Travel AdvisorTravel Advisor

Uvijek privlačna Baranja

Obrubljena Dravom i Dunavom i podijeljena hrvatsko-mađarskom državnom granicom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima – Baranja je čudesna destinacija prepuna mistike i ljepote.

 

Usred njene nepregledne ravnice smješteno je Banovo brdo ( 244m) , ili kako ga Baranjci od milja zovu, „Planina“.  Još u doba Rimskog carstva car Prud je donio prvi trs vinove loze i od tada se stvara povijest vina u Baranji.

Baranja je regija gdje je istaknuta i vidljiva multikulturalnost naroda koji borave, ili su prošli kroz prostore Baranje. Izuzetno se cijeni tradicija i običaji, a kao jedan od dokaza je i bogata baranjska tradicionalna kuhinja. Glavni sastojak je paprika, no mogu se naći i mnoga „blaža“ jela. Kulen, čvarci, Fiš paprikaš, šaran u rašljama, grah u ćupu, neka su od jela po kojima je Baranja već prepoznatljiva kako u drugim krajevima Hrvatske, tako i izvan prostora naše zemlje.

Tu je i Kopacki rit – nevjerojatan domaći Park prirode koje se nalazi tocno na sredini Dunava, 1400km od izvora i do Crnog mora. U širini vecoj od 30 km je najveca unutrasnja delta Dunava. Fascinantno čudo prirode. Baranju nije problem posjetiti, problem je otići od nje.

Travel AdvisorHrvatska

posjetite naš YouTube kanal.

Gatorfest – festival dobrog vina

 

Požeško – slavonska županija – raj za hedoniste

 Srijem i Slavonija osvojili Zagrepčane

 

Previous article6 najboljih otoka za odmor u Europi, a nisu Hrvatska i Grčka.
Next articleTop 10 mjesta koje treba vidjeti u Amsterdamu