Search
Close this search box.

Dnevni izleti u Veneciju naplaćivat će se 5 €

Autor članka:
Podijeli:

Venecijanski sustav rezervacija turističkih pristojbi sada je aktivan i ako ste u posjeti na jedan dan, morat ćete platiti naknadu

Dnevni talijanski grad Venecija sa svojim veličanstvenim Trgom sv. Marka uz luku, neobičnim mostovima, romantičnim kanalima i visokim šarenim zgradama na obali ostavlja poseban utisak i zaista je prekrasan. Stoga ne čudi što grad privlači turiste. Međutim, u vrijeme vrhunca turizma sam broj ljudi može biti zaista velik i čini da grad izgubi svoju čaroliju.

Prošlog studenog su venecijanske vlasti predstavile pilot-program za svoj dugo razmatrani plan da izletnicima naplaćuju posjeti gradu kako bi obeshrabrili posjetitelje na posjetu gradu tijekom najvećih gužvi.

Ovaj sustav naknada sada je pokrenut te naknadu za pristup sada mora platiti svatko tko želi posjetiti grad na jedan dan. Naknada se primjenjuje na određene dane najvećeg prometa u nadi da će tijekom tog razdoblja obeshrabriti turiste. Dužnosnici se nadaju promicanju održivije turističke industrije i uspostavljanju ravnoteže između rasta gospodarstva i očuvanja autentičnosti grada.

Kada se mora platiti naknada?

Naknada za pristup Veneciji plaća se na 29 najprometnijih datuma u godini i to u razdoblju između 25. travnja i 5. svibnja te vikendima u svibnju, lipnju i srpnju od 8:30 do 16:00 sati, isključujući pristup otocima. Jednom kada se plati, sustav izdaje QR kod.

Oni koji će u Veneciji ostati preko noći, neće morati platiti naknadu.

Kanal u Veneciji
© Thomas Haas from Unsplash

Zašto je Venecija uvela turističku pristojbu?

Godine 2023. Venecija je za dlaku izbjegla uvrštavanje na UNESCO-v popis svjetske baštine u opasnosti zbog štete koju prekomjerni turizam ostavlja na njenom osjetljivom ekosustavu. Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, inzistira da se ne radi o shemi zarađivanja novca, već o ozbiljnom pokušaju rješavanja prekomjernog turizma i reguliranja toka turizma.

“Naš je cilj učiniti grad ugodnijim za život”, rekao je gradonačelnik na konferenciji za medije.

Za više informacija o primjenjivim datumima i plaćanju turističke naknade od 5 eura posjetite njihovu platformu za rezervacije.

Postoje li iznimke?

Turističku naknadu ne moraju plaćati stanovnici, rođeni Venecijanci, studenti ili oni koji su zaposleni u gradu. Također, ne mora se platiti ako se u gradu ostaje preko noći, budući da hotelski račun već uključuje naknadu za smještaj u Veneciji.


Autor naslovne fotografije: © Henrique Ferreira from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

EasyJet je prvi zračni prijevoznik koji bi pomoću tehnologije mogao ublažiti gužve i kašnjenja

“Posljednja večera”: sve o remek djelu Leonarda da Vincija

Nove objave