Travel AdvisorTravel Advisor

Avio promet je pred kolapsom

Avio promet je na aparatima.

Nove regulacija EU: moguće je da se ukida 48,200 letova sa 10,2 milijuna mjesta.
Avio kompanija koja će najviše stradati zbog novih restrikcija je Air France. Njihovih 800.000 mjesta u avionima koji spajaju Europu s drugim dijelovima svijeta je prizemljeno. Iza Air Francea po redu dolaze Lufthansa, Emirates, KLM, Wizz Air, Qatar, Ryanair, Turkish, Delta, Aeroflot I mnogi manji avio prijevoznici. Rezultat je to odluke da EU zatvori svoje granice na 30 dana. Radi se o letovima između EU I “trećih zemalja”. Državama je djelomično ostavljeno da same odluče o letovima, no za očekivati je da veliki broj letova bude ukinut. Francuska I Njemačka gube po dva milijuna sjedala, Nizozemska I Španjolska po milijun.

UK ne mora slušati europske odredbe I ne tretira se kao “treća država”. Letovi između EU I UK su također upitni. Ryanair je najavio da će zaustaviti većinu ili čak sve svoje letove počevši sa 24.3.2020. Prije toga već obustavlja oko 80% letova. Brojka od 48.200 letova bi mogla biti puno veća.
Prvo je bilo ukinuto četiri petine letova prema Kini. Na dan 13.3. su SAD zabranile promet između EU država Schengena. Tri dana kasnije 16.3. su zabranili I letove iz UK I Irske tako da je danas gotovo nemoguće letjeti direktno između EU I SAD. S novom odredbom zabrane letova iz EU događa se najveći poremećaj avionskog prometa. Od kada su avioni počeli prevoziti putnike nije se nikad dogodilo nešto slično na globalnom nivou.

Aircraft, Sky, Flying, Blue, Aviation, Travel, Cloud

Kao posljedica otkazivanja letova zatvaraju se i aerodromi diljem Europe i svijeta. Kada i kako će se promet vratiti u normalu je nemoguće predvidjeti. Vjerojatno je da će se od svih ekonomskih grana putnički business prvi oporaviti. Možda ne odmah turistički dio, no poslova putovanja e prva krenuti. Toliko toga treba nadoknaditi.

Prema podacima Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA), do 30. lipnja već je diljem svijeta otkazano više od 420.000 letova. Gubici prihoda aviokompanija se procjenjuju  na više od 113 milijardi dolara.

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

 

Previous articleZagreb: 15 stvari koje niste znali o glavnom gradu Hrvatske
Next articleSjeverna Koreja: što sve ne znamo o ovoj zemlji?