Dioklecijanova palača – srce Splita

Autor članka:
Podijeli:

Dioklecijanova palača.

Nastanak grada Splita povezuje se s gradnjom Dioklecijanove palače od 295. do 305. godine.

Dioklecijanova palača – srce Splita je jedan od najbolje očuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu. Carevu je bila sagrađena kao spoj luksuznog ljetnikovca ljetnikovca i rimskog vojničkog logora. Podijeljena je na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. Južni dio Palače bio je namijenjen caru, za njegove odaje  i državni i vjerski ceremonijal. Sjeverni bio je za carsku stražu, vojsku, poslugu i spremišta. Palača je pravokutna građevina (oko 215 x 180 metara) s četiri velike kule na kutovima, vratima na svakoj od četiri strane i s po četiri manje kule na zidovima. Tijekom stoljeća stanovnici palače, a potom i građani Splita adaptirali su te prostore za svoje potrebe. Tako su i zgrade u unutrašnjosti i vanjski zidovi s kulama uvelike promijenili prvobitni izgled. No obrisi carske palače i dalje su vidljivi.

Dioklecijanova palača - srce Splita

Zlatna vrata

Porta septemtrionalis. Kroz njih je car Dioklecijan ušao u Palaču 1. lipnja 305. godine. Građena su u obliku četverokuta, s dvostrukim vratima, kao dio obrambenog sustava. Pročelje je dekorirano nišama u kojima su skulpture četvorice tetrarha (Dioklecijan, Maksimiljan, Galerije i Konstancije Klor).

berozmaj_design

Srebrena vrata

Porta orientalis. Kroz njih se glavnom ulicom, Decumanus, u palaču ulazilo smjerom istok-zapad, sve do Željeznih vrata, danas Pjace, središnjeg gradskog trga. Srebrna su vrata bila skromnije dekorirana od Zlatnih.

Željezna vrata

Porta Occidentalis. Jedina su od svih četiriju vrata kroz koja je život kolao svih 17 stoljeća splitske povijesti. Od kada su  prvoga dana otovrena, svjedočila su svim promjenama kroz koje je grad prolazio od rimskih vremena do danas.

Mjedena vrata

Porta Meridionalis. Vrata koja je oplahivalo more potpuno se razlikuju od ostalih. Skromnijih su dimenzija, ali im je i drukčija funkcija, jer se kroz njih kroz Podrume izlazi na more.

travellifefullofsmile

Vestibul

Izvana četvrtastog, iznutra kružnog tlocrta. Vestibul je carsko predvorje koje  i danas djeluje monumentalno. A kako li je tek fasciniralo u svom prvotnom sjaju.  Polukružne niše s kipovima i velika kupola sa svjetlucavim mozaikom u bojama.

Jupiterov hram

Hram je služio slavljenju Jupiterova kulta. Leži na povišenom podiju, a ispred hrama stajao je trijem na šest stupova.

Peristil

Peristil je središnji trg Palače. U dijelu palače u kojem je nekoliko hramova, bio namijenjen caru Dioklecijanu. Car se pojavljivao pod arhitravnim lukom središnjeg dijela protirona, podanici bi mu pristupali, klečeći mu ljubili skute njegova grimiznog plašta i pred njim padali ležeći cijelim tijelom na zemlji.

oyanoya

Katedrala Sv. Duje

Od europskih katedralama splitska je u  najstarijoj građevini.  U mauzoleju rimskog cara Dioklecijana. Mauzolej cara progonitelja kršćana postaje sredinom 7. stoljeća katedralom u kojoj su na počasnim mjestima postavljeni oltari s relikvijama Svetog Dujma i Svetog Staša, mučenika pogubljenih u obližnjem Solinu.

Podrumi

Podrumi Dioklecijanove palače predstavljaju jedan od najbolje očuvanih antičkih kompleksa ovakve vrste na svijetu. U mnogome su zaslužni što je povijesna jezgra Splita 1979. uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

The Yacht Week Croatia: možda najbolji način ljetovanja za mlade

http://www.travel-advisor.eu/lika-skrinja-s-blagom/

Nove objave