Donosimo odgovore na pitanja koja putnici najčešće postavljaju

Autor članka:
Podijeli:

Ovdje ćete naći odgovore na neka od pitanja koja pitanja koja putnici najčešće postavljaju.

Kada kupiti avionsku kartu?

Trenutak za kupovinu najjpovoljnije karte ovisi o dobu godine u kojem putujete.

Zima: 62 dana unaprijed.

Proljeće: 90 dana unaprijed.

Ljeto: 47 dana unaprijed.

Jesen: 69 dana unaprijed.

Isplati li se ići u all-inclusive resorte?

Ovisi tko putuje i što volite raditi. Većina ovakih resorta je na Karibima i u Meksiku. Ukoliko  govorimo o tipičnim resortima na plaži, oni su idealni za obitelji, kao i za one koji vole alkohol u neograničenim količinama.Ovdje je sve uključeno u cijenu pa nema puno brige.

All-inclusive resort možda nije idealno riješenje za putnike koji vole odlaziti na izlete, istraživati i imati nešto dinamičniji odmor.

Koje su najbolje stranice za rezervaciju hotela i letova?

Univerzalnog i jednostavnog odgovora nema. Treba se potruditi doći do najpovoljnije cijene. Kažemo najpovoljnije, a ne najjeftinije jer najjeftinije nije i najbolje. Obično je najlošije, a to ne želimo. Uostalom najjeftinije ne postoji osim možda spavanja na klupici u parku ako nije zabranjeno.

Priceline.com

Ogromna ponuda smještaja, vjerojatno najbolja u Americi. Bolje cijene nego kod Expedie i njenih stranica.

Booking.com

Booking.com izvrstan je za Europu, kao i za SAD, posebno ako vam je cijena bitna. Vrlo često na booking.com naći ćete neke ponude i objekte koje na drugim sličnim stranicama nećete naći. Ponuda je jako široka i raznolika, a 805 126 objekata koje nude nalaze se u 221 zemlji.

Schoenbrunn Park

Agoda

Agoda je također velika agencija za rezervaciju smještaja, ali u nekim zemljama još uvijem malo poznata. Ovo je najbolja stranica za rezervirati smještaj kada putujete u Aziju što nije ni čudo ako znamo da je kompanija originalno iz Tajlanda.

Expedia/Travelocity/Orbitz

Nakon kupnje konkurentskih stranica 2015. i 2016. danas se na sve tri mogu vidjeti identične ponude. Pojedinačni brandovi su popularaniji na nekim tržištima, stoga se nisu ujedinili u jedan. Najbolje cijene nude za Ameriku dok su u Aziji i Europi nešto slabiji od konkurencije.  Expedia je odlično mjesto za usporediti cijene prilikom kupnje avio karata.

Hotels.com

Ponuda ove stranice zaista zastupa hotele u gotovo cijelom svijetu. Spajanjem sa stranicom Venere.com koja je bila specijalist za Europu proširena je ponuda.  Cijene su gotovo uvijek konkurentne i prihvatljive.

Hotelscombined.com

Za mnoge najbolji agregator i meta pretraživač. Nudi solidne cijene, ali ne uvijek, ponekad na stranici na koju vode za kupnju nađete cijene više nego na početku traženja.

Trivago

Veliki agregator ( 2015. drugi po veličini) nalazi se u previranjima pa često ne nudi bolje cijene od konkurencije.

Kayak

Možda najpoznatiji agregator u svijetu – nije uvijek i najbolji osim kad ponudi cijene sa Booking.com ili Agode. Među filterima za bolji izbor hotela ima jedan koji iskače od ostalih a to je “near by…” dovoljno je upisati neku poznatu atrakciju i Kayak nudi hotele u okolici.

Hostelz.com

Agregator koji je jak u ponudi jeftinijih hostela. Objedinjuje ponude stranica kao što su Hostelworld, Hostelbookers, Gomio i Hostelsclub. Na ovoj se stranici mogu naći ponude hostela, guest houses, univerzitetskih dormitorija, B&B, kampova i ponekog apartmana.

Što ne smije u ručnu prtljagu?

Za unos tekućina većina avio kompanija ima jednaka pravila. U kabinu se ne smije unijeti pakiranja veća od 100 ml tekućine. Sve bočice moraju biti u prozirnoj vrečici sa zatvaračem koju prilikom kontrole morate izvaditi. Što se otrova i eksploziva tiče jasno je da ih ne smijemo unositi u zrakoplov. Hranu je za svaki slučaj najbolje kupiti nakon sigurnosne kontrole. Regulativa oko unosa hrane ovisi o zemlji u koju putujete.

Što treba imati u ručnoj prtljagi?

Lijekove, recepte za lijekove, važne dokumente, lomljive i vrijedne predmete, novce, mobitel, punjač…Uvijek treba imati i nešto odjeće u slučaju da vam bude hladno ili se dogodi da je prtljaga izgubljena ili kasni. Zgodno je imati i tablet ili laptop kako bi se zabavili i skratili vrijeme dok čekamo letove. Grickalice i nešto za popiti također treba uvijek imati sobom. Kroz kontrole ne možete nositi punu bocu, ali možete praznu koju kasnije napunite.

Treba li kupovati putno osiguranje?

Da. Nikada ne znate hoće li zatrebati, pa će putovanje biti mirnije i neće vas iznenaditi ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti. Ako imate neki kronični zdravstveni problem onda je svakako nabolje uvijek imati putno osiguranje. Za sve aktivne, one koje idu na skijanje ili baviti se drugim sportovima je skoro pa obavezno.

Koliko unaprijed rezervirati hotel?

Odgovor na ovo pitanje također ovisi o tome gdje putujete. Rezervirati hotel puno prije putovanja može biti znatno skuplje.

Za hotele u Velikoj Britaniji najbolje je rezervirati 4 do 5  ili čak do 7 tjedana unaprijed. Francuska 2 do 5 tjedana, Njemačka 3 do 4 tjedna, Italija 3 do 6 tjedana, a Španjolska 4 do 7 tjedana prije putovanja imaju najpovoljnije cijene.

 

Što prvo učiniti u slučaju otkazanog leta?

Uvijek se prije leta upoznajte sa pravilima kompanije kojom letite. Kada se i dogodi nepredviđeno kašnjenje ili otkazivanje leta imajte na umu da zaposlenici kompanije nisu krivi za to. Pokušajte kontaktirati avioprijevoznika i otiđite na transfer desk da vam nađu drugi let. Ukoliko vas na odredištu neko čeka ne zaboravite javiti da vam je let otkazan ili da kasni. Ako imate vezane karte avio kompanije je dužna riješiti problem na najbolji za vas mogući način. Ako nemate vezane karte onda avio kompanija nije dužna i neće vam pomoći pa morate kupiti novu kartu.

Što ako se prtljaga izgubi ili kasni?

Ukoliko vas kofer ne dočeka na pokretnoj traci obratite se uredu za igubljenu prtljagu. Svi aerodromi imaju ga u blizni traka za predizanje prtljage. Ukoliko vam oni ne ponude riješenje obratite se izravno avio kompaniji kojom letite. Ukoliko ste putem mjenjali više prijevoznika, onaj čiji je let bio zadnji odgovoran je da vaše stvari stignu na destinaciju.

Kojih je sedam svjetskih čuda?

7 svjetskih čuda :

  • Kineski zid
  • Koloseum u Rimu
  • Taj Mahal u Indiji
  • Machu Picchu
  • Kip Krista Iskupitelja u Brazilu
  • grad Petra
  • Chichen Itza

Travel Advisorbusiness

Posjetite naš YouTube kanal.

Najveći aerodromi na svijetu

Najbolje povezane zračne luke

 

Nove objave