Search
Close this search box.

Brzi vlakovi umjesto aviona

Autor članka:
Podijeli:

Zašto brzi vlakovi umjesto aviona?

Brzi vlakovi umjesto aviona – je li moguće od Beča do Berlina doći za manje od pet sati? Upravo je Via Vindobona dio europskih napora za proširenje željezničkih linija i smanjenje letova na kratke relacije unutar regije.

Austrija, Češka i Njemačka dogovorile su se o izgradnji brze željezničke veze od Beča do Berlina, s namjerom da put traje četiri sata i pet minuta. Trenutno vrijeme putovanja je devet sati, tako da bi predložena ruta prepolovila trajanje putovanja.

Prolazeći kroz Dresden i Prag, nova veza bi u velikoj mjeri koristila ili nadograđivala već postojeću infrastrukturu. Međutim, bila bi potrebna izgradnja novog tunela kroz planinu Ore između Saske i Bohemije (bila je kraljevina na području današnje Češke i povijesne pokrajine Bohemije). Austrija, koja čini samo mali dio rute, morat će produžiti Nordbahn (sjeverna željeznica). Ona je prvi put sagrađena 1830-ih te je najstarija pruga u zemlji i trenutno završava u Břeclavu gdje se povezuje s češkim željezničkim sustavom. Očekuje se da će veza između Berlina i Dresdena biti završena do 2025. godine, a završetak cijele rute predviđen je do 2030. godine.

Brzi vlak na stanici u Firenci u Italiji
© Karsten Winegeart

Trans-Europ Express TEE 2.0

Nova ruta dio je takozvane inicijative Trans-Europ Express TEE 2.0 koja je predstavljena tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a u rujnu 2020. godine. Ona predviđa proširenje brzih željezničkih linija između europskih gradova, uz povećanu upotrebu noćnih vlakova po cijelom kontinentu.

Transkontinentalna utrka

Austrijska ministrica zaštite klime Leonore Gewessler pozdravila je predloženu rutu. Za APA-u je izjavila kako je željeznica okosnica klimatski prihvatljivog prijevoza. Nadodala je i kako sve nas u Europi takve brze željezničke veze zbližavaju. Projekt smatra “jasnom porukom” da su vlakovi budućnost kratkih i srednjih ruta u Europi.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u videoporuci naglasila važnost projekta za postizanje europskih klimatskih ciljeva. “Naša strategija za održivu i inteligentnu mobilnost osigurava smanjenje emisija povezanih s prometom od 90% do 2050. godine”, nadodala je. To zahtijeva udvostručavanje željezničkog prometa velike brzine do 2030. te utrostručenje do 2050. godine. Uz to, željeznički teretni promet mora rasti najmanje 50% do 2030. i udvostručiti se do 2050. godine.

EU nedavno pozvao članice na smanjenje letova na kratke relacije

To je potez koji je prošlog mjeseca pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron. Komisija planira izgraditi nove željezničke veze kako bi potaknula putovanja vlakom umjesto zrakom. Novi noćni vlakovi mogli bi biti posebno atraktivni kao alternativa kratkim linijama i automobilskom prometu.

Međutim, stručnjaci su se podsmjehivali tim ambicijama i ukazivali na nedostatak željezničke infrastrukture u regiji. “TGV u francuskom stilu mogao bi prijeći takvu udaljenost za manje od dva sata”, napisao je u članku EU stručnjak i direktor Euro Intelligencea Wolfgang Münchnau. Rekao je i kako je Francuska odavno uspjela prijeći iz zračnog u željeznički promet, no da tamo još uvijek postoje letovi na kratke relacije koji povezuju Pariz i Nice. Smatra da su na europskoj razini prepreke da se to učini veće, dok su pravni i politički opseg mali.

Ursula von der Leyen je ipak osigurala posvećenost Komisije projektu te je najavila da će kasnije ove godine predložiti akcijski plan za promicanje dugotrajnog željezničkog prijevoza putnika.

Brzi vlak u Firenci
© Karsten Winegeart

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave