Travel AdvisorTravel Advisor

Čiovo je ljepše nego što izgleda na prvi dojam

Čarobno Čiovo

Čiovo je otok u Dalmaciji pored Trogira. Za početak, malo nekih ‘dosadnih’ geografskih činjenica o ovom čarobnom otoku. Površine nešto manje od 30 km2 te populacije od oko 7.000 stanovnika, na Čiovu se smjestilo nekoliko naselja: Okrug Gornji, Okrug Donji, Arbanija, Slatine, Mastrinka i Žedno.

Ono što Čiovo čini posebnim jest obilje prelijepih uvala i skrivenih plaža. Naravno, pristup njima uvelike je olakšan ako posjedujete automobil (na žalost nema dobro izgrađene pješačke infrastrukture) ili neku vrstu osobnog morskog plovila, ali naravno to vas ne treba obeshrabriti da uživate u ljepotama otoka. Čiovo nudi mnogo vrsta zabave i razonode za svakoga – neovisno jeste li tip za izležavanje na plaži i upijanje svake zrake sunca ili ste malo aktivniji – tu su za vas bicikliranje, pješačenje, trčanje ili kampiranje.

  Obilazak Čiova motorom

Nekoliko mojih preporuka:

Za ljubitelje kampova

Kampa Labadusa
Nalazi se u južnoj uvali otoka Čiova u blizini mjesta Okrug Gornji. Ovdje ćete se zasigurno vraćati iznova jer je uistinu oaza prelijepe i netaknute prirode. Također, ne manje važno, za istaknuti je i borova šuma koja je od iznimne važnosti ako dolazite s djecom ili jednostavno niste za duga izležavanja na suncu. Plaža kampa je posebna radi svoje raznolikosti, šljunčani dio je idealan za djecu, a drugi dio je šljunčan u kombinaciji s blagim stijenama. U sklopu kampa nalazi se konoba te ispred samog restorana okrugli kameni kafić s pogledom na plažu.

Kamp Rožac
Smjestio se u Okrugu Gornjem, te je kategoriziran s tri zvjezdice i može prihvatiti 550 gostiju kojima su na raspolaganju i mobilne kućice s terasom i panoramskim pogledom na okolicu. Rožac je smješten u gustoj borovoj šumi, okruženoj dugom šljunčanom plažom.
Gosti ovdje mogu iznajmiti bicikl ili skuter, a dostupna im je i zabavna zona s biljarom, stolnim tenisom i sličnim vrstama zabave. Jedna od specijalnosti kampa je organizacija rekreacijskih, zabavnih i kulturnih izleta, kao i izleta brodom.

Za ljubitelje gastronomije

Trogir pruža veliki izbor na gastronomskoj sceni. Na Čiovu se također može pronaći tipičnih dalmatinskih konoba. Jedna od njih je ‘Dida moj’ u Arbaniji. Ukusna hrana, ugodan ambijent uz more i odlično osoblje neće vas razočarati. Restoran nudi riblje meso i jela, mesne plate, ali i ne manje važno jest da se u ponudi mogu pronaći i veganske i vegetarijanske opcije.

Za avanturiste

Gospe od Prizidnice – izolirana oaza mira s najljepšim zalaskom sunca
Lokacija: Na južnoj strani otoka, pri kraju Slatina
Među strmim stijenama iznad mora, prije gotovo pet stoljeća podignuta je crkva Gospe od Prizidnice. Svi posjetitelji ovog svetišta mogu uživati u miru njene izoliranosti i pomalo mističnog ambijenta.
Gospi od Prizidnice hodočaste posebno Slatinjani kao i vjernici iz bližih i dalekih krajeva, četiri puta godišnje: na Uskrsni ponedjeljak, na Duhovski ponedjeljak, na Ime Marijino (prva nedjelja iza Male Gospe) i na Gospu Bezgrešnog začeća (8. prosinca).

S ovim prelijepim zalaskom završila bih o Čiovu i njegovim skrivenim ljepotama. O njima se može puno pisati, ali najbolje bi bilo da spremite stvari i upustite se u otkrivanje ovog čarobnog otoka.
Iako se Čiovo svojom veličinom ne čini kao otok koji nudi puno, ali to je zaista otok na kojem za sebe ‘oazu mira’ mogu pronaći svi – od najmlađih pa do onih najmudrijih. O Trogiru pročitajte ovdje.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor – Europa

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleKrške rijeke: najljepši izvori u Hrvatskoj
Next articleKako su se kupaći kostimi mijenjali kroz povijest