Chopines: renesansne platformske cipele

Autor članka:
Podijeli:

Chopines: renesansne platformske cipele
Chopines su cipele na platformu koje su nosile žene u 15., 16. i 17. stoljeću, na području Italije i Španjolske. To su cipele koje karakterizira vrlo visoka platforma izrađena od drva ili pluta. Namjera cipela je bila zaštiti haljinu od blata ili ulične prašine, a ujedno su bile i statusni simbol koji su si mogle priuštiti samo žene iz visokog društva i kurtizane.
Visina platforme prikazivala je status nositelja, ako je platforma vrlo visoka to znači da je nositelj pripadnik visokog društva. Često su znale biti izrađene od istog tekstila kao i sama haljina, ali su one uvijek bile skrivene ispod duge haljine.
Cipele su morale biti dodatno pričvršćene trakama od kože ili svile za nogu kako bi se u njima uopće moglo hodati.

 

https://www.instagram.com/p/BUJOn07Ahns/?hl=en&tagged=chopines

Usprkos dodatnim trakama koje ‘osiguravaju’ hod, žene nisu mogle samostalno hodati u njima. Morale su imati podršku sluškinje ili muža pri šetnji ulicama Venecije. Žene su u njima bile vrlo nestabilne te su hodale otežano i smiješno.
Visina platforma je znala iznositi i do 60 centimetara.
U 15. stoljeću, u jednom trenutku je mletački zakon smanjio tu visinu na osam centimetara, ali je zakon u potpunosti zanemaren od strane društva.
Fabritio Caroso, talijanski postolar tvrdio je da žene mogu savladati elegantan hod u njima, pa čak i ples, ako dovoljno uporno vježbaju.
Osim u Italiji, ove ekstremne cipele bile su popularne i u Španjolskoj tijekom 15. stoljeća.
Razlika između španjolskih i talijanskih ‘chopines’ cipela najviše je vidljiva u njihovom dizajnu.


Španjolske cipele su puno funkcionalnije i jednostavnije u svom dizajnu i karakterizira ih pravilna četvrtasta platforma. Talijanska izvedba ovih cipele više su služile kao statusni simbol te su bile puno ukrašenije i dorađenije u svom izgledu.
Međutim, ove platform cipele nisu niti talijanski a niti španjolski izum. Stigle su u Veneciju preko brodova koji su trgovali s jugozapadnom Azijom. Njihovo pravo podrijetlo je nepoznato ali vrlo su slične visokim cipelama koje su se nosile u turskim i grčkim kupaonicama. Grci su ih koristili i za kazališne drame i predstave jer su potpomagale glumcu da bude viši, i da ga se samim time bolje vidi i čuje iz daljine.
Cipele su također bile popularne i među rimskim ženama koje su ih nosile u 17. stoljeću, nadahnute Grkinjama i Kineskinjama koje su promovirale vitkost kao pojam ljepote.
Ponekad su smatrane oružjem kojim se kontrolirala ženina sloboda, onemogućavao samostalan hod te se tako kontrolirala njihova ‘moralnost’. Polako izlaze iz mode u 17.stoljeću kada cipele s visokim petama postaju popularne.

Daria za Travel Advisor uvijek donosi zanimljive priče iz svijeta mode.

Pogledajte i pretplatite se na naš YouTube video kanal.

Nove objave