Obiteljski izlet u Celje

Autor članka:
Podijeli:

Treći najveći grad u Sloveniji, Celje, kroz povijest se ističe kao važno prometno raskrižje i gospodarsko središte Štajerske. Grad je okružen zelenilom, šumom i brežuljcima. Ovo je danas moderan grad koji baštini bogatu povijest, ali je usmjeren na budućnost. Celje je idealan grad za obiteljski izlet.

Stari Grad Celje nalazi se na brdu iznad Celja, jugozapadno od gradske jezgre na stjenovitoj litici iznad rijeke Savinje. Najveći je ovo dvorac u Sloveniji. Nastao je u 12. stoljeću, točnije između 1120. i 1130. Simbol je Celja i izuzetan vidikovac s kojeg se vidi grad i okolica. Utvrda je građena kao fortifikacijski, ali i objekt namijenjen stanovanju.

Celje je grad okrenut obitelji

Prvi grof Celjski koji se nastanio u utvrdi bio je Fridrik I. sa suprugom i djecom. Nakon što je izgubila vojno stratešku funkciju  utvrda je više puta mijenjala izgled i namjenu. Osnutkom celjskog Muzejskog društva započeta je obnova. U tvrđavi je otvoren turistički info-centar, a tu se nalazi i kavana Veronika koja je dobila ime po Veroniki Deseniškoj.

Kako legenda kaže Fridrik II., jednu je noć ispratio na onaj svijet svoju prvu i zakonitu ženu Elizabetu Frankopansku i protiv očeve volje tajno se vjenačao s Veronikom Desinićkom. Zbog toga je njegov otac, Herman II. zatvorio sina u glavnu kulu, a Veroniku dao utopiti.

Celje je grad okrenut obitelji

Fridrika je od sigurne smrti spasio vjerni sluga koji je iskopao podzemni ulaz kroz koji mu je nosio hranu. U prošlom se stoljeću taj rov još vidio, a bio je širok toliko da se kroz njega može provući odrasli muškarac.

Unutar tvrđave odvijaju se različite aktivnosti koje privlače goste. Posjetitelji programa Live History mogu naučiti kako gađati lukom i strijelom, učiti mačevanje i saznati ponešto o starim zanatima. Ispod utvrde je parking, te joj je lako pristupiti.

Stara gradska jezgra Celja  povezuje se s nazivom Mjesto knezova. Celjska plemićka gospoda bez sumnje su u povijesti ostavilia pečat, a gradu donijela moć.

Celje je grad okrenut obitelji

Ovo je i danas najatraktivniji dio grada. Tu se nalaze i najpoznatije kulturno-povijesne znamenitosti, muzeji, restorani i trgovine. Najljepšu renesansnu građevinu u Celju, Staru grofoviju, izgradili su grofovi Thurn-Valsassina. Tu su nekad bile zgrade uprave celjskog donjeg grada. Početkom 17. stoljeća, uz zgradu su sagrađeni hodnici s arkadama.

Kroz povijesti zgrada je imala različite namjene. Tu se nalazi poznati Celjski strop koji je otkriven i uređen pri obnovi zgrade 1926. godine. Nakon Drugog svjetskog rata, u zgradu su smješteni Regionalni muzej i knjižnica.

Celje je grad okrenut obitelji

Regionalni muzej Celje danas je moderan muzej na kojem bi pozavidjeli mnogi veliki gradovi. Zahvaljujući dobrom projektu, pomoći fondova EU i dobroj suradnji vodstva muzeja i studenata nastalo je pravo malo čudo. Mjesto je koje nikako ne treba zaobići pri posjetu ovom gradu.

Celje je grad okrenut obitelji

Unutar gradske jezgre nalazi se Crkva sv. Danijela i Knežev dvor. Tu je i Grad pod gradom, Muzej novije povijesti Celja s Hermanovim brlogom i mnogi drugi spomenici i znamenitosti.

Celje je grad okrenut obitelji

Temelje grada postavili su već Kelti i Rimljani te mu dali osnovu za razvoj na kojoj se gradi i danas.

Na mjestu današnje gradske jezgre u Starom vijeku nalazilo se naselje koje su sagradili Kelti. Značajnije se razvilo u razdoblju Rimskog carstva. Otkriveno arheološko nalazište  nalazi se na Glavnom trgu unutar ureda Turističko informativnog centra  i svjedoči o tom periodu povijesti Celja.

Celje je grad okrenut obitelji

Kada odlučite obilazeći Celje napraviti pauzu za ručak preporuka je Stari pisker. Steakovi odležani do 100 dana serviraju se na vrućem kamenu i flambiraju  u brendiju, a vrijedi probati i  odlične burgere  domaćim umacima.

Kako posljednjih godina sve više retro i vintage stilovi dominiraju modom i dizajnom interijera tako su sve prisutniji EMCO Celje zaboravljeni emajlirani lončići, lonci, zdjele i džezve. Posuđe sa točkicama koje su imale gotove sve naše bake.

Celje je grad okrenut obitelji

Bez obzira na dugovječnost ovog brenda, kvaliteta mu ne opada. Ako ste ljubitelj retro stila, klasični crveni modeli na bijele točke bit će pun pogodak i savršen suvenir iz Celja.

Alma M. Karlin, spisateljica, svjetska putnica, kolekcionarka i poliglot. Rođena je 1889. u Celju. Danas je u gradu njezina statua.

Celje je grad okrenut obitelji

Nakon 1. Svjetskog rata sama je proputovala veliki dio svijeta, što je čini jednom od najvećih avanturistkinja i putnica svihvremena.Na svojim putovanjima skupila je vrijednu etnološku zbirku, a svoja iskustva opisala u brojinim knjigama.

Pregršt je razloga za posjet Celju. Od srednjovjekovne gradske jezgre, tvrđave Stari grad u kojoj su živjeli grofovi Celjski i skrivenog rimskog grada do šetnje slikovitim uličicama.

Travel AdvisorLifesytle

Posjetite naš YouTube kanal.

Slovenske toplice za svaki džep

Pet sjajnih destinacija za city break

Najnesigrunije zemlje za putovanja 2019.

Nove objave