Travel AdvisorTravel Advisor

Belgija i druge zemlje nude pomoć turizmu besplatnim putovanjima i vaučerima, a Hrvatska…

Domaći turizam je danas svima nekakva zlatna koka obećanja za koju smatraju da će nekako oporaviti lokalne ekonomije. Neki su realni, pa vjeruju da će to pokriti samo tzv. “hladni pogon” gostoprimstva, a neki doslovno vjeruju da ćemo imati jednak rast. Brojni i fantaziraju, barem u Hrvatskoj, da će nam opet doletjeti milijuni Nijemaca i plaćati komad pizze 65 kuna na Hvaru.

No dok neki misle, broje i razmišljaju, drugi rade. Brojne zemlje, među kojima su one poput Njemačke, Belgije, Švedske i Japana se okreću domaćem turizmu, ali na pametan način. Te zemlje ne planiraju sjediti i čekati da se dogodi čudo, već ulažu velike napore da domaći turizam procvjeta. Unose nove mjere, vaučerizaciju, besplatna putovanja i velike kampanje da bi njihovi novci ostali u njihovoj državi. I što to bolje rade, to je manja šansa da će njihovi novci doći kod nas.

Pa, ajmo vidjeti koje države su uvele koje mjere za pripomoć domaćem turizmu. (Naravno, nećemo ih proći sve, ali ćemo ih uzeti par kao primjer).

Države i mjere za domaći turizam

Belgija

Belgijska vlada je ovaj tjedan najavila da će svim građanima pružiti vaučer za 10 dana besplatnog putovanja vlakovima. Ova mjera će važiti od srpnja do kraja prosinca, vaučer se može koristiti bilo gdje u državi i mjera je paketa za stimulaciju ekonomije. Druge mjere uključuju i vaučer koji vrijedi 300€, a koji se može koristiti u restoranima, muzejima i kazalištima. Također, planiraju produljiti porodiljni odmor.

Japan

Da bi se stimulirao domaći turizam, država je alocirala 110 milijardi kuna u kampanji koju zovu “Go To Campaign”. Ta kampanja planira doplaćivati pola cijene svih lokalnih putovanja, do 1.250 kuna po danu. Uz to, davati će i kupone koji se mogu iskoristiti u svim lokalnim restoranima i suvenirnicama.

Novi Zeland

Vlada Novog Zelanda je alocirala 1,6 bilijuna kuna da bi se oporavio barem dio turizma. Također, planiraju uvesti četverodnevni radni tjedan da ljudi imaju više vremena putovati. Mnogima će to zvučati kao glupa ideja, ali postoje brojne studije (među kojima je i ova od Microsofta) koja je vidjela rast u produktivnosti od 40% kada su uveli takav radni tjedan.

Švicarska

U nekim dijelovima Švicarske se nudi besplatno putovanje javnim prijevozom (i vlakovima), ako ostaneš više od tri noći u hotelu. Također, jednu trećinu cijene hotelskih soba će plaćati država. Uz to, nude i davanje vaučera od 200€ svim državljanima koji će se moći potrošiti bilo gdje u turističkom sektoru.

Druge zemlje

I tako dalje i tako dalje. Da ne duljimo i ne spominjemo sva smanjenja poreza, otpise davanja i druge porezne rezove koji će poduprijeti ekonomiju. Gotovo svaka zemlja u svijetu ima nekakve mjere, neke imaju malo bolje, a neke malo gore. No, Hrvatska zasigurno nije u “TOP 10”.

Što Hrvatska radi?

Hrvatska je uvela potpore za poduzetnike velikim dijelom nisu ni isplatili, uz to tražeći da se redovno plati porez na primanja koja su nepostojeća. Uz to najavili su i Cro Karticu, koja je možda dobar potez, a možda i loš. To još ostaje vidjeti.

Ono što znamo je da je navodno “naručeno više tisuća ovih kartica“. Također znamo da je ta kartica namijenjena kao dodatnih neoporezivih 2.500 kuna za korištenje u domaćem turizmu. I to isključivo u domaćem turizmu, u određenim restoranima i hotelima (ne znamo koji su), kao zamjena za regres. Brojni radnici su već pokazali neoduševljenje ovom odlukom i najavili da će od svojih poslodavaca tražiti da to bude direktna uplata regresa.

I zašto ne bi bila? Što će uopće natjerati poslodavce da koriste tu Cro Karticu? Druge države, poput Mađarske, za uplatu na sličnu karticu nude porezne olakšice poduzetnicima, čime ih se incentivizira da uplaćuju.

Valja napomenuti i da je pitanje koji će restorani, hoteli i slični turistički objekti biti u sistemu Cro Kartice. Ako ona ne vrijedi za sve, postoji velika vjerojatnost da će uglavnom postojati samo za brojne tzv. rođe. Vjerojatno ste primijetili da svi drugi vaučeri koje smo naveli idu uz “svaki restoran, svaki hotel, sva putovanja”.

Kraj

U svakom slučaju, puno toga se ima za vidjeti. Druge države su zauzele dobre mjere, dok Hrvatska kaska i po vremenu i po pameti. Možda sam i ja u krivu, misleći da Cro Kartica neće uspjeti, ali oprez je važan. Ono što je sigurno je da se domaći turizam kod nas neće tako lako oporaviti, pogotovo ako cijene ostanu iste.

Previous articleTurizam u Zagrebu je na koljenima, a taman je dobro krenulo
Next articleTuropolje: Obišli smo predivne drvene crkve i kapelice u okolici Zagreba