BTC je grad u gradu

Autor članka:
Podijeli:

BTC je poznat, ne samo Slovencima, nego i mnogim drugim stanovnicima regije, poglavito građanima Hrvatske koji pobožno hodočaste u ovaj šoping centar.

 

Jedan je od najvećih šoping centara u Europi. Nalazi se pored obilaznice u Ljubljani. Nastao je iskoristivši nekadašnja robna skladišta iz doba Jugoslavije. Danas ima više od 450 dućana, Atlantis vodeni park, Bit Coin City i Kristalnu palaču koja je najviša zgrada u Ljubljani.

grad u gradu
Osim samog užitka trošenja novca na razne potrepštine postoji i onaj drugi. Odlazak u fine restorane, slastičarne i vinarije je također dio izlaska u BTC. Razni restorani nude okuse svijeta i Slovenije. Nije sve to slučajno, nego pomno smišljeno uz pomoć prof.dr. Janeza Bogataja i na prijedlog direktorice tržišnih komunikacija i PRa BTC City Maje Oven. Prije dvije godine je pokrenut projekt stvaranja gastronomske ponude više kvalitete. Postoji i knjiga na slovenskom i engleskom koja služi kao vodič kroz gastronomsku ponudu.

grad u gradu

Znakovito ime „Okusite različitosti“ govori o bogatoj ponudi svjetskih kuhinja. U knjizi su osim opisa raznih jela i recepti iz pojedinih restorana.
Brend koji sve to najbolje opisuje Food Bluz. Restorani nude jela talijanske kuhinje, kineske, meksičke, ali i slovenske. Nije lako odabrati pa je dobro prije posjetiti BTC web i pogledati što se sve nudi.

grad u gradu
Mi smo probali nekoliko.

Gastro turu smo počeli štrudlom od višanja sa sirom u Restoranu City koji se nalazi na 13 katu u staklenoj piramidi poslovne zgrade BTCa.

grad u gradu
Sljedeći je bio diVino talijanski restoran je pravi Fine Dining. Pomno uređen prostor zaslužuje i dobru kuhinju.

grad u gradu

Svjetski doprvak Matjaž Cotić je pripremao predjelo. Za to se vrijeme pekla Fiorentina od 1800 grama iz glasovite toskanske mesnice Daria Cecchinija. Raj za nepce koje je pratio pjenušac Mare Santo koji sazrijeva u moru. Ponudila ga je somelijerka Staša Žunić.

grad u gradu
Mali, ali vrlo bogat ukusima je bio restoran Škrnic,lj koji se nalazi blizu Kulinarskog trga i BTC tržnice. Kuhar Andrej Belovič priprema jela na žlicu.

grad u gradu

Probali smo odličan grah, dinstana jetrica, ričet i filane paprike. U frižideru smo spazili, pa kasnije i popili pive pivnice Komunajzer. Svaka boca je imala svoje ime i kad smo ih poslagali složilo se Josip Broz Tito.

grad u gradu
Odmah pored je vinoteka Hiša Refoška gdje se mogu kupiti Vina Koper u buteljama i rinfuzi te još neki specijaliteti poput soli i posebnih čokolada.

grad u gradu
Za kraj „slanog“ dijela gastro ture smo otišli na pivu. Ne bilo kakvu nego u pivnicu Kratochwill. Kušali smo svjetlo i tamno pivo te pogledali proizvodnju koja se nalazi pored restorana. Posebno mi je dobra bila piva s dodatkom meda od kestena. Kako se u pivnici nude i dobra jela u ime su dodali (Con)Fusion.

grad u gradu
Kraj ture je bio sladak. Na 20.katu Kristalne palače se nalazi Crystal Caffe iz kojeg se pruža pogled na „pola Slovenije“. Probali smo prave francuske kolače kao iz najbolje pariške slastičarne.

grad u gradu
Hrana je bila vrhunska, kao i vina, no ipak me najviše zadivila inicijativa urbanog pčelarstva. Znamo da su pčele ugrožena vrsta i da ih je sve manje.Vidjevši ovakvu inicijativu se čini da nije sve tako crno. U BTCu su prije par godina počeli urbano pčelarstvo. Pčele ubiru pelud u krugu od nekih 6 km. Ljubljana je zeleni grad pa je izbora dovoljno. Pčelinjaci se mogu i unajmiti pa je trend da građani imaju svoj med. BTC je također uložio znatna sredstva u solarne panele koi se nalaze na južnoj strani 20 katova visokog neboderu Kristalna palača.

grad u gradu
Od kulturno zabavnih sadržaja se u BTCu nalaze 3D kino, Igraonica za djecu, Nogometna kuća zabave, vodeni park Atlantis i fitnes centar.

Posjetite naš YouTube kanal

Travel Advisorbusiness

Znate li da u Osijeku postoji tvornica leda?

Što želi generacija Z ?

Velika bobica u Beloj Krajini

 

Nove objave