CNN je uvrstio zagrebački advent među najljepše na svijetu

zagrebački advent među 17 najljepših

CNN je uvrstio zagrebački advent među 17 najljepših na svijetu.

Napisali su kako je Zagreb biran kao najljepša destinacija božićnih sajmova prema web stranici European Best Destinations. Naveli kako se u ulicama oko glavnog trga nalaze brojne atrakcije, a posebno klizalište, pop-up barovi, štandovi sa street food ponudom i muzičke pozornice. Fuliranje je spomenuto kao mjesto gdje se može jesti, piti i plesati na ulici. Kao posebnu atrakciju je naveden tramvaj u kojem se mala i velika djeca voze u društvu djeda Mraza i Elfova. Zagrebački advent je poseban doživljaj.

zagrebački advent među 17 najljepših

Posljednjih desetak godina adventsko slavlje se pretvorilo u veselje na ulicama gradova, shopping groznicu, ali i pravu turističku atrakciju.

Mnogi gradovi Europe i svijeta su shvatili to kao priliku za zaradu, te ulažu znatna sredstva u organizaciju i promidžbu adventskih događanja.

Strasbourg

Već odavno se naziva “Glavnim gradom sajmova”. Stari centar grada (UNESCO baština) lijepo je uređen i šaren, a izgleda još puno ljepše u doba adventa. Po ponudi hrane i vina sigurno je najbolji sajam u Europi. Ne treba zaboraviti ni 60 km udaljen gradić Colmar koji se smatra najljepšim sajmom u malim gradovima.

Budimpešta

Od sredine studenog do početka siječnja ulicama Budimpešte vlada prekrasan Božićni sajam. Ponuda tradicionalne hrane,pića i suvenira je zaista velika. Možete se dobro zabaviti uz prigodnu glazbu, a i za najmlađe se uvijek nađe nešto zanimljivo.

Beč

Najveći, najblještaviji, a vjerojatno i najljepši adventski sajam, u Europi održava se na više lokacija u gradu. Grad ne troši na dekoracije sam, te je cjelokupna zajednica zaslužna za blagdansku čaroliju. U svakoj ulici trećinu troškova organizacije plaćaju trgovine, trećinu gospodarska komora, a samo trećinu grad.

zagrebački advent

Firenca

Adventski sajam u Firenci u Italiji obično traje do 20. prosinca, a održava se na spektakularnom Piazza Santa Croceu. Uz prekrasno uređenje s posebnim talijanskim šarmomi savršeno dekoriranim drvcem ovdje ćete uživati i u izvrsnoj gastro ponudi, koja je doduše više sačinje od njemačkih specijaliteta poput štrudli i knedli.

Birmingham

Jedan od najvećih njemačkih božićnih sajmova izvan Njemačke. Dakle, možete očekivati ​​zaista nevjerojatno iskustvo. Vozite se ukrašenim vrtuljkom, slušajte tradicionalne božićne pjesme i kupujte. Ljudi dolaze na ovu božićnu tržnicu iz svih krajeva svijeta, a kada dođete bit će vam jasno i zašto.

Toronto

Već deset godina održava se i adventski sajam u Torontu, i jedan je od najvećih u Sjevernoj Americi. Smješten u povijesnoj gradskoj četvrti, očaravajući je prizor. Obično je zatvoren ponedjeljkom, a nudi obilje zabave. Zadnjih nekoliko godina na sajmu je postavljen svjetlosni tunel dugačak 100 metara, dašak dodatne čarolije ovoj svečanosti.

zagrebački advent

New York

Ovaj adventski sajam na otvorenom u europskom stilu održava se u Bryant Parku i je od najpoznatijih božićnih događanja u New Yorku. Dodatno ga uljepšava fontana Josephine Shaw Lowell, koja se zimi često zamrzne, i Le Carrousel, gdje se vožnji često  pridruži i Djed Božićnjak i njegovi vilenjaci. Zimsko selo otvara se 31. listopada. Posebnim ga čini i otvoreno klizalište, površine 17 000 četvornih metara, jedino je ovo njujorško besplatno klizalište.

Washington

Želite europsku božićnu vibru, a htjeli bi u SAD? Leavenworth je bavarski oblikovano selo u Kaskadnim planinama. Svake zime „Selo Svjetla“ oživljava za vrijeme praznika i pruža jedinstveno zimsko iskustvo u američkoj prijestolnici.

zagrebački advent

Tallinn

Estonski glavni grad prekrasan je u božićno vrijeme, a božićni sajam središte je događanja.
Svake godine se održava na Trgu gradske vijećnice u Tallinnu, a krasi ga niz koliba u kojima možete kušati tradicionalnu estonsku kuhinju i kupiti poklone. Glavni naglasak ovdje je božićno drvce, koje se postavlja na Trgu vijećnice od 1441. godine i jedno od prvih koje se kitilo na nekom od europskih trgova.

Stellenbosch

Ovaj, po lokaciji egzotični, božićni sajam održava se u Južnoj Africi. Sjetimo li se da je ovaj kraj naseljen potomcima Francuza i Nizozemaca onda nije čudno da su svoje običaje željeli prenijeti u novi svijet prije gotovo pet stotina godina.

zagrebački advent

Običaj sajmova u prosincu potječe iz zemalja njemačkog govornog područja: Njemačke, Austrije, Švicarske i pokrajine Alsace u Francuskoj. Najstariji sajam za kojeg se zna održanu Beču 1294. (Christkindlmarkt, Marche de Noel, Weinachtsmarkt). Zagrebački advent je novi u tom društvu, no ide mu dobro.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor – Europa

Vodič kroz Advent u Beču

Advent u Budimpešti

Neobični i prekrasni božićni običaji