Bukurešt poput ptice Feniks

Bukurešt poput ptice Fenix

Bukurešt poput ptice Fenix

Pariz istoka?

Davno je prošlo to vrijeme kada je Bukurešt s pravom nosio taj nadimak. Između dva rata pariški arhitekti koji su gradili velebne palače, kazališta I muzeje u Parizu, slične su sagradili I u Bukureštu.

Bukurešt poput ptice Feniks

 

U drugom svjetskom ratu su se na vrijeme okrenuli I priklonili saveznicima pa su Rumunji dobro prošli, no komunizam nije donio puno toga dobroga. U gradu su se i dalje gradile monumentalne zgrade, no one funkcionalnog tipa poput Novog Zagreba ili Beograda. Ružne, velike I ne održavane.

Bukurešt poput ptice Fenix

Srećom I to je prošlo pa danas Bukurešt doživljava umivanje I ušminkavanje. Palače I zgrade u središtu grada se ubrzano uređuju, ulice I široke avenije izgledaju dobro te se čini kako će poput ptice Feniks Bukurešt ustati iz pepela I zasjati kao najbolji grad na Balkanu. Iako, moram naglasiti, Rumunji tvrde da nisu na Balkanu jer se zemlja nalazi sa sjeverne strane Dunava.

Bukurešt poput ptice Fenix

U gradu ima problema. Nema garaža za parking I to je veliki problem. Neke se fasade raspadaju, grafita svuda baš kao u Zagrebu ili Beogradu, lokve po ulicama i nekako sam se osjećao kao doma. S druge strane gradski je prijevoz efikasan I izuzetno jeftin. Karta za autobus je 1,5 kn, a za metro 4 kn. Taksiji pogotovo Uber su vrlo jeftini. Nisu ista firma pa ne vrijedi ista karta. Vlakovi o Rumunjskoj su vrlo jeftini I glavni su oblik prijevoza jer nema dovoljno auto cesta. Postoje I privatni vlakovi na nekim linijama.

Bukurešt poput ptice Fenix

Hrana je jeftina i dobra, a restorani pristupačni i vina odlična. Kako su tradicionalno dobri s Francuzima, crna vina s juga ne zaostaju kvalitetom, a sorte su francuske. U restoranu su butelje od 10 do 15E. Hrana je prava Balkanska. Ćevapi (miti), svinjetina, sarma, odlični steakovi (Angus) puno kiselih čorba I deserti od tijesta sa slatkim preljevima. To je tradicionalna hrana. U Bukureštu postoje stotine međunarodnih restorana svih kuhinja pa se s pravom može reći da je grad gastro meka Balkana.

Bukurešt poput ptice Feniks

Bukurešt je Zagreb puta pet po svemu. Po veličini, ponudi, broju muzeja, kazališta, ali I hotela I restorana. Također I po broju beskućnika, automobila I prometnim gužvama.


Dojam nakon vikenda provedenog u Bukureštu te druženja s mnogim prijateljima i poznanicima je da grad doslovno raste iz dana u dan. Osjeća se optimizam i pozitivno uzbuđenje prema novim tehnologijama i napretku. Ovdje nitko ne gubi vrijeme lamentirajući o 45. I 91. Njihova 89. Kada su svrgnuli diktaturu Ceausescua je davno zaboravljena.

Bukurešt poput ptice Feniks

Mladi I obrazovani ljudi ne odlaze iz zemlje. Fakulteti su puni, na ekonomskom ima 22.000 studenata. Bukurešt I Rumunjska imaju ubrzani rast, veliki izvoz I pozitivnu bilancu. Zemlja dobrih poslovnih prilika privlači strane investitore. Po gradu se mogu vidjeti svi poznati lanci hotela, restorana I trgovina. Bukurešt je odličan grad za provesti vikend, a i koji dan duže. Na žalost za sada nema direktnih letova iz Zagreba, ali ima iz Beograda. Najbolja veza je preko Beča. Avio karta je oko 300 E. Autom treba oko 12 sati preko Srbije I Craiove.

Bukurešt poput ptice Feniks

Najveća turistička atrakcija Bukurešta je zgrada parlamenta. Druga najveća zgrada na svijetu je doista impresivna u svakom pogledu. Razgled s vodičem traje oko sat vremena i treba se najaviti u naprijed za raspoloživi termin. Za snimanje kamerom ili pravim fotićem treba posebno platiti. Uskoro će biti objavljen video na našem YouTube kanalu.

Travel Advisor : Rumunjska I dio, Rumunjska II dio, Krakow, Budimpešta, Europa