Travel AdvisorTravel Advisor

Što cijepljenje znači za putovanja

Cijepljenje i putovanja idu zajedno pod ruku

Potpuno cijepljene osobe dobro su zaštićene

Nove smjernice za cijepljene i putovanja je objavio američki CDC – Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Navode da se potpuno cijepljene osobe dva tjedna nakon primanja druge doze (ili od jedine injekcije, u slučaju cjepiva Johnson & Johnson) mogu ulaziti u zatvorene prostore s drugim potpuno cijepljenim osobama, bez maski i bez distanciranja. Te smjernice će vjerojatno kopirati mnoge, ako ne sve, zapadne zemlje.
Cijepljene osobe, uključujući putnike, trebale bi se i dalje pridržavati postojećih mjera, uključujući javno nošenje maski i izbjegavanje putovanja u regije u kojima su slučajevi zaraze s COVID-19 visoki. Američka agencije CDC zahtjeva da svi putnici u SAD pokažu negativan rezultat testa na korona virus. To još uvijek vrijedi i za cijepljene ljude. Karantene nisu potrebne. Smjernice također navode da cijepljene osobe ne trebaju boraviti u karanteni ako nemaju simptome. Sada je tako, no za nekoliko mjeseci se svašta može promijeniti.

Nošenje maski

Nošenje maski će biti potrebno još neko vrijeme.
Budući da se sigurno još ne zna bi li cijepljene osobe mogle biti asimptomatski nositelji koji bi mogle zaraziti druge korona virusom, zdravstveni stručnjaci naglašavaju da su zahtjevi za nošenjem maske i socijalnim distanciranjem i dalje neophodni.

 Cijepljenje i putovanja.

Studije su ukazale na cijepljene ljude koji nose nešto korona virusa. Znanstvenici bi mogli donijeti zaključak o tome prenose li cijepljene osobe za nekoliko mjeseci. Ako se zaključi da cijepljeni ljudi mogu širiti virus, onda će nošenje maski u avionima i javnom prijevozu u vjerojatno ostati dok se ne postigne globalni imunitet stada. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji takav scenarij će biti malo vjerojatan ove godine.

Neka putovanja su sigurnija od drugih

Domaća putovanja su već neko vrijeme normalna. Nadam se da će i  europska putovanja  brže krenuti. Zbog nepravedne distribucije COVID cjepiva, bogatije će zemlje vjerojatno prve doći do imuniteta stada. To znači da se u zemlje poput Južne Afrike, Indije, Brazila, možda i nekih popularnih zemalja Jugoistočne Azije neće tako skoro putovati. Treba pričekati jesen da prođe šest mjeseci pa da vidimo što će se događati po svijetu. Turizam u Europi čini 10% prihoda pa je interes Europske Unije veliki da se naš kontinent proglasi sigurnim.

Uz malo sreće, putovanje po Europi moglo bi se vratiti ovog ljeta. Putovanja u zemlje u razvoju, safari, krstarenja te ona na daleke destinacije će biti vrlo limitirana još neko vrijeme. Ne znači da ih neće biti, no vrlo vjerojatno će biti individualna i rijetka. Treba imati hrabrosti i dobrog razloga dovesti se u rizik od oboljenja na prostorima bez adekvatne zdravstvene zaštite.

Savjeti

Savjetuje se da je s praktičnog stajališta mudro posjetiti jednu zemlju umjesto planiranja putovanja u više država zbog složenih međunarodnih zahtjeva za testiranje. Grupe s vodičem također bi trebale biti sastavljene od cijepljenih putnika i kretati se samo u zemljama s raširenim imunitetom. Manji broj organiziranih grupa znači bitno manji broj turista. Znamo da gotovo 70% turista putuje u organiziranim grupama ili preko agencija. Novo doba donosi individualna putovanja u obiteljskom okruženju ili u manjim grupa poznatih ljudi.

Cijepljenje i putovanja su danas vezana. Za neke destinacije je već dugo tako, no ova nova zaraza je donijela i nova pravila.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleTop 10 najčišćih gradova na svijetu
Next articleU Spačvi na Virovima otvara se novo mjesto za moderne putnike