Travel AdvisorTravel Advisor

Big Apple – u snu i na javi

Big Apple – u snu i na javi
Da, bila sam u Njujorku. Ono što sam gledala na filmovima i na televiziji postalo je stvarnost. Prvi utisak koji sam dobila prilikom izlaska s aerodroma jeste da je sve veliko i ogromno. Manhattan je velika šuma staklenih nebodera sa zlaćanim vrhovima i nasmiješenim dormenima. Široke i duge ulice obiluju žutim taksijima i mnoštvom turista, građana, zabrinutih i odsutnih lica. Sve religije, nacije i generacije su se slile na poprilično oštećen njujorški asfalt. Svaka ulica nosi svoju priču i posebnost. Nije rijetkost da vidite show na ulici koji izvode Crnci na skejtovima, plesače, igrače, zaljubljenike u meditaciju i jogu, one koji vježbaju, trče ili skaču, pa čak i sređenog gospodina koji spava pred hotelom.

Njujork leži na istočnoj obali na ušću rijeke Hudson koja mijenja svoj pravac kretanja. Šetajući Central Parkom sjetih se Kevina iz najpopularnijeg filma „Sam u kući“. Park je ogroman, ispunjen brojnim spomenicima, zanimljiv, a noću mnogo opasan. Brojne arhitekturne znamenitosti ostavljaju bez daha, muzeji i galerije, restorani za koje vam treba mnogo vremena za obilazak. Zaštitni znak ovog grada je Kip Slobode, smješten na ostrvu Liberty. Obilazeći Manhattan brodom može se prići ovoj znamenitosti na stotinjak metara. Pored zanimljive panorame koju pruža ovaj grad, naročito kada pada noć, veliku raskoš čine Bruklinov i Betmenov most.

Najviši neboder i najposjećenija zgrada je Empire State Building. No, ipak odlučili smo se za pogled sa Rockfellerove zgrade koja broji 70 katova. Tu je i zgrada Ujedinjenih nacija, kao i ona na mjestu WTC. Posebno je fascinantan hotel „Iceberg“ koji simbolizuje Titanik, brod koji nije uspio stići do grada Njujorka. Gužva se osjeti svugdje i u svako doba dana i noći što nije neobično jer NYC godišnje posjeti 40 milijuna turista. Njujorčani su navikli na gužvu, takoreći vole je. Nju sam posebno doživjela na Time square. Možete čuti na stotine jezika oko sebe, a ponajmanje odjekuju riječi engleskog. Gdje god krenete, treba vam minimum 40 minuta do odredišta. Od velikog broja muzeja, izabrasmo prirodnjački koji broji 27 međusobno povezanih zgrada, Planetarijum i biblioteku i predstavlja pravu riznicu blaga. Jedan je od najvećih u svijetu. Poseban doživljaj nosi podzemna željeznica koja funkcioniše puna 24 h. Kako bi se rasteretio saobraćaj, veći broj zaposlenika koristi leteći tramvaj do Ruzveltovog ostrva. Ovaj grad nudi mnogo toga, malo je riječi za opisati ga, jednostavno morate ga doživjeti.

Big Apple – u snu i na javi
Travel Advisor objavljuje tekst i fotke Marine Đuranović

Pogledajte i pretplatite se na naš YouTube video kanal.

Previous articleGdje je najstarija tržnica sireva ?
Next articleOtok Capri… kako to primamljivo zvuči…