Travel AdvisorTravel Advisor

Bere se Portugizac

Vrijeme je berbe grožđa.

Tako smo ovoga četvrtka bili pozvani od udruge Portugizac Plešivica u Lokošin dol u podnožju Plješivice na imanje vinara Josipa Braje, na početak berbe portugisca.

Po lijepom vremenu uz nazočnost gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela, voditeljice odsjeka za ruralni razvoj ZŽ-e Gordane Matašin, predsjednika Udruge portugisca Tomislava Haramije i velikog broja novinara , ubrani su prvi grozdovi iznad vinarije Braje.

“Iako je ovo bila jedna od težih vinogradarskih godina zbog čega imamo manje prinose, ne sumnjamo u još bolju kvalitetu vina” rekao je Tomo Haramija, predsjednik udruge Portugizac Plešivica.

Vesela atmosfera, djevojke u narodnim nošnjama, trio “domaćih dečkih”koji su nas razgalili pjesmom kroz nekoliko sati, dobra hrana i vina portugizac i rajnski rizling 2020. iz domaćinova podruma – sve je to bilo priređeno u slavu ovoga mladog vina. Inače, u samoj Udruzi je 17 vinara sa oko 35 hektara trsova portugisca. Oko 15 je u vlasništvu nekadašnjega podruma u Mladini tako da se računa na ukupno 50 hektara ove sorte u tom kraju. Na tržište će za mjesec dana izići sa zajedničkim punjenjem Selekcije a 5-6 vinara iz Udruge imat će i samostalne boce. Predviđeno je zajedničko predstavljanje u Zagrebu sredinom listopada a desetak dana kasnije krenut će i prodaja.

Portugizac

Plješivičani su svjesni da imaju sortu, koja se u neznatnim količinama uzgaja još ponegdje u Hrvatskoj, koja bi mogla rasti u količinama ali po riječima tajnika Udruge Željka Gregorića većina neće nadopunjavati vinograde zbog veće proizvodnje. Ima tome više razloga a najvažniji je da portugizac sada na tržištu traje, ali i zbog ovolike količine, nekoliko mjeseci a oni moraju prodavati cijele godine i zato se okreću više drugim sortama.

Vina Josipa Braje

Kako smo bili na imanju Josipa Braje, bratić Robert je nekoliko stotina metara dalje, bila je to prilika da zavirim u podrum. Redom smo probali , osim već spomenute dvije vrste, graševinu, chardonnay, pinot bijeli i veltlinac crveni. Pristojna su to vina na kojima će trebati još raditi a najviše nas je zaintrigirao veltlinac crveni-roter veltliner  (kojega imaju oko 450 trseka) austrijska sorta vrlo popularna u svojoj domovini. Zanimljivog okusa u većim količinama , ima ga i Robert, mogao bi biti interesantan za hrvatsko tržište.

Vinariju , nakon smrti oca Josipa, vodi sin istoga imena uz pomoć majke Ivanke, setre Ive ( magistrice agronomije) nekadašnje vinske kraljice iz 2013., brata Ivana i sestara Marine i Marije. Gdje se vinske ruke slože…da,da – sve se može. Ukupno imaju na više pozicija oko 15500 trsova ( najviše je graševine 4000, portugisca 2500, chardonnaya 1300, bijeloga pinota oko 2 tisuće i drugih) pa je godišnja proizvodnja od 15 do 20000 litara. Plasman na kućnom pragu a od 2018. su u više kafića i restorana u Zagrebu. Tijekom godina bilo je više priznanja a ovdje spominjem dva: posljednji su pobjednici – šampioni nekada veoma posjećenog Sajma portugisca u Boćarskom domu 2009. godine.Zar je toliko prošlo!? Te titula najboljega vina Zagrebačke županije 2012. sa rajnskim rizlingom (kasna berba 2011.)

Portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja s ljubičastim odsjajem, dok se u okusu mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Ovo mlado vino brzo zrije, pa se tako već u listopadu može u njemu uživati. Portugizac kao vrsta vina, zaštitni je znak Plešivice i robna marka Zagrebačke županije. Članovi udruge i ove će godine odvojiti dio grožđa te u podrumu PZ Plešivica, proizvesti robnu marku vina „Portugizac Plešivica Selection“.

U kvalitetu vina moći ćete se uvjeriti i sami već sredinom listopada na otvaranju prve butelje i festivalu portugisca u Zagrebu, a potom u sklopu Dana hrane i tradicijskih proizvoda“, rekao je Željko Gregorić, vinar i tajnik udruge Portugizac Plešivica.

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleFrka u Osijeku: priprema, pozor, SNIMAJ!
Next articleCRO Race će se održati od 28. rujna do 3. listopada