Čarobna jesen u Sinju

Autor članka:
Podijeli:

Otkrijte što nudi jesen u Sinju

I odjednom, ljeto se srušilo u jesen… – Oscar Wilde

Sramežljivo i neprimjetno zaodjenule su se planinske ljepotice Cetinske krajine u svoje čarobno jesensko ruho. Proplanci i šumarci Kamešnice, Svilaje, Visoke i Dinare zablistali su bojama kojima samo netaknuta priroda može oslikati svoje platno. Bogati dozreli plodovi na svakom koraku zlate se i rumene, nude svoj slatki nektar nepcu putnika namjernika.

Rujanske ljepote Sinja nude brojne mogućnosti

U sklopu projekta MedPaths, koji se financirao sredstvima Europske unije putem Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja, na radost domaćih i stranih posjetitelja, uređene su brojne biciklističke, konjičke, pješačke i planinarske staze.

Planinarenje Cetinskom krajinom

Planinarenje u Sinju
© Željko Zrnčić

Ostavimo zaslone i virtualne svjetove, prepustimo se smiraju rujanskoga sutona koračajući jednom od mnogih uređenih staza za planinarenje u Sinju i okolici. Tajanstvena šumska flora i fauna nagradit će posjetitelja veličanstvenim vidicima i magičnim mikrosvemirima, a znalcima osigurati ukusnu i ljekovitu zimnicu iz toga jedinstvenog Božjeg vrta.

Planinarenje u Cetinskoj krajini ima dugu i bogatu tradiciju. Nekoliko planinarskih društava s područja Sinja redovito organizira planinarske ture, predavanja i edukacije, planinarske škole, ekološke akcije i slično. Stalno povećavanje broja članova govori o velikom zanimanju građana za ovu vrstu rekreacije. Planinarska skloništa i domovi (Orlove stine, Sv. Jakov) otvoreni su svim dobronamjernim planinarima za odmor, okrepu i druženje.

Žena na Visošnici
© Željko Zrnčić

Brojne markirane staze osmišljene su i uređene kako bi posjetiteljima pružile maksimum. Mogu se istraživati individualno, što se preporučuje samo iskusnim planinarima, ili radije, pod sigurnim stručnim vodstvom vodiča koji će, osim vođenja, ponuditi i različite informacije i neke nove perspektive.

Na stranicama lokalnih planinarskih društava možete pronaći sve informacije o stazama, opremi, vodičima i aktivnostima:

Ni ljubitelji biciklizma nisu uskraćeni za svoju strast

Biciklisti u Sinju
© Monika Vrgoč

Biciklističke staze cetinskoga kraja vode kroz najzanimljivije krajolike i vizure pripovijedajući usput i nenametljivo priče iz povijesti podneblja. Preko mostova krške kraljice Cetine, do antičkih rimskih ostataka, starih mlinica, crkvi i slikovitih zaselaka u kojima vrijeme kao da je stalo – sigurno će vas natjerati na povratak.

Kroz projekt uključenih turističkih zajednica Sinja, Vrlike, Trilja, Dugopolja i Klisa uz podršku HTZ i TZ Splitsko-  dalmatinske županije kreće se u njihovu neophodnu revitalizaciju i dodatno uređenje, kako bi svim korisnicima pružili istinski užitak u prekrasnim krajolicima.

CRO Race u Sinju

Grad Sinj biti će domaćin starta 3. etape ovogodišnjeg izdanja naše najveće međunarodne biciklističke utrke, sedmog izdanja CRO Race u kojoj će sudjelovati vrhunski biciklisti iz cijelog svijeta, od njih čak petorica dosadašnjih pobjednika Tour de Francea.

Sinj ne nosi uzalud epitet alkarskog grada, a krajem dominira Cetina

Jahanje konja
© Monika Vrgoč

Tome je dokaz i gotovo ljubomorna povezanost s jahanjem i uzgajanjem konja. Obilazak okolice u sedlu ovih plemenitih životinja poseban je doživljaj. Jahač i konj postaju neodvojiva cjelina dok laganim, umirujućim kasom ili pak, živahnim galopom otkrivaju nove ljepote.

Voda je izvor života – bistra i žustra Cetina dominira svojim krajem od izvora podno Dinare do ušća u Omišu. Sa svojim pritocima isplela je mrežu među plodnim, zelenim poljima koje napaja svojom pitkošću, kao i lokalno stanovništvo koje se kune da nema nigdje „slađe“ vode. Ponegdje mirna poput ulja, ponegdje neuhvatljiva i živa – najbolje je upoznati je spustom u kajaku ili kanuu.

