Search
Close this search box.

Avanturistički turizam u Nepalu

Autor članka:
Podijeli:

Kako što jeftinije i lakše doći do Nepala i u njemu ugodno provesti tri tjedna pisao sam u prošlom tekstu no izostavio sam dio o avanturističkim aktivnostima koje su glavna perjanica turizma u ovoj podhimalajskoj zemlji.

Riječ je o alpinističkoj meki koja na svome sjeveru čuva više vrhova preko osam tisuća metara nego i jedna druga zemlja svijeta dok je s druge strane, na jugu, u nizinama, prekrivena gustim šumama što ljubiteljima avanture obećava širok spektar mogućnosti – od trekkinga do jahanja slonova.

TREKING POSLASTICE

Nakon što sam se vratio s Nepala većina ljudi s kojima sam razgovarao pitali su me jesam li bio na trekingu. Nisam. Jednostavno nije bilo dovoljno vremena za takvo iskustvo te sam odustao odmah na početku. Naime, vrlo bitan faktor vezan za trekking jeste raspoloživo vrijeme. Ako ste već prevalili toliki put logično je da idete na real thing, a to znači minimalno tjedan dana. Osobno nisam imao toliko na raspolaganju no s obzirom da planiram povratak prikupio sam dosta informacija.

Avanturistički turizam u Nepalu

Ture za trekinge se mogu naći iz Kathmandua i Pokhare, a idealna polazna točka ovisi o tome na koju stranu nepalskog dijela Himalaje želite ići. Ako se odlučite krenuti na Mount Everest Base Camp onda vam je u svakom slučaju zgodnija opcija krenuti iz Kathmandua. Za Manaslu Circuit i Annapurna Circuit bolja i povoljnija polazna točka je Pokhara. Ove tri duge ture su i najpopularnije na Nepalu i potrebno vam je između 12 i 15 dana za taj podvig. Od kraćih tura definitivno broj jedan je Pooh Hill trek sa polaznom točkom u Pokhari. Riječ je o pet dana dugom hodanju kroz neke od najlijepših krajolika ove prekrasne zemlje tijekom kojeg se popnete od visine od 3700 metara.

Što se cijena tiče one variraju ovisno o veličini grupe i broju dana provedenih na planini no bazična cijena za Annapurnu je oko 750 dolara a za Everest oko 1150. Poon Hill kao predstavnik kraćih tura ipak je razmjerno skuplji pa si ga možete priuštiti za 500-ak dolara.

VODA I NEBO – NEPALSKE ATRAKCIJE

Avanturistički turizam u Nepalu

Druga iznimno popularna aktivnost jest paraglajding. Za taj poduhvat idealna destinacija je Pokhara. Drugi najveći grad u državi je iznimno turistički razvijen za nepalske prilike te na samim obalama jezera Phewa postoji 50-ak agencija s kojima se da pregovarati. Osim toga iznad njega se diže 1600 metara visoko brdo Sarangkot s kojeg na dvije lokacije u sezoni poleti oko 300 paraglajdinga dnevno. Također, vrlo bitano je i da se prilikom polijetanja sa Sarangkota nudi nezaboravan pogled na Pokharu i prostrana jezera u okolici te ako imate sreće možete vidjeti i vrhove nekih od ‘giganata’, kako Nepalci vole nazivati planine preko osam tisuća metara.

Avanturistički turizam u Nepalu

Ako ste dobar i strpljiv pregovarač u predsezoni se cijena leta od pola sata može spustiti na 50 dolara što uključuje još i transfer te snimanje tijekom leta. U sezoni je ta cijena viša za dvadesetak dolara no u periodu od ožujka do srpnja vrijeme je bolje i veće su šanse da će vam se pružiti prilika vidjeti Annapurnu što je uvijek jedan od ciljeva ovog leta iznad Pokhare.

Avanturistički turizam u Nepalu

Uz paraglajding moram spomenuti i rafting. Nepal je dom rijeke Sun Kosi koju je National Geograpich svrstao u 10 najboljih rijeka svijeta za ovu aktivnost. Ako se odlučite na devet dana nezaboravnog iskustva pripremite i oko 500 dolara za pokriti troškove. No nije nepalska ponuda ostala samo na ovoj magičnoj rijeci već se diljem zemlje nudi mnoštvo iskustava na vodi. Svaka od rijeka nudi nešto drugačije jer je Nepal zemlja magične prirode i posebne vibre tako ako vam fali novca i vremena za Sun Kosi uvijek možete otići na jednondevni rafting na najpopulanijoj destinaciji tog tipa u ovoj maloj podhimalajskoj zemlji – rijeku Trisuli. Dnevni izlet će vas koštati 50ak dolara u sezoni, a za trećinu manje izvan nje. Sličan aranžman se može dobiti i za još neke rijeke poput rijeke Seti.

