Travel AdvisorTravel Advisor

Croatia Infiltration je obišao tajanstvenu partizansku bolnicu na Petrovoj gori

Poznati tim hrvatskih urbanih istraživača, Croatia Infiltration, je u najnovijem videu posjetio tajanstvenu partizansku bolnicu na Petrovoj gori. Što, ne znate tko su oni?

Tko je Croatia Infiltration

Croatia Infiltration je sjajna grupa snimatelja i fotografa koja se, među ostalim, bavi “urbexom” ili “urbanim istraživanjem”. Ono što to je, jest istraživanje i fotodokumentiranje napuštenih, često neodržavanih i teško dostupnih građevina, ponekad na lokacijama s javnosti zabranjenim pristupom.

Njihov cilj je sačuvati sjećanja na ta mjesta prije nego se u potpunosti uruše, a da bi to napravili često moraju prolaziti kroz vrlo nepristupačna područja. Aktivni su od 2009. godine, a od 2019. snimaju putopisno dokumentarni serijal “Infiltration” za Youtube u kojem putuju po Europi i obilaze zanimljive i napuštene lokacije.

Kao svojevrsnu najavu Hrvatske odlučili su napraviti kratki video o Centralnoj partizanskoj bolnici koja se nalazi u šumi na Petrovoj Gori, u blizini grada Vojnić.

Video možete pogledati ovdje: 

Centralna partizanska bolnica

Ova bolnica, prva svoje vrste u Europi, se za vrijeme Drugog svjetskog rata koristila za tretiranje ranjenih vojnika i civila iz šireg područja Korduna. U to vrijeme je bilo još sedam takvih bolnica, ali su sve otkrivene i uništene. Ova je jedina koju nisu mogli naći.

Bolnica je bila aktivna od 1941. do 1945. i dizajnirana kao malo samoodrživo selo sastavljeno od 30 zgrada iz kojih se moglo lako braniti položaj.

Croatia Infiltration

Kao dokaz patnjama koje su se iznjedrile na ovim prostorima stoji usamljeno i sablasno groblje. Među desetcima neoznačenih grobova, stoji samo jedan grob s imenom. Jakov Kranjčević Brado, španjolski revolucionarni borac, koji se borio i nudio medicinsku pripomoć na prvim crtama.

Jakov, uz pomoć Dr. Save Vjerka Zlatića koji je bio osnivač ove bolnice, je izgradio originalne barake. Unutar jedne od kuća, mogu se naći fotografije ljudi koji su tu radili, živjeli i umirali. Polako nestajali u sjećanje.

Croatia Infiltration

Na dvadesetu obljetnicu nastanka bolnice, zgrade su bile obnovljene. No nažalost, četrdeset godina kasnije su opet uništene; tijekom Domovinskog rata

Uistinu na žalost, jer je to bio jedinstven kulturni i povijesni kompleks. A ako želite saznati više o Centralnoj partizanskoj bolnici na Petrovoj gori, morat ćete pogledati odlični video Croatia Infiltrationa.

U videu, ako pritisnete “CC” imate titlove na engleskom i hrvatskom jeziku.

A za više informacije o njima općenito, posjetite njihove stranice:

Facebook
Instagram
Twitter
Website

Previous articleTartufi u Turopolju
Next articleMoslavina je odlično odredište za izlete