motovunu.

DAN 4

Zadnji dan smo ostavili za cjelodnevni odmor u slanoj vodi. Uputili smo se prema Poreču na dobru pizzu iz krušne peći u Dalijevoj pizzeriji i u mali obilazak. Produžili smo do Pule odakle smo išli prema Galebovim stijenama. Vožnjom treba desetak minuta od Arene, ide se cestom Fižela do kraja pa makadamom još malo gore i tamo se negdje parkira. Pješke treba nastaviti do stepenica nizbrdo koje vode do plaže, no da bi došli do fotogenične špilje sa slike, treba produžiti prema zapadu oko 5 minuta.

Od stepenica je ulaz u vodu sve manje jednostavan kako se ide prema zapadu, pa se možete jednu ili dvije “uvalice” prije poznate špilje usidriti i ući u vodu te zaplivati. Možete i skakati. Preporučujem papuče za more ako vam smeta kamenje. Ulaz u špilju izgleda strašno i jezivo, no uz naglavnu lampu i luftić ćete se brzo opustiti. Unutra je veliki “bazen” gdje možete stati i izaći na plažicu unutar špilje. Imate priliku uživati u tišini i mraku u kojem ćete na nekim dijelovima stijena vidjeti “šljokice”. Postoji i najam kajaka za one manje neustrašive.

“Krasna zemljo, Istro mila…”

Travel Advisor – putovanja

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Karla Čurin

Previous articleKako iskoristiti krizu za bolje sutra našeg turizma
Next articleGurmanski izlet u Brodsko posavsku županiju