Avanturistički turizam u Nepalu

AVANTURA U NEPALSKIM ŠUMAMA

Jungle safari ili tour, kako god vam drago, je turistička šifra za hodanje po šumi i traženje životinja. Vrlo često uključuje vožnju kanuuima i najdostupniji je i po vodičima najbolji u NP Chitwan. U ponudi se može naći dnevni, poludnevni te oni safariji koji se protežu na nekoliko dana. Dobijete vodiča i njegovog vježbenika te u rano jutro krenete u istraživanje. Odmah vas upute kako bježati od koje životinje te upozore ako imate neki preuočljiv komad odjeće i avantura može početi. Osobno nisam imao pretjerano dobra iskustva sa safarijem. Naime, uzeo sam poludnevnu šetnju i kanue te se odmah razočarao. Magla je u rano jutro bila toliko nisko da nisam tijekom veslanja vidio dalje od zatiljka mladog Engleza ispred sebe. Sama šetnja šumom je bila ugodna no očigledno nije bilo dovoljno vremena ni sreće da se ugledaju neke atraktivnije životinje pa sam se morao zadovoljiti pticama, jelenom i s nekoliko kostura davno preminulih stanovnika Chitwana. Ipak, treba biti pošten i reći da su iskustva putnika s višednevnih tura bila mnogo bolja.

Avanturistički turizam u Nepalu

Bez obzira na ishod najbolja lokacija za početak ovakve avanture je Sauraha, selo na samom ulazu u park. Čak i ako ne budete imali sreće na safariju velike su šanse da će vam nosorog u sumrak proći pokraj kavane u kojoj pijete čaj ili pušite nargilu.

Ono o čemu vrijedi povesti računa jest da ne kupite aranžman odmah u hotelu u kojem odsjedate jer ukoliko se prošetate po mjestu naći ćete znatno bolje pogodbe. Poludnevna šetnja s vožnjom kanua i ulaznicom za park se tako može pronaći za oko 30-ak dolara, a za duža bivanja u džungli se da isposlovati i bolja cijena.

Avanturistički turizam u Nepalu

MORALNE DVOJBE JAHANJA SLONOVA

Jahanje slonova je pak ‘drugi par postola’. Većina slonova je uvezena iz Indije jer Nepalci svoje ne smiju loviti te je samim tim ovaj užitak skuplji. Vrlo se teško da pregovarati oko ove usluge te većina iznajmljivača drži cijenu od oko 25 do 30 dolara za samo pola sata šumskog lutanja na slonovskim leđima. Ipak ukoliko nemate moralne dvojbe oko jahanja debelokožaca ovo je zbilja zgodna stvar jer se na njihovim leđima možete divljim životinjama približiti znatno bliže no što biste mogli pješke. Na primjer nosorozi vas ne vide kao opasnost ili žrtvu te ih imate prilike vidjeti sa svega par metara, a krajolik kojim vas vode vodiči iz Saurahe zbilja je lijep i isplati se potrošiti novac na to.

Avanturistički turizam u Nepalu

Na kraju valja istaknuti da Nepalci slonove tretiraju mnogo bolje nego Tajlanđani i Indijci no ukoliko vas to smeta uvijek imate krasnu alternativu u vidu posjeta utočištima slonova u okolici Chitwana.

Nije ovo sve što Nepal krije u svojoj avanturističkoj ponudi no ovaj kratak presjek će, nadam se, poslužiti za orjentaciju prije no što odete na put. O trikovima prilikom kupnje pašmine i kukhrija te turističkoj ponudi na rubu zakona čitajte u narednim tjednima.

https://www.instagram.com/aldofranicevicblog/

https://web.facebook.com/blogbosonog/

https://blogbosonog.wordpress.com/

Travel AdvisorLifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

Vodič po Nepalu

https://www.travel-advisor.eu/najjeftinija-svjetska-mjesta-za-zivot-u-2018-godini/

Bhutan – Kraljevina na padinama Himalaje ( II dio )

 

 

 

Nove objave