Search
Close this search box.

Bhutan – Kraljevina na padinama Himalaja

Autor članka:
Podijeli:

Bhutan – Kraljevina na padinama Himalaja.

Bhutan se nalazio već dulje vrijeme na samom vrhu naše Bucket-list! Putovanje smo organizirali i sve rezervirali nekoliko mjeseci prije datuma putovanja, a moj intenzivniji interes za Bhutan počeo je mjesec dana prije putovanja u tu malu zemlju (38.394 km²), veličinom nešto manjom od Švicarske, koja se smjestila na južnim padinama fascinantne Himalaje. Kupila sam bila knjigu o Bhutanu, kupovala časopise o putovanjima na naslovnici kojih bi vidjela da ima nešto o Bhutanu, pretraživala internet, no ništa od svega što sam pročitala i vidjela u literaturi nije me moglo dovoljno pripremiti za sve ono što sam vidjela i doživjela u Bhutanu jer tu zemlju prvenstveno čini nevjerojatno lijepa prioda, čist zrak, osmjesi na licima njenih stanovnika, tradicija do koje strašno drže te izvrsna i zdrava hrana (kod nas bi rekli organska, no oni taj izraz ne koriste jer je kod njih sve organsko, a što ću pojasniti u jednom od sljedećih dijelova putopisa).

Već vas samo sljetanje u Bhutan ostavlja bez daha jer se radi o sljetanju na aerodrom koji je u neslužbenoj kategoriji „The Most Dangerous Airports on the World“,  sljetanje uključuje zaobilaženje visokih planinskih vrhova kao da vozite po jadranskoj magistrali, a dozvolu za sljetanje ima tek nekoliko pilota (prema podacima dostupnim na  internetu radi se o 8 pilota). Jedini međunarodni aerodrom nalazi se u gradu Paro, šestom po redu kada je riječ o broju stanovnika. U Bhutan sljeću samo dvije nacionalne kompanije, Druk Air i Bhutan Airlaines, a nešto rijeđe sljeće i Budha Air (Nepalska avio kompanija). Od većih gradova Bhutan je povezan zračnim putem s Kathmandu-om, Delhi-jem, Bangkok-om, Kolkata-om, Dhaka-om, Singapur-om (sezonski letovi) i još par drugih gradova.

Suprugu i meni se kao najprihvatljivja opcija učinila veza Zagreb-Doha-Kathmandu s Qatar Airways-om te zatim Kathmandu-Paro s Bhutan Airlines-om, uz napomenu kako smo odlučili iskorititi činjenicu što sljećemo i u Kathmandu te smo 3 dana proveli u upoznavanju s tim gradom, no o tome drugom prilikom jer je fukus putovanja ipak bio Bhutan.

Iako sam i svjesno i podsvjesno  znala da bih se zbog sljetanja u Paro trebala vjerojatno živcirati (nisam baš ljubitelj aviona) toliko sam bila zaokupljena planinama pored kojih je pilot uspješno „navigirao“ te raznim nijansama zelene boje prema kojima smo se spuštali da sam i zaboravila na svoju standardnu nervozu koju uzrokuju uzljetanja, sljetanja i turbulencije.

Bhutan - Kraljevina na padinama Himalaja

Osim iznenađujuće lijepog sljetanja svojevrsno iznenađenje mi je predstavljala činjenica da aerodrom funkcionira „ko po špagi“, formalnosti oko viza i pregleda putovnica su vrlo brzo obavljene, nema nikakve gužve, razbacanih stvari po aerodromu (ovo navodim jer smo u Paro sletitli iz Kathmandua u kojem vlada nevjerojatan kaos na aerodromu….tamo ona često ponavljana rečenica „molimo ne ostavljajte prtljagu bez nadzora“ definitivno ne vrijedi jer se posvuda nalaze koferi i paketi raznih veličina bez ikakvog nadzora, no vratimo se na Bhutan. Čim preuzmete prtljagu čekaju vas nasmijana lica vodiča koji očekuju svoje goste. Ovisno o vašoj prvoj destinaciji u Bhutanu kreće se na put, a jedna od prvih stvari koju ćete možda primjetiti, a možda će vam vaš vodič na to skrenuti pažnju, nedostatak je tzv. jumbo plakata koji su uobičajeni po svim zemljama, posebno uz velike prometnice i aerodrome. Umjesto toga odmarate oči gledajući u „zeleno“ i punite pluća svježim zrakom jer tzv. jumbo plakati su jedna od stvari koje su u Bhutanu zabranjene (zabranjene su i plastične vrećice, prodaja duhanskih proizvoda, pušenje na javnim mjestima…no o tome nešto kasnije).

Bhutan - Kraljevina na padinama Himalaja

Bhutan - Kraljevina na padinama Himalaja

Bhutan - Kraljevina na padinama Himalaja 

Bhutan se za strane posjetitelje „otvorio“ tek prije 30-tak godina  dok je do tada bio izolirana i zatvorena zemlja. Broj turista iz godine u godinu raste te je tako u 2016.g. u zemlju ušlo 210.000 turista od kojih je najveći broj iz Indije, Kine i Bangladesha, a zatim sljede SAD, Japan, Tajland itd..

Turizam im funkcionira po jedinstvenom principu, koliko je meni poznato jedinom takvom u svijetu, tzv. pravilu “250 USD per day”, što znači da svaki turist koji uđe u Bhutan mora dnevno izdvojiti 250 USD (ovisno o sezoni može biti i 200 USD). Ukoliko će nekog zanimati niže sam istaknula za koje mjesece vrijedi 200 USD, a za koje 250 USD:

200 USD → siječanj, veljača, lipanj, srpanj, kolovoz, prosinac

250 USD  → ožujak, travanj, svibanj, rujan, listopad i studeni

U Bhutanu to zovu politikom “High Value, Low Impact Tourism”. Za taj iznos turist ima zagarantirano noćenje u 3* hotelu, sva tri obroka i vodiča s autom. U slučaju da idete na kampiranje oprema vam je također uključena u taj iznos, kao i tzv. Sustainable Development fee ili naknada za održivi razvoj koja iznosi 65 USD (to je iznos koji se ulaže u razvoj sustava zdravstva, školstva itd.), a uključene su i ulaznice u muzeje kao i druge ustanove za koje je potrebno platiti ulaz. Prema tumačenju naseg vodiča time im je namjera bila izbjeći masovni turizam za koji su smatrali da bi nanio više štete nego koristi. Pravilo “250 usd per day” jedino ne vrijedi za Indiju i Banlgladesh jer su s te dvije zemlje ekonomski jako povezani (u Indiju izvoze energiju i poljoprivredne proizvode, a u Bangladesh poljoprivredne proizvode).

Bhutan - Kraljevina na padinama Himalaja

Ukoliko se želi noćiti u hotelima s 4* ili 5* nominalni iznos od 250 USD se naravno povećava. Od poznatih hotelskih lanaca s npr. 5* u Bhutanu su prisutni npr. Aman Resorts, Taj Hotels Resorts & Palaces i COMO Hotels & Resorts, a uskoro dolazi i Six Senses.

Bhutan - Kraljevina na padinama Himalaja

Bhutan - Kraljevina na padinama Himalaja

Bhutan - Kraljevina na padinama Himalaja

 Ukupni godišnji prihod od turizma u 2016.g. je iznosio 73.74 mil USD, od tog iznosa za tzv. Sustainable Development fee izdvojeno je 20.28 mil USD, a kako sam i navela iznad taj iznos ulaže se u sustave zdravstva, školstva, vodoopskrbu, infrastrukturu…

Kada je riječ o periodu u kojem je najbolje posijetiti Bhutan nema pravila i sve ovisi o vašim interesima. Generalno su najposjećeniji mjeseci svibanj i rujan/listopad. Ukoliko su vam u fokusu bioraznolikost i prirodne ljepote onda bi trebali „ciljati“ travanj/svibanj, kada je sve u punom cvatu. Ukoliko želite doživiti festivalsku sezonu po kojoj je Bhutan također poznat trebali bi doći u period od kraja kolovoza do kraja listopada. Treba svakako voditi računa da je period od lipnja do kolovoza tzv. monsunski period u kojem  u Bhutanu padne veća količina oborina nego što je uobičajenu u drugim himalajskim predjelima.

Nastavlja se…

 

Korisni savjeti za putovanje:

  • Ukoliko u Bhutan dolazite iz Kathmandua pokušajte rezervirati na letu Kathmandu-Paro sjedalo s ljeve strane aviona uz prozor, a na povratku iz Para prema Kathmandu s desne strane aviona jer je pogled na Mt. Everest i druge himalajske vrhove fantastičan
  • Prije putovanja u Bhutan svakako posjetiti njihovu službenu stranicu tourism.gov.bt na kojoj je dostupan veliki broj korisnih informacija
  • Definirajte koji su prioriteti putovanja te ovisno o tome odrediti u kojem periodu posjetiti Bhutan

Zrinka Vladović-Relja

Travel Advisor : Maldivi , Jugo-istočna Azija , Bali , Marakeš

Nove objave