Travel AdvisorTravel Advisor

Pitali smo stručnjake je li dostava hrane i dalje sigurna od virusa, ovo su njihovi odgovori

Je li dostava hrane i dalje sigurna? To je pitanje koje smo si nedavno postavili jer iskreno, bila kriza ili katastrofa, ne odustajemo od svoje pizze. No, svjesni smo da se neke mjere moraju poduzeti.

 

Da bismo sebi i vama odgovorili na to pitanje, kontaktirali smo prehrambene stručnjake, dostavljače, ali i servise poput Wolta, Glova, i Pauze. Postavili smo im pitanja koja su zanimala nas, a vjerujemo i vas. Od njih smo dobili odgovore na to kako se oni drže u trenutačnoj situaciji i što rade po pitanju higijene.

Navigacija kroz članak:

Što rade servisi za dostavu hrane? 

Službeno smo pitali servis za dostavu hrane Wolt kako se nosi sa situacijom i što rade da bi spriječili širenje zaraze. Nismo samo njih pitali, već i Glovo i Pauzu, no za njih još čekamo odgovor. Kada odgovor bude dostupan, stavit ćemo ga u članak. U nastavku prenosimo odgovore Wolta.

Na koji način ste osigurali da su vaši dostavljači osigurani od zaraze?

Do sada su napravljeni znatni koraci, a maksimalno ćemo se potruditi da smo spremni u što kraćem roku poduzeti i dodatne akcije, ovisno o tome kako će se situacija razvijati. Do sada smo implementirali zdravstvene, tehničke i mjere potpore dostavljačima u sprečavanju širenja COVID-19 virusa.

Koje ste to mjere poduzeli?

Wolt je u hitno implementirao unutar aplikacije funkcionalnost beskontaktne dostave putem koje korisnici mogu naručiti hranu te ju preuzeti bez kontakta s dostavljačem što znači da će dostavljena hrana biti ostavljena na vratima ili ulazima. Tako da dostava hrane bude što sigurnija. Ova značajka će biti dostupna nakon što korisnici ažuriraju aplikaciju.

Izvor: Facebook/Wolt

Što se tiče zdravstvenih mjera, obavijestili smo sve Wolt partnere dostavljače o preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i nadležnih vlasti na koji način da zaštite sebe i druge od koronavirusa. To se konkretno odnosi na održavanje higijene ruku, smanjivanje ljudskog kontakta kako u restoranima, tako i na vratima kupaca. Upravo zbog toga smo uveli već spomenutu beskontaktnu dostavu koja šanse za zarazom spuštaju na nulu. 

Još jedna dodatna mjera je da smo svim dostavljačima pokrili trošak dezinfekcijskih gelova i rukavica te smo im podijelili zaštitne maske. Svi naši dostavljači moraju paziti na naše korisnike, ali i na sebe. Redovno dezinficiranje torbi je obavezno.

Ostatak naših mjera možete naći i na našoj stranici ovdje.

Kako restorani reagiraju na COVID-19 situaciju? 

Za sada nismo zabilježili niti jedan raskid suradnje radi nastale situacije, ali je nešto manji broj restorana predostrožnosti radi privremeno stao s radom. Restorani se maksimalno prilagođavaju nastaloj situaciji tako da će velika većina njih nastaviti raditi u vidu “dark kitchena” odnosno isključivo kao kuhinja za dostavu hrane.

Ono na što restorani s kojima surađujemo stavljaju veliki naglasak je sigurnost radnika i visoka razinu higijene. Važno je napomenuti kako Wolt u suradnji s restoranima traži najbolja moguća rješenja pa je tako jedna od uputa koja stiže s Wolt strane da se unutar restorana pripremi posebno „pick-up“ mjesto s kojeg će dostavljači preuzimati hranu, a sve sa ciljem kako bi se u potpunosti izbjegao fizički kontakt.

Mislite li da se dostavom može prenijeti virus?

Ne postoji nikakav dokaz da se dostavom ili prenošenjem hrane u povijesti prenijela ovakva bolest. Međutim, za svaki slučaj poduzimamo sve moguće mjere da bismo zaštitili naše kupce i naše dostavljače. Bez njih, mi ne bismo postojali.

Je li dostava hrane i dalje sigurna?

Pričali smo sa stručnjacima s dugogodišnjim iskustvom u prehrambenoj industriji i sigurnosti hrane. Pitali smo ih što oni misle o dostavi hrane u ovim danima prijetnje virusom, kako se odvija dostava, što je (ili nije) sigurno te što to znači za sve nas. Ovo su pitanja koja smo postavili.

Neke opće upute nama korisnicima kako se ponašati s hranom koja ja stigla dostavom?

Hrana pristigla dostavom zapakirana je u primjerenu ambalažu odobrenu za korištenje u dostavi hrane. Najčešće je to jednokratna ambalaža. Svi subjekti u poslovanju hranom pod stalnom su kontrolom sanitarne inspekcije, higijenski uvjeti u proizvodnji hrane za prodaju propisani su i pod konstantnim nadzorom, jednako kao i svaki važan korak u pripremi, što se posebno odnosi na pravilno provođenje termičke obrade hrane, te zdravlje i higijenu zaposlenika.

Situacija u kojoj se nalazimo svima nam je nova i zatrpani smo informacijama i preporukama iz različitih izvora. Ono što je potrebno neprestano ponavljati je – držite se službenih preporuka HZJZ i epidemiologa, a upravo su oni ti koji su i u ovim danima krize odobrili odvijanje aktivnosti dostave hrane. Naglasak je na dobrim navikama pranja ruku prije svakog jela, koje su posebno važne sada i ako ih se pridržavamo, rizik prijenosa virusa ili drugih nečistoća na hranu svodi se na najmanju moguću mjeru.

Može li se virus prenijeti hranom?

Prema preporukama EFSA-e (Europske agencije za sigurnost hrane), prijenos korona virusa hranom nije vjerojatan, za slične viruse s kojima smo se susreli ranije (SARS i MERS) nije zabilježen niti jedan slučaj prijenosa hranom. Jednake su i preporuke njemačkog instituta za procjenu rizika, BfR (Njemački Savezni institut za procjenu rizika).

Imate li još nekakvih savjeta?

Stalno smo u dućanima, sve što donesemo kući je u ambalaži, koju je sigurno prije nas dodirnulo dosta ljudi – u skladištima, trgovinama i na policama. Trenutno smo svi osjetljivi na mogućnost infekcije korona virusom, ali jednako tako, povećana doza opreza; detaljno pranje ruku, reakcija na najmanji znak respiratorne infekcije i sve preporuke o socijalnom distanciranju, uz pojačano čišćenje i dezinfekciju kad je to moguće, vjerojatnost zaraze svest će na minimum.

Kad preuzmete svoju hranu pristiglu dostavom, nakon što ste otvorili kutiju, a prije same
konzumacije, ponovno detaljno operite ruke. Možda je jedna dodatna mjera opreza i
serviranje u vlastito posuđe, tako da se ambalaža može u potpunosti odložiti.

Mišljenje Vlade Republike Hrvatske

Nedavno je ministar Beroš odgovarao na upite gledatelja nakon čega mu je postavljeno pitanje o sigurnosti dostave hrane.

Na pitanje kakva je procedura za dostavljače hrane? Smije li se davati hrana iz ruke u ruku, ministar je odgovorio:

“Hrana mora biti zapakirana, nema prepreke da se dostavlja iz ruke u ruku, pod uvjetom da nakon toga operete ruke i da ih operete i nakon što otvorite paketić i pridržavate se svih higijenskih mjera. Preporuča se nošenje maske, zbog mogućnosti kapljičnog širenja virusa. Adekvatna je higijena nužna.

Što rade dostavljači po pitanju koronavirusa?

Da bismo se uvjerili da se i dostavljači drže higijenskih uvjeta, javili smo se jednoj od najvećih tvrtki koje rade za Wolt, Glovo i Pauzu. U pitanju je tvrtka Lipa Vita i u nastavku vam prenosimo što su nam odgovorili na pitanja.

Što ste vi učinili po pitanju higijene?

S obzirom na novonastale izvanredne okolnosti uzrokovane korona virusom COVID-
19, mi u tvrtci LIPA VITA d.o.o situaciju smo shvatili vrlo ozbiljno. Zbog proglašenih
mjera opreza koje su na snazi u Republici u Hrvatskoj, i mi smo uveli nove
mjere opreza kako bi zaštitili vozače i korisnike.

Aktivno pratimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kako bi pronašli najbolje načine kako pomoći i zaštiti naše vozače i korisnike u ovim kriznim vremenima.

Koje ste to mjere poduzeli?

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije uveli smo sljedeće mjere
opreza:

  • svim vozačima osigurane su zaštitne maske i rukavice
  • svakog vozača svakih sat vremena podsjetimo da dezinficira vozilo i torbu
  • pri primopredaji hrane u restoranu, vozač mora paziti da je hrana adekvatno
    zapakirana kako ne bi imao direktni doticaj s naručenom hranom
  • kod predaje hrane korisniku preporučeno je koristiti beskontaktnu dostavu

Trudimo se održavati dosadašnji tijek posla, koliko je god to moguće u ovoj
novonastaloj situaciji. Pridržavamo se svih mjera opreza kako bi zaštitili samu firmu i
naše radnike od gospodarske krize te kako bi dostavom hrane pomogli onim rizičnim
skupinama koji su u izolaciji.

Nekoliko savjeta

Perite ruke

Ono što najviše sprječava širenje virusa je pranje ruku. Ovdje smo stavili zgodnu infografiku WHO-a gdje možete vidjeti kako se točno najbolje peru ruke. Ne brinite, ni mi nismo ovo znali.

Izvor: WHO

Termički obradite hranu koju sami kuhate

Kao i s drugim koronavirusima, ovaj virus je jako osjetljiv na temperature pri kojima se hrana termički obrađuje. Hrana koja je izložena temperaturi višoj od 63°C na četiri minute će značajno smanjiti šanse za zarazom. Izvor za informaciju možete naći ovdje.

Izvor: HACCP

Držite se na udaljenosti od drugih

Društveno distanciranje je jedna od mjera koja značajno može umanjiti šansu da se zarazite vi, ali i da zarazite druge. Što manje izlazite vani na kave, druženja, u trgovine i tako dalje, to bolje. Upravo zbog ovoga je Woltova beskontaktna dostava super. Time ne čuvate samo sebe, nego i one u našem društvu koji imaju teže zdravstvene probleme i koji poprilično lako pokolebaju virusu. Ovdje možete naučiti više o distanciranju. 

Izvor: Statista

Čuvajte se lažnih informacija

U ovakvim situacijama, lažne informacije se mogu naći posvuda. Pogođeni su svi, pa i dostava hrane. Neki ljudi, nažalost, vam žele zlo. Zato sve informacije provjerite i gledajte dolaze li od pouