Travel AdvisorTravel Advisor

CommonPass: uvodi se digitalna zdravstvena propusnica

CommonPass su pokrenule glavne zrakoplovne kompanije

Nova digitalna zdravstvena propusnica – CommonPass trebala bi olakšati postupak procjene zdravstvenog stanja putnika koji dolaze u određenu destinaciju. To je jedan od glavnih izazova s kojim su se susreli zdravstveni djelatnici tijekom COVID-19 pandemije. Njeno uvođenje je planirano za prosinac, a u tome sudjeluju glavne zrakoplovne tvrtke – JetBlue, Lufthansa, Swiss International Airlines, United Airline i Virgin Atlantic.

© Dennis Gecaj

Graničnim službenicima može biti teško vjerovati laboratorijskim rezultatima ili evidencijama o cijepljenju iz druge zemlje. Izazovi uključuju često tiskanje, pisani su na stranom jeziku i dobivaju se iz nepoznatih ili neovjerenih laboratorija. Zbog činjenice da ne mogu sto posto vjerovati pojedinačnim zdravstvenim podacima iz drugih zemalja, mnoge se zemlje osjećaju primoranima potpuno zabraniti putovanja te uvesti obvezne karantene sve dok traje pandemija.

CommonPass bi trebao olakšati putovanja

Aplikacija bi trebala omogućiti putnicima da svoje rezultate testa na COVID-19 nose u standardiziranom formatu koji će službenicima odmah biti prepoznatljiv. Omogućit će destinacijama postavljanje specifičnih zdravstvenih zahtjeva, kao što je primjerice negativni PCR test prije polaska. Na taj će način imati povjerenje u to da putnici koje prihvaćaju zaista ispunjavaju te zahtjeve. To će zemljama omogućiti da pažljivo otvore svoje granice, pokrenut će se i međunarodna putovanja te trgovina, a u isto vrijeme će štititi zdravlje svog stanovništva.

CommonPass su stvorili Zaklada Commons Project i Svjetski ekonomski forum. Putem mobilne aplikacije CommonPass pojedinci mogu pristupiti svojim laboratorijskim rezultatima i evidencijama o cijepljenju. Time pristaju i na to da se ti podaci koriste za potvrdu njihovog statusa o COVID-19, a pritom ne neće otkriti niti jedan drugi temeljni osobni zdravstveni podatak. Laboratorijskim rezultatima i evidencijama o cijepljenju moglo bi se pristupiti putem postojećih zdravstvenih sustava podataka, nacionalnih i lokalnih registara ili osobnih digitalnih kartona na Apple Health za iOS i CommonHealth za Android.

© Cory Checketts

United Airlines isprobao pilot verziju aplikacije CommonPass

Radi se o letu iz New Yorka u London koji je bio COVID free. JetBlue, Lufthansa, Swiss International Airlines, United Airlines i Virgin Atlantic započet će s uvođenjem aplikacije CommonPass u prosincu i to na odabranim letovima koji polaze iz New Yorka, Bostona, Londona i Hong Konga. Kompletna implementacija okvira planirana je početkom 2021. godine.

Kako biste saznali više o aplikaciji CommonPass posjetite njihovu službenu stranicu.

Travel Advisor

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleJužna Češka – da, dobro ste pročitali
Next articleTOP 10 doživljaja u Lisabonu