Ljudi u kanuu
© Milan Šabić

Adrenalinske avanture, fotografiranje krajolika i neodoljiva gastronomija

Za one nestrpljivije i željne adrenalina, vožnja quad vozilima je kao izmišljena. Kilometri nesputanog off road užitka, makadam i vjetar u kosi – teško je odoljeti i ne vratiti se opet.

Quad
© Vitomir Šimleša

Možda se ne treba previše prepuštati suvremenoj doskočici: „Ako nije na društvenim mrežama, nije se ni dogodilo“, no svakako se preporučuje na izlete i istraživanja ponijeti fotoaparat. Kadrovi koji će se pružati pred očima zaslužuju svjetlopisno ovjekovječenje. Prilika za fotosafari je bezbroj, prepustite se vrludanju i kroz objektiv.

Žena s fotoaparatom
© Roko Pavlinušić

A kad prijeđeni kilometri uzmu danak u slatkome umoru, vrijeme je za utaživanje gladi i žeđi lokalnim delicijama. Nije floskula kad se kaže da iz Sinja nitko nije otišao gladan. Gostoljubivi domaćini i njihova gastro ponuda su bez premca. Od domaćih uštipaka, sira i pršuta za predjelo, do mesnih specijaliteta pripravljenih tradicionalno ispod peke, nenadmašnih sinjskih arambašića, pašticade, domaće pastrve, žaba i rakova, do slatkih fritula, kroštula i rafijola, a sve zaliveno kapljicom lokalne hrvaštine. Sinjani na jelovniku imaju ponešto za svaki ukus.

Duhovno okrepljenje donijet će hodočašće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj

Gospin kip na Starome gradu Sinju
© Ante Gaspar

Kao jedno od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, Sinj cijelu godinu privlači mnoštvo hodočasnika. Međutim, vrijedi posebno izdvojiti Stazu Gospi Sinjskoj, obilježeni hodočasnički put kroz slikovite krajeve bogate povijesnim nasljeđem. Na duhovnom pohodu nebeskoj majci hodočasnik prolazi uz ostatke starih staza i mostova, gradine, utvrde, stećke, sakralne objekte i muzeje.

Više o dalmatinskom El Camino de Santiago

Staza Gospi Sinjskoj proteže se na relaciji Solin – Sinj – Livno – Tomislavgrad – Rama i dugačka je 148 kilometara. Hodočasnički je to put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima.

Staza Gospi Sinjskoj u Rami
© Monika Vrgoč – Staza Gospi Sinjskoj – Rama

Staze Gospi Sinjskoj izvrstan su primjer funkcionalnog suživota turizma i religije bez narušavanja prirodne ravnoteže. Projekt je odobren u sklopu programa IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina i oslanja se na tradicionalne pješačke i konjske staze i napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice. Razvijanjem prateće infrastrukture i podizanjem svijesti o neizmjernoj vrijednosti kulturnog i vjerskog nasljeđa, staza Gospi Sinjskoj polako nadilazi lokalne okvire i dobiva međunarodnu dimenziju.

Staza je aktivna tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme svetkovina Velike i Male Gospe. U 2021. godini u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom krenulo se u revitalizaciju projekta sve u cilju veće vidljivosti i dostupnosti staze.

Slika Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju je još od davne 1687. godine

U Sinj su je iz Rame donijeli franjevci koji su bili u bijegu pred osmanlijskom najezdom. Otada se vjerni puk rado utječe svojoj zaštitnici koja ih je, prema predaji, 1715. obranila od mnogostruko brojnije neprijateljske vojske.

Kip Gospe Sinjske
© Željko Zrnčić

Zbog toga je u Sinju posebno svečano uoči blagdana Velike Gospe, u noćima između 8. i 15. kolovoza. Tada na hodočašće prema gradu Sinju kreću tisuće hodočasnika, osobito mladih, a 15. kolovoza se održava središnja vjerska svečanost. Svečano je i uoči 8. rujna, blagdana Male Gospe, proslave rođenja Blažene Djevice Marije, koja se osobito svečano slavi u Solinu, u Prasvetištu Gospe od Otoka. Iz Sinja prema Solinu, kao i iz mnogih drugih mjesta Lijepe Naše, tada krene rijeka hodočasnika.

Poseban je doživljaj krenuti pješice drevnim utabanim putevima na duhovno putovanje, daleko od gradske buke i žamora, i pronaći mir i utočište u sigurnom Gospinu okrilju. Hodočasnici zavjetni korak Pričistoj Divici Mariji Majci Gospodina našega Isukrsta upućuju obilježenim stazama kroz slikovite krajeve bogate povijesnim nasljeđem. Na duhovnom pohodu nebeskoj majci proći će uz ostatke starih staza i mostova, gradine, utvrde, stećke, sakralne objekte i muzeje.

Markacije na stazi
© Željko Zrnčić

www.visitsinj.hr

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave