Travel AdvisorTravel Advisor

Carska vina Grgo Vasilj u centru Zagreba

Carska vina Grgo Vasilj u centru Zagreba

U prostorijama HKD Napredak Bogovićeva 1 predstavljena su vina vinarije Carska vina Grgo Vasilj iz Međugorja. Ova vinarija svoje korijene vuče još iz 19.stoljeća, računaju oko 170 godina do danas, a modernu proizvodnju i izlazak na pravo tržište počeli su 1994.godine. Grgo Vasilj je poznati hercegovački vinar a zajedno sa sinom Andrijom postigao je uspjehe koje su prepoznali kupci i stručnjaci. Prve nagrade ova obitelj je dobila još početkom prošloga stoljeća 1912 godine.

Vinogradi na 22 hektara

Na 22 hektara vinograda prosječno godišnje proizvedu oko 80000 litara vina. Sinoć predstavljenih sedam vina nisu na širokom tržištu dok su žilavka i blatina fine edition u retailu. Po riječima Andrije Vasilja u kreiranju vina koriste konzultacije i poznatih hercegovačkih enologa Tihomira Prusine, Hrvoja Augusta i Darka Šimića. Prezentacija, koju je vodio, sommellier Tomo Jakopović počela je sa Carskom žilavkom PREMIUM iz 2020. U ovom vinu je 99% žilavka a jedan posto su također  tradicionalne hercegovačke sorte bena i krkošija. Po reakcijama iz publike ovo vino je sve do prezentiranja crnih sorti imalo najviše glasova za pa čak i kada je kao treća predstavljena sjajna Carska žilavka Gregorius limited edition također iz 2020.godine. Tu se razvila živa diskusija dali bi Gregorius koji ima odlične kiseline i PH vrijednosti trebalo ostaviti u podrumu bar još dvije godine da sazrije do kraja i pokaže svu raskoš sorte žilavka.

Zaključak je , a s time se složio i Vasilj, da bi to bilo dobro, ali da su oni u poziciji da moraju izlaziti ranije prvenstveno zbog veličine podruma koji imaju. Svakako bi bilo dobro sačuvati bar tisuću ili dvije butelja koje bi od sadašnje cijene desetak i nešto eura u budućnosti mogle koštati i trideset. Tu su podijeljena mišljenja i svatko od nas koji ne proizvodi, tj. ne moramo razmišljati o financijama, bi se odlučio za drugu soluciju. Vasilj je na kraju rekao da će svakako u budućnosti ostaviti određenu količinu jer je i sam toga svjestan.

Vina nose imena po djeci

Inače, čak pet od sedam predstavljenih vina nose imena po djeci Andrije Vasilja: Sophia, Gregorius, Nika, Jeanne (IVA) i David. Vasilji osim domaće blatine preferiraju od crnih svjetskih sorti cabernet sauvignon. Tako smo imali priliku kušati rose Niku od CS-a , Jeanne cabernet sauvignon a u cuvee-u David zastupljen je podjednako 50% kao i blatina. Davor Zdjelarević je pohvalio rad svojih međugorskih kolega:” Ovakvu stilistiku vina kada pijemo jedno za drugim u kratkom vremenu nije lako ocijeniti. Ovdje se radi o vrlo precizno izrađenim vinima a Vasilji su potvrdili da su winemakeri. Enolog može imati znanje, i ima, ali ne stavlja konačnu točku na proizvedeno vino već sam vinar. To je ovdje vidljivo”.

U petom vinu po redoslijedu predstavljanja Carskoj blatini  premium edition 2018. zastupljeno je uz 90% blatine po 5% trnka i cabernet sauvignona. Vinarija ima oko 29000 trsova blatine i 25000 cabernet sauvignona ostalo je najvećim dijelom žilavka. Posljednja tri vina su imala slijedeće alkohole Carska blatina 13.5%, Jeanne 2017 (CS) također 13.5% a David 2018 (mješavina CS-a i blatine po 50%) 15,1%. Opći je zaključak da sva ta tri vina po svojim sadašnjim parametrima  imaju potencijal za višegodišnje odležavanje.

Andrija Vasilj je naglasio obje komponente u stvaranju dobrih vina i rad u vinogradu i podrum. Vasilj: “Morate imati dobru sirovinu, ove godine na naših 22 hektara ubrali smo 120 tona odličnog grožđa a to je preduvjet da preciznim radom u podrumu dobijete ovakava vina”.

Carska vina Grgo Vasilj proizvode i rakije u manjim količinama. Imali smo priliku probati lozovaču i višnjevaču a u asortimanu su još orahovača i travarica. Manji catering je nabavljen u kućnom obrtu “Mrvica”.

Fotke  Marko Čolić

Travel AdvisorWine and gastro

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePosjeti Vodnjan
Next articleVia Vino: otkrijte najbolje u Zagrebačkoj županiji