Chateauneuf du Pape – papinski vinogradi

Chateauneuf  du  Pape naselje je nastalo 1094.i zvalo se Castro Novo u smislu sela sa zidinama. Kasnije je ime promijenjeno u Castronovum Calcernarium i na kraju 1893. u Chateauneuf du Pape.

Prvi papa koji je stolovao u obližnjem Avignonu je bio Klement V. On je zaslužan za organizaciju i širenje vinograda. Kroz povijest su ti vinogradi bili poznati po izuzetnoj kvaliteti i raznolikosti grožđa. Loza raste u grmovima sa zemlje ( Goblet ). Nije dignuta na žice. Prosječan broj loza po hektaru je između 2500 i 3000 što je prilično rijetko. Takvi vinogradi su tipični za suncem okupanu Provansu i krajoliku daju poseban šarm.

Mistral – hladan sjeverozapadni vjetar je zaslužan za puno sunca i suho podneblje. Sunce i suhi vjetar pomažu grozdovima u dozrijevanju sa odgovarajućom koncentracijom šećera. Loza je zbog vjetra otpornija na bolesti.

Syndicat des Proprietaires Viticulteurs de Cahteauneuf du Pape je 1937.uveo posebnu bocu za istaknutim grbom kao simbol uspjeha i ponosa vinara iz regije. Grb na boci predstavlja papinsku tijaru iznad ključeva Sv.Petra i natpis Chateauneuf du Pape controle. Upravo je ta samo kontrola vinskog sindikata jedan od ključnih razloga za uspjeh vina iz ove relativno male regije.

Site Remaquable du Gout (S.R.G.)

Apelacija Chateauneuf du Pape je prepoznata kao posebna i označena ovim certifikatom 2006. Certifikat uzima u obzir socijalnu i ekonomsku dimenziju regije. Također je uzeto u obzir i ekologija te zaštita prirode i turističko kulturni razvoj. Samo se nekoliko regija u Francuskoj može pohvaliti ovim certifikatom. www.sitesremarquablesdugout.fr

Brojke su uvijek zanimljive:

3.150 hektara vinograda, 13 vrsta grožđa, godišnja produkcija je oko 100.000 hektolitara, 6% bijelih i 94% crnih vina, 13.300.000 boca, 70% ide u izvoz.

U regiji se nalaze pet mjesta Bedarrides, Courthezon, Sorgues, Orange i Chateauneuf du Pape.

Za svakog ljubitelja dobrog vina ova regija je među onih TOP 10 na svijetu koje mora posjetiti. Vrlo je blizu Avignona pa se lako može kombinirati vino i kultura.