Travel AdvisorTravel Advisor

Dolazi li Wizz Air u Zagreb?

Autor: Alen Šćuric, analitičar

Novi program poticaja MZL Zagreb usmjeren je na kompanije koje otvaraju više linija i to onih linija koje je Zagreb istaknuo kao prioritetne. Stoga će Zagreb potaknuti pokretanje letova za Prag, Tallinn, Rigu, Vilnijus, Stockholm (ARN ili NYO), Berlin, Luksemburg, Budimpeštu, Bukurešt, Tiranu, Prištinu, Reykjavik, Tbilisi, Kišinev, Yerevan i Kijev (nakon otvaranja ukrajinskog zračnog prometa). Letovi koji će koristiti ove poticaje ne mogu koristiti druge poticaje. Letovi moraju biti najmanje dva puta tjedno tijekom cijele godine. Poticaj traje od 1.6.2023. do 31.5.2026.

Ovisno o broju destinacija kompanija će ostvarivati 60% popusta na putnički servis (ako otvore 3-4 linije), 70% (ako otvore 5-6 linija), 80% (ako otvore 7-8 linija) i 90% (ako otvore više od 9 linija). Prijevoznici mogu revidirati destinacije tijekom poticaja. Zagreb će eventualno dodavati gradove na listu.

Pa idemo prvo vidjeti koji bi se prijevoznici mogli javiti na ovaj poticaj

© Artur Voznenko from Unsplash

Svakako bi ove letove mogla pokrenuti Croatia. Četiri od ovih linija kompanija je letjela prije Covida-19 (Prag, Stockholm, Bukurešt i Priština), a uz obnovu ovih linija bilo je i te kako upitno i isplativo da kompanija leti i za Berlin, Rigu i Tiranu.

Većinom ovih destinacija operira i Ryanair: Tallinn, Luxemburg i Kijev (trenutno suspendiran), dok u sedam od njih ima i baze: Prag, Riga, Vilnius, Stockholm, Berlin, Budimpešta i Bukurešt. Ovo znači da bi na deset linija mogao letjeti i Ryanair, tj. ostvariti tih devet linija s 90% poticaja. I airBaltic bi mogao pokrenuti tri linije za svoje baze u Rigi, Vilnijusu i Tallinnu, no isto nije realno.

No, ono što je indikativno jest da od tih 16 linija Wizz Air leti na njih 15. Kompanija ima baze na Vilnijusu, Budimpešti, Bukureštu, Tirani, Kišinevu (trenutno suspendirano) i Kijevu (trenutno suspendirano), no ima velik broj letova za Prag, Tallinn, Rigu, Stockholm NYO, Berlin, Luxemburg, Prištinu, Reykjavik i Yerevan. Ni Ryanair, ni Wizz Air ne lete za Tbilisi.

I ovdje se treba pitati kakav je ovo odabir linija. Logične linije su Stockholm, Berlin, Prag, Bukurešt, Tirana, Kijev pa djelomično i Riga i Priština. Nisu pretjerano logične, ali mogu proći Luksemburg i Tallinn. Međutm, za Zagreb su potpuno nelogični letovi za Vilnijus, Budimpeštu (puno preblizu Zagrebu), Reykjavik, Kišinev, Tbilisi i Yerevan. Pa tko će letjeti za ove gradove? Ovdje uspjeh može imati samo Wizz Air, sa svojim specifičnim sustavom, i nitko drugi. Izgleda kao da su destinacije postavljene u dogovoru s nekom kompanijom. Ako gledamo logično, ovo bi onda trebalo značiti da će Wizz Air bazirati bar jedan, ako ne i dva aviona u Zagrebu. A to bi značilo ogromnu odskočnu dasku za Zagreb.

© Daniel Olah from Unsplash

Imati dva najljuća protivnika na LCC sceni je bogom dana stvar. Jer svi vidimo kako se Wizz Air i Ryanair “kolju” u Sofiji, Bukureštu, Budimpešti, Beču, Veneciji, Milanu, Rimu i nizu drugih gradova. I u regiji imamo ovaj rat u Nišu, Banja Luci, Tuzli i Podgorici. I zračne luke i putnici već više od deset godina profitiraju na tom ratu. Kompanije u tom ratu povećavaju linije, frekvencije, skidaju cijene i enormno povećavaju broj putnika. Dogodi li se ovo Zagrebu onda upravi treba istinski čestitati i skinuti šešir do poda. Bilo bi to više nego super za Zagreb. Pun pogodak, a aerodrom će vrlo brzo skočiti na 5 milijuna putnika.

Iskreno se nadam da ovo nije bio samo poticaj tipa “hajmo povezati glavne gradove” jer bi isto bilo krajnje nelogično i neinteligentno, već da je to ipak neki širi plan ili dogovor s nekom kompanijom.


Izvor: Zamaaero – regionalni avio portal

Autor naslovne fotografije: © Artur Voznenko from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePogledaj kakve su kazne za prekoračenje brzine u Europi
Next articleZlatna groznica u Obertauernu: najveći austrijski lov na blago u snijegu