Travel AdvisorTravel Advisor

Da li autobusi mogu zamijeniti avione?

Da li autobusi mogu zamijeniti avione?
Trend je počeo u Americi.
Ako ste putovali recimo iz Beča za Pariz ili iz Venecije za Kopenhagen najbolji i najbrži bi izbor bio avion. Vlak je udoban, no ili ne vozi direktno pa treba presjedati ili je jednostavno spor. Avion je brz i počesto jeftin. Ipak letjeti ima jedan nedostatak. Naime avioni u pravilu, osim na daleke destinacije ili charteri ne lete noću.
U Americi su stoga počeli voziti noćni autobusi opremljeni za spavanje. Na donjoj etaži su stolovi i fotelje, a na gornjoj odjeljci za spavanje. Po sredini je hodnik, a sa strane kreveti u pravoj dužini. Zovu ih kapsule. Imaju ležaj, lampicu za čitanje i mogu se zatvoriti. Ne može se sjediti i nije se lako uvući u kapsulu, pogotovo onu gore.
Čini se neudobno, no svaka kapsula ima pravi krevet. I ipak nekakvu privatnost. Na koncu bolje da vas netko vozi nego da morate sami kroz noć na put od više stotina kilometara.
Zašto putovati takvim autobusom? Postoji li tržište?

Ima jer ne vole svi avione i letenje. Dan kada se leti je za mnoge izgubljen jer malo što se može učiniti prije ili poslije leta. Red letenja nije uvijek prilagođen potrebama putnika.

Vlakovi su bitno sporiji i skuplji. Znači bus je dobro došla alternativa. Takvi busevi voze po auto cestama koje su ravne i bez oštrih zavoja pa nisu neudobni. Kreču na večer i dolaze u jutro. Putnici dolaze naspavani i odmorni i mogu odmah u akciju. Tako se i štedi noćenje u hotelu. Autobusi kreču i dolaze iz centra gradova.
U Americi je prva linija povezivanje San Francisca i Los Angelesa. Udaljenost je nešto više od 500 milja. Iz Frisca bi mogli stići za šest sati u LA, no voze osam kako bi se putnici stigli naspavati. Ubrzo se očekuju i druge linije.
Da li autobusi mogu zamijeniti avione?
Sigurno da ne u ovom desetljeću, no imat će svoje tržište i putnike kada se počne ponuda širiti Europom. Recimo nešto kao poslovna klasa autobusa. Ideja nije nova, no busevi koji se u Americi zovu Cabin izgledaju moderno i dobro uređeni. Karta je 115$.

Čekamo odgovor Europe na izazov spavanja u busu.

Previous articleLondon ima šest aerodroma
Next articleŠto vidjeti u Bambergu