Granica bi trebala biti samo povijesna uspomena, vrijeme je za stvaranje novih priča

Autor članka:
Podijeli:

“Meja naj bo le še zgodovinski spomin, čas je za ustvarjanje novih zgodb”

Ovo je rečenica na slovenskom jeziku koja se prevodi kao “Granica bi trebala biti samo povijesna uspomena, vrijeme je za stvaranje novih priča”.

20.4.2023. – U Ilirskoj Bistrici održana je prva poslovna burza lokalnih ponuđača iz prekograničnog područja od Ilirske Bistrice do Rijeke. Ideju za nju dala su Turistički informativni centar Ilirska Bistrica i Društvo turističkih novinara Slovenije. TIC je prepoznao potrebu za povezivanjem ponuđača s obje strane granice, dok članovi društva u svom novinarskom radu prednost daju manje poznatim turističkim područjima s neiskorištenim mogućnostima. Društvo je također predstavilo svoju inicijativu za jače prekogranično suradnju na turističkom i drugim područjima. Na burzi se predstavilo 36 ponuđača iz područja turističkih i ugostiteljskih usluga, poljoprivrede, sporta i kulture.

Burza Ilirska Bistrica

Neiskorišten turistički prostor

Nakon ovogodišnjeg ukidanja granice s susjednom Hrvatskom, otvorio se neiskorišten turistički prostor u bivšim graničnim općinama. Odsutnost granice, koja je kroz povijest dijelila i povezivala istovremeno, otvara mogućnosti za novo prekogranično turističko područje i stvaranje partnerstava. Pad granice je stoga prilika za stvaranje prekograničnih ponuda povezanih doživljaja i veće suradnje u područjima poljoprivrede, turizma, sporta i kulture. Jako povijesno povezivanje, koje unatoč granici nikad nije posve prekinuto, još uvijek postoji.

U praksi se pokazuje da su mjesta uz granicu često samo tranzitna na putu prema Istri, Kvarneru, Zagrebu ili drugim zvučnim turističkim destinacijama. Unatoč brojnim tranzitnim gostima i blizini većih turističkih središta (Postojnska jama, Škocjanske jame, Rijeka, Opatija), ovom području do sada nije uspjelo zadržati veći broj gostiju. Turizam još uvijek traži svoj identitet, što se očituje u slaboj, neizražajnoj i ne povezanoj ponudi.

Turistički radnici s obje strane slabo ili uopće se ne poznaju, zanemarene su prirodne i kulturne znamenitosti pojedinih krajeva, također se ne koristi privilegij priča koje nudi nekadašnja granica.

Poslovna burza lokalnih ponuđača

Stoga su TIC Ilirska Bistrica i Društvo turističnih novinarjev Slovenije odlučili za zajedničku organizaciju Poslovne burze lokalnih ponuđača, na kojoj su se prvi put službeno susreli ponuđači turističkih sadržaja i usluga s obje strane granice s agencijama, hotelijerima, predstavnicima općina, razvojnim agencijama i turističkim zavodima.

Cilj organizatora je ojačati razvoj turizma i potaknuti veću suradnju među istomišljenicima i institucijama u širem području ove granice. Burza lokalnih ponuđača dobra je podloga za pisanje nove strategije turizma u prostoru koji je zbog povijesnog sjećanja iznimno bogat originalnim sadržajima, autentičnim doživljajima, a istovremeno nas sve uči o suživotu kultura, naroda i jezika. Želja organizatora je da ovaj prekogranični susret postane prvi korak prema uspostavljanju jedinstvenog prekograničnog turističkog područja koje će kroz povezivanje i zajednički nastup na tržištu ne samo biti tranzitno, već će postupno privući više stalnih gostiju.

Povezani u budućnosti

U okviru Burze održan je stručni skup “Povezani u budućnost”, na kojem su sudjelovali:

• Peter Misja, načelnik Općine Podčetrtek

• dr. Jasmina Dlačić, potpredsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj

• Stojan Ščuka, direktor Parka Škocjanske jame

• Marjana Kalčić, direktorica Turističke zajednice Matulji

• Matej Kandare, direktor Udruženja Slovenia Outdoor

• Valter Bassanese, direktor Turističke zajednice Buje

• Maja Uljan, direktorica TIC Ilirska Bistrica

Sudionici konferencije koju je vodila Marjana Grčman, predsjednica Društva turističkih novinara Slovenije, složili su se da je najuspješnije ono prekogranično povezivanje koje se temelji na spoznaji lokalnih ljudi da svi imaju koristi od toga, dok se različite strategije često ostaju mrtvo slovo na papiru.

Plod konferencije bio je i konkretan prijedlog Petra Misje, gradonačelnika Općine Podčetrtek, o osnivanju konzorcija koji bi se zalagao za prekogranično povezivanje u turizmu i drugim područjima.

Burza Ilirska Bistrica

Cilj je bolja suradnja

Na događaju je Društvo turističkih novinara Slovenije pokrenulo inicijativu za tjesniju prekograničnu suradnju, stvaranje zajedničkih priča i ujedinjeniji nastup na tržištu, prema obalnim općinama, Regionalnoj razvojnoj agenciji Zeleni kras, turističkim udruženjima i agencijama. Članovi Društva su potpisivanjem inicijative simbolično izrazili svoju spremnost za sveobuhvatniju promociju priča o prekograničnom turizmu u medijima. Sve s željom da turizam bude zajednički projekt obalnih općina i cijele regije Zeleni kras i Primorsko-goranske županije, te da to područje zaživi kao jedno mjesto s (barem) dvije kulture koje se međusobno poštuju, dopunjuju i, gdje god je to moguće, povezuju.

Burza lokalnih ponuđača u Ilirskoj Bistrici dokaz je da je turistički prostor koji se otvorio padom granice, dobra poslovna prilika kako za turističke ponuđače, seljake, tako i za predstavnike malog gospodarstva. Granica bi trebala biti samo povijesno sjećanje, vrijeme je za stvaranje novih priča!

Društvo turističkih novinara Slovenije planira predstaviti inicijativu za tjesniju prekograničnu suradnju i na području Podčetrtka, Babnog Polja i Bele krajine.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave