Travel AdvisorTravel Advisor

Cres čeka da ga otkrijete

Otok Cres, najveći i, nakon Hvara, najduži Hrvatski otok s oko tri tisuće stanovnika povezan je s dvjema trajektnim linijama, s Istrom i otokom Krkom.

Na otoku se nalazi prirodni fenomen, Vransko jezero koje opskrbljuje pitkom vodom otoke Cres i Lošinj.

Grad Cres u kojem boravi većina otočkog stanovništva jedini je grad na otoku. Cresom je dugi niz godina upravljala mletačka vlast, tako da i danas možete čuti mještane kako govore talijanski jezik koji je upotpunjen s domaćim riječima. Na ulazu u Grad nalazi se šetalište koje krasi drvored i spomenik borbe protiv fašizma.

U prošlosti su Cres štitile zidine i četiri kule od kojih je danas ostalo dvoje gradskih vrata.

Na šetalištu, glavna gradska vrata s gradskim satom na rivi i kula koja svojim posjetiteljima pruža čarobni pogled na grad, pogotovo pri zalasku sunca. Uz ove ostavštine bedema koji su u šesnaestom stoljeću štitile grad valja spomenuti i staru gradsku loži moja se nalazi na rivi odmak pokraj glavnih gradskih vrata. Nekada je služila kao mjesto okupljanja stanovništva i sklonište onima koji nisu stigli ući u grad prije zatvaranja gradskih, a danas služi za prodaju domaćih proizvoda. Na rivi se također nalazi i fontana koja svijetli u različitim bojama tijekom toplih creskih noći i jedna od najužih kuća u Europi.

Kuće na rivi su ofarbane različitim bojama te time odaju čaroliju primorja.

Ako želite pojesti dobru ribu na pravome ste mjestu. Uz predivan pogled na luku isplati se izdvojiti i koju kunu više za frišku ribu kojom se mogu pohvaliti svi ugostitelji u Cresu. Restorani koji se posebno izdvajanju po kvalitetnim ribljim menijima su restoran „Riva“ koji se nalazi na creskoj rivi i restoran „Belona“ na šetalištu.

Ako ste ljubitelji pizza i tjestenina obavezno posjetite pizzeriju „Luna rossa“, a ako volite pojesti dobar komad mesa s roštilja tu je restoran „Meet me BBQ“ u staroj jezgri grada i restoran „Šunica“ koji se nalazi na lungomaru (šetnici uz more) i u blizini malene crkvice Svetoga Nikole. Ako se volite okrijepiti limunadom za vrijeme ljetnih žega učinite to u slastičarni Učka, koja uz sladolede i kolače nudi i limunade. Uz noćni klub „Rush“ za noćni život su zaduženi i kafići na rivi koji u ljetnim mjesecima imaju koktele i muziku u živo. Šetnjicom malo dalje do samoga centra dolazimo do zanimljivog kafića „Plavica“ u kojem uz zvukove valova turisti i domaći uživaju i u zvuku jazz i rock glazbe. U povratku iz noćnog izlaska možete kupiti topli kruh u pekari koja cijelu noć radi ili se u jutro zasladiti doručkom iz slastica „Margareta“ koje se nalaze u blizini šetalište, dječjeg vrtića i škole.

Grad Cres svojim glasovima krase ženska klapa „Teha“ i muška klapa „Burin“ koje možete pronaći u večernjim satima kako pjevaju ispred creskog Muzeja, nekadašnje palače Arsan koja je pripadala plemićkoj obitelju Petris. U ovoj palači rođen je i creski filozof i mislilac, neoplatonist, Frane Petrić.

Stara gradska jezgra sačinjena je mreže ulica, uskih prolaza i zajedničkih dvorišta.

Tu se nalaze uske stare kuće i palače koje na sebi nose grbove imućnih creskih obitelji čiji potomci i danas nose ista ili mali izmijenjena prezimena. U staroj gradskoj jezgri nalazi se župna crkva Svete Marije Velike, crkva Svetog Izidora koja je u prošlosti služila kao župna crkva, te brojne druge crkvice.

U Cresu se nalazi ženski samostan sestara benediktinskog reda i samostan franjevaca konventualaca koji datira gotovo od osnutka franjevačkog reda. U klaustru samostana se tijekom ljeta održavaju glazbene večeri.

U sklopu ponude ACI Marine Cres nalazi se restoran koji preporučujem svima koji se žele uživati u večeri nešto intimnijoj atmosferi. Od rive se u oba smjera proteže šetnica uz more duga sedam kilometara. Camp Kovačine svake godine nudi atraktivna događanja i animacije za svoje posjetitelje. Kafić koji je nekada služio kao svjetioničarska kuća savršeno je mjesto za popiti kavu ili pojesti dobar kolač. Otok Cres je pogodan za brdski biciklizam starim putovima koji su nekada bili jedina poveznica među selima i sa samim Cresom.

U Cresu se već 20 godina održava creski ljetni karneval.

U kolovozu se tradicionalno održava jazz festival „Crescendo“ i ljetne igre na vodi. U Cresu se održava i natjecanje u kuhanju brudeta. Za razliku od ljetnih mjeseci, kada Cres posjećuju mnogi turisti, zime u Cresu su tihe i mirne. Staru godinu mještani u podne zajedno ispraćaju pod ložom na rivi gdje se zajedno druže i za vrijeme karnevala. Sela na otoku su slabo naseljena. Selo Beli koje nalazi se na sjeveru otoka.

Svakako bi preporučila da se posjeti eko-centar Beli koji se brine za ozlijeđene supove i stari rimski most. Ako tražite adrenalin onda je zip-line Beli prava stvar za vas. Prije skretanja s glavne prometnice prema selu Beli nalazi se predivan vidikovac i uspon na najviše brdo Cresa, brdo Sis. Odmor i sjedinjenje s prirodom može se najbolje pronaći u selu Filozići koje skriva Art farmu.

U selu Loznati, nedaleko od Cresa u smjeru Lošinja nalazi se obiteljski ugostiteljski objekt u kojem se poslužuje najbolja creska janjetina poslužena na mnoge načine. Ako se odlučite za ovu gostionicu obavezno morate isprobati i olito, tradicionalni creski kolač. Uz olito slastica koju morate na Cresu probati jesu creski grašnjaci, kolačići od lisnatog tijesta punjeni marmeladom i orasima. Možete ih isprobati također u ovom objektu ili u pekari „Loznati“ koja se nalazi u gradu Cresu.

Diljem obale ovog otoka nalaze se plaže od kojih zastaje dah.

Jedna od takvih plaža je i plaža pod selom Lubenice u sklopu koje su i predivne Plave Grote. To je špilja u koju prodire more, a zbog refleksije ostavlja dojam modro plave boje.

Uski put koji omeđuje cestu s obje strane suhozidima vodi do Lubenica. Lubenice je romantično selo izgrađeno povrh hridine radi lakše obrane od napadača s mora. Svakoga ljeta se u Lubenicama održavaju Lubeničke glazbene večeri. Na putu do Lubenica valja zastati i isprobati domaći sladoled od smokava u malenom selu Podol. Selo Osor koje se nalazi na prijelazu između otoka Cresa i Lošinja brončanim skulpturama umjetnika Ivana Meštrovića i ruševinama staroga samostana odakle se pruža prekrasan pogled očarava prolaznike. Osor je također vrlo posječen za vrijeme osorskih glazbenih večeri.

Autor: Mrina Mužić

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Jeste li znali sve ovo o Zadru?

Što kaže znanost od duljini godišnjeg odmora?

Gdje turisti troše najviše novca?

Previous articlePrvi svjetski muzej posvećen vaginama
Next article7 stvari koje ne volim kod putovanja