Kako koristiti Booking?

Autor članka:
Podijeli:

Prije 20-tak i više godina počeo sam koristiti kratkoročni najam apartmana kao ne samo validnu, nego umnogome i znatno bolju verziju rješavanja pitanja smještaja na putu.

U odnosu na hotel apartman nudi bolju vrijednost za novac (naročito kada putuje čitava obitelj), veću fleksibilnost (kuhinja) i dodatni osjećaj povezanosti s destinacijom. Zatim sam koncept prekopirao i u Zagrebu te napravio turistički apartman, znatno prije „buma“ koji se dogodio dosta godina kasnije.

Ovdje u igru dolazi booking.com koji sam od osnivanja često koristio kao stranicu za rezervaciju prilikom svojih putovanja, a i svoj apartman iznamljujem preko njega. Samo mala digresija: airbnb smatram (osobno, možda pogrešno) znatno manje profesionalnim servisom, više namijenjenog onima kojima je rentanje stana potpuni hobi za brzu zaradu, a ne biznis. Nikada nisam uzeo stan preko tog servisa, a niti sam svoj uspio iznajmiti preko njega, što ne znači da ne dozvoljavam da netko drugi ima drugačije mišljenje.

Kako koristiti Booking

Kako bilo, često na našoj grupi vidim pitanja vezana za booking.com, pa evo seta mojih savjeta koje dajem kao korisnik, ali i iznajmljivač apartmana.

Kod rezervacije:

– dobro provjeriti lokaciju; na sreću danas postoji Google Earth, pa jako dobro provjerite gdje se apartman zaista nalazi. Evo primjera iz prakse: u opisu piše da je apartman 300 metara od mora, što je točno. Međutim, tih 300 metara je sa 200 metara visinske razlike pa se svaki odlazak ili povratak iz apartmana pretvara u himalajsku ekspediciju.

– vlasnici apartmana skloni su „manipulirati“ imenom apartmana. Tako ćete, primjerice, u Madridu naći apartman koji se zove La casa del Prado, što sugerira da se nalazi blizu muzeja Prado. Ne, nije u blizini, nalazi se samo u istom gradu, kilometrima od muzeja i centra grada.

– ne vjerujte uvijek fotografijama; spretan fotograf može mračnu sobicu od 10 kvadrata slikati (i obraditi sliku) tako da izgleda kao predsjednički apartman.

– jako pažljivo pogledati ocjene i pročitati sve review-e, jer vrlo su korisni i u biti jedini način kontrole: sustav booking.com je da odmah nakon boravka svaki gost dobije priliku napisati svoj doživljaj i nitko nema mogućnost manipulacije tim ocjenama. I, vjerujte, ako deset prijašnjih gostiju kaže da je u prizemlju zgrade noćni bar iz kojeg buči sve do 2 ujutro, vjerojatno je tako, a ako njih većina izdvoji vlasnika kao sjajnu osobu, onda to ona/on zasigurno i jest. Cjepidlake kojima sve smeta ignorirajte…

Kako koristiti Booking

– saznati vrlo važne detalje, koji nisu uvijek precizno navedeni: parking (ima li apartman parking, ako ima je li besplatan ili se plaća, ako nema gdje je moguće parkirati itd.), blizina javnog prijevoza, trgovina…

– pripaziti ima li skrivenih troškova: primjerice, mnogi apartmani posebno naplaćuju čišćenje ili korištenje garaže. Neki apartmani traže polog u gotovini za slučaj štete, što je praksa koju ne volim, ali razumijem… Taj polog može biti i 300 eura, pa imajte to na umu. Neki apartmani naplaćuju doček izvan „redovnih“ sati, što je još jedna praksa koju mrzim. Dakle, ako stižete iza ponoći (a putnici low-cost kompanija često i dolaze u takva vremena) naplaćuje se kasni check-in čak i 50-tak eura.

– boravišna pristojba nije skriveni trošak i na nju uvijek morate biti spremni; ona se plaća po osobi, često ne podliježe porezu, pa stoga ne može biti uključena u cijenu kompletnog apartmana

– pripazite na ograničenja kod načina plaćanja, dobro sve pročitajte. Mnogi apartmani ne nude mogućnost plaćanja karticama, pa morate imati keš. Kod takvih rezervacija broj kreditne kartice (koji morate ostaviti) služi samo kao jamstvo dolaska, odnosno aktivira se u slučaju nedolaska, ali se plaćanje mora izvršiti u gotovini po dolasku.

Neki apartmani naplatu prepuštaju samom booking.com-u koji onda skida sredstva s vaše kartice, nekada čak i koji dan uoči dolaska (odnosno, na dan od kada se više ne može otkazati apartman), a nekada na dan dolaska.

Kako koristiti Booking

 

 

Nakon rezervacija i prilikom dolaska:

– obavijestite iznajmljivača o vašim planovima, posebice planiranom vremenu dolaska. Pitajte ima li u apartmanu posteljine i ručnika, ako to nije posebno navedeno, a pitajte i sve drugo što vas zanima. Ako se vlasnik promptno javlja na vaše upite, znate da je ozbiljan, ako vas ignorira razmislite o traženju drugog smještaja. Slobodno pitajte sve što vas zanima, dužnost je iznajmljivača odgovoriti vam.

– komunikaciju intenzivirajte prije dolaska, kako bi točno dogovorili doček. Imajte na umu kako mnogo iznamljivača ne živi gdje je apartman koji iznamljuje, a puno njih koristi usluge posebnih agencija koje brinu za dolazak gostiju. Stoga ne očekujte da ćete se nenajavljeni pojaviti na vratima apartmana i odmah ući u njega. Ali, cijenite i vrijeme iznamljivača: ne smijete reći da dolazite u 15 sati, a onda se javiti s ceste u 21 da ćete stići u 22. To je krajnje nepristojno, a ako goste prima agencija možda takvim ponašanjem izazovete kaskadni efekt, pa onda ispred svojih apartmana čekaju neki drugi putnici…

Kako koristiti Booking

Rizici:

– ne uzimajući u obzir (vrlo malo vjerojatni) rizik potpune prevare, a to je da dođete na mjesto i da apartman ne postoji ili da je u njemu netko drugi, najveći je rizik da dogovoreni apartman ne bude onaj/onakav u kojeg su vas doveli. Evo vlastitog slučaja: u Cardiffu sam rezervirao apartman kod čovjeka koji očigledno upravlja s nekoliko apartmana (možda i desetak) pa uvijek na booking.com pokazuje samo jedan (onaj reprezentativni, pretpostavljam), a goste šalje o onaj već prema njegovom rasporedu. U svom specifičnom slučaju nisam oko toga radio problem, jer „zamjenski“ je apartman bio sličnih osobina i još bolje pozicioniran za moje potrebe. Ali, takvu sam takvu praksu hladnokrvno „nagazio“ kada sam davao ocjenu i primijetio da je čovjek pod pritiskom (ne samo mojim) počeo pod jednim naslovom nuditi svaku jedinicu posebno.

Tijekom boravka:

– kada iznajmljujete apartman postajete dio lokalne zajednice i gost ste u nečijem vlasnišvu. Imajte to, molim vas, na umu. Bez obzira što plaćate boravak, to vam ne daje pravo da se u stanu ponašate kako hoćete i bilo bi lijepo kada bi se ponašali kao u vlastitom domu. Držite se kućnog reda, gasite svjetlo i zatvarajte prozore ako radi klima, na odlasku operite posuđe i barem malo upristojite stan. Mnogi iznamljivači, i ja među njima, osobno samo dočekam goste i ako procijenim da su korektni ne gnjavim (niti sebe niti njih) susretom na odlasku.

Kako koristiti Booking

Konačno:

– budite demokratični, popustljivi i širokih pogleda; solidna je vjerojatnost da će nešto u ili oko apartmana biti manje ili više problematično, a to je jednostavno nemoguće unaprijed znati. Evo primjera iz Barcelone. Vrlo zgodan i povoljan apartmančić, u kvartu El Raval samo 50-tak metara od Ramble, imao je jedan mali problem: nalazio se na trgu tijekom cijelog dana i noći prepunim djevojaka – recimo to tako – profesionalnog pristupa moralu. Sa svim pripadajućim elementima poput imidža, ponašanja, komunikacije… Meni, osobno, to uopće nije smetalo iako sam putovao s dvoje ženske djece, samo je djelovalo autentično, ali pretpostavljam da bi nekom drugom bilo malo neugodno. Nemojte, stoga, dramatizirati i proklinjati lažljivog iznajmljivača, nego gledajte na takvu situaciju kao na još jedno životno/putno iskustvo.

– kao iznamljivač imao sam svakakve goste: od onih koji su ostavili stan u stanju u kojem ga ne bi ostavila niti obitelj majmuna, pa do onih koji su mi na odlasku ostavljali vino i cvijeće. Neke sam goste zaboravio pet minuta nakon dolaska, s nekima sam prijatelj i danas. Brojne sam svoje goste vodio gradom, otkrivao im dobra mjesta, ali i imao domaćine koji su mene tretirali poput nekog najmilijeg. Dobro se dobrim vraća, a peh možete imati i u hotelu s 5 zvjezdica.

Kako koristiti Booking

– ako igrate na sigurno, pa čak i s ograničenim budžetom, uvijek možete pronaći varijantu u nekom od jeftinih hotelskih lanaca poput Ibisa ili Travelodgea. Međutim, apartman donosi više samostalnosti, pruža bolji doživljaj grada, a s malo sreće i iskustvo upoznavanja sjajnih ljudi koji vam mogu dodatno oplemeniti iskustvo putovanja.

Evo još jedan dugi post, ali se nadam da će nekome pomoći. Živjeli!

by: Darin Jankovic

Travel Advisorbusiness

Posjetite naš YouTube kanal.

Donosimo odgovore na pitanja koja putnici najčešće postavljaju

AirBnB ili hostel? Prednosti i mane.

https://www.travel-advisor.eu/influenceri-nova-snaga-hotelskog-marketinga/

Nove objave