Travel AdvisorTravel Advisor

Cincinnati – reprezentacija američkog Midwesta

Cincinnati nije poznata turistička destinacija u SAD-u što je radi kombinacije grada koji je povijesno industrijsko središte, a danas slabije prometne povezanosti.

Grad je smješten uz rijeku Ohio, u istoimenoj saveznoj državi, a dodatna je zanimljivost da je upravo ta rijeka Ohio granica sa susjednom saveznom državom Kentucky, tako da se ovdje lako prelazi iz jedne u drugu državu, doslovce preko mosta.

Jedna zanimljivost odmah na početku teksta je da je poznati Brooklyn Bridge u New Yorku napravljen prema uzoru na most koji je simbol Cincinnatija – Roebling Suspension Bridge. Ipak, ako se želite uslikati sa službenom granicom te dvije države, oznaka postoji na Purple People Bridge koji je iznimno pješački most.  Uz to, granica s Indianom je 35 kilometara zapadno, stoga se metropolitansko područje Cincinnatija naziva tri-state area. Radi nižih cijena najma smještaja i općenito nižih taksi, stanovništvo uvelike živi u Kentuckyju, a studira i radi u Cincinnatiju. U pogledu brojnosti stanovništva, grad je veličine Zagreba, a velik dio čine stanovnici afroameričkog podrijetla.

Grad je službeno osnovan u drugoj polovici 18.stoljeća te se radi blizine rijeke razvio kao industrijsko središte, poznatiji pod nazivom Porkopolis radi mesne industrije koja je danas ostavila tradiciju simbola grada- Flying Pig. Prvi stanovnici bili su većinom njemački migranti te se u gradu i danas osjeti snažan utjecaj njemačke kulture – zgrade, Crkve u kojima je redovito izvješena njemačka zastava uz američku -npr. Old St Mary’s Church, ali i nazivi ulica samo su dio primjera- Hanover i Bremen street samo su neke. Četvrt koja nosi naziv Over-the-Rhine njemačkog je podrijetla jer su u tim danima u gradu postojali kanali koji su tad nove doseljenike podsjećali na rodni kraj i rijeku Rajnu, stoga je to ime ostalo i danas (no kanali su isušeni i pretvoreni u avenije). Ta je četvrt poznata i po brojnim pivovarama, a osim njemačkog stila, grad je dobio naziv Paris of the West te Queen City radi brojnih salona za zabavu i užitak koji su postojali do Prvog svjetskog rata.

Na samome početku 20.stoljeća, 1900. godine, Cincinnati je bio 10. grad u SAD-u po broju stanovnika, ispred današnjih milijunskih gradova poput Denvera, New Orleansa i Los Angelesa. Sukladno statusu grada, počela se grada i podzemna željeznica, no prvi put je gradnja obustavljena s ratom, potom Velikom depresijom i konačno Drugim svjetskim ratom kada je ideja odbačena i kada se i struktura stanovništva počela mijenjati. Iskopani tuneli postoje i dan danas, no služe samo u turističku svrhu istraživanja podzemlja, novih planova o nastavku gradnji podzemne željeznice nema. Također, postojalo je i sedam uspinjača kojih danas više nema.

Polovicom 20. stoljeća stanovništvo počinje napuštati Cincinnati i seli se prema gradovima američkog Zapada ili jednostavno u suburbani prostor grada jer se radi dostupnosti automobila i autocesta uklonila potreba života u centru grada. Centar počinje propadati materijalno, brojne napuštene zgrade povećavaju kriminalitet i nesigurnost u gradu, a počinje doseljavanje stanovništva nižeg socioekonomskog i obrazovnog statusa.

Upravo je prije spomenuta četvrt Over-the-Rhine doživjela najviše problema, a što je kulminiralo nemirima 2001. godine na poznatoj Vine Street koja je žila kucavica grada. Od tada do danas, proces gentrifikacije zahvatio je prvenstveno tu četvrt radi novih ulaganja poglavito u kreativne industrije. Uz to, intenzivno se radi na uljepšavanju područja Downtown te se često održavaju razne manifestacije kako bi se potaknula uključenost lokalnog stanovništva u život grada.

Danas je najvažnije središte u gradu US Bank Arena koja je sjedište bejzbol kluba Cincinnati Reds, a u blizini arene uređena je šetnica i zabavno-edukacijski park projiciran od strane studenata arhitekture Sveučilišta u Cincinnatiju. Postavljen je i Skystar wheel koji omogućava vožnju s panoramskim pogledom na grad, a druga opcija za panoramu je Carew Tower. Glavni gradski trg je Fountain Square, naravno s fontanom u središtu, uz koju je postavljena pozornica na kojoj je svaki dan neki događaj.

Grad ima ZOO i akvarijum te više muzeja, no s obzirom da je to svojstvo svakog većeg grada, istaknut ću samo tri, po meni najzanimljivija muzeja. Cincinnati Art museum sadrži pozamašnu kolekciju stranih i domaćih umjetničkih djela, od drevnog Egipta do sezonskih atraktivnih izložbi, primjerice trenutno je u postavi The Burning Man. Sljedeći muzej na listi je American Sign Museum koji sadrži izložbu neonskih natpisa. Treći muzej na listi je Cincinnati Museum Center koji je smješten u nekadašnjem željezničkom terminalu, a koji je danas gotovo izvan funkcije za putnički promet jer postoji jedna noćna linija na relaciji Chicago-Kentucky.

U pogledu hrane, u gradu postoje brojni restorani različitih kuhinja, a lokalni favoriti su Graeter’s sladoled i Skyline Chilly (recimo vrsta hot doga). Najsličnije našoj kuhinji sam našla Baboushka, ukrajinska prodavaonica na Findlay Market tržnici, koja je nedavno uvrštena među top 10 najboljih na svijetu. Za one koji vole zabavne parkove, ljeti je velika atrakcija Coney Island nedaleko od grada, a i shopping centri s outlet dućanima se nalaze također na rubovima grada. Gradski prijevoz dana obuhvaća tramvaj – The Cincinnati Bell te autobuse koji su razvrstani u one koji voze samo po Cincinnatiju te oni koji prelaze u Kentucky (TANK), gdje se ujedno nalazi i aerodrom. Aerodrom ima veze s većinom američkih gradova, dok od europskih je zasad jedina direktna veza s Parizom (CDG). Moguća je i turistička vožnja parobrodom po rijeci Ohio koja je plovna te aktivna za teretni promet. Popularan je najam bicikala te scootera/romobila.

Kako sam se ja našla u Cincinnatiju? Dobila sam stipendiju Sveučilišta u Zagrebu za semestralnu razmjenu na Sveučilištu u Cincinnatiju početkom 2018. godine, a nakon toga sam posjetila Cincinnati više puta te ovo ljeto isto provodim ovdje radi sudjelovanja na programu Work&Travel. Nisam niti ja prije čula za ovo Sveučilište, no ispostavilo se da je za moje područje studija jako dobro (DAAP School), a neki od poznatih bivših studenata su: američki astronaut Neil Armstrong, projektant poznatog Golden Gate Bridge u San Franciscu- Joseph Strauss, dr. Albert Sabin – izumitelj oralnog cjepiva protiv polia te glumac George Clooney.

Grad mi se sve više počinje sviđati, kao glavnu prednost istaknula bih definitivno niže troškove života nego u ostalim dijelovima SAD-a i jednostavnost ljudi ovdje, a kao mane i dalje upečatljivo veći kriminalitet nego u ostatku SAD-a te ekstremne temperaturne amplitude jer su zime iznimno hladne (-25C), a ljeta vruća (35-40C). Cincinnati je dobra reprezentacija američkog Midwesta te iako skroman grad, i dalje je vrijedan posjeta ako se nađete u ovom dijelu SAD-a.

by: Žaklina Grgić

Travel Advisor – lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

IPW 2019

Južna Kalifornija  – top 5 mjesta za uživanje

Uskoro direktni letovi iz Hrvatske u SAD

Previous articleBili išli u ove zemlje na putovanje ?
Next articleŠto vidjeti u Valenciji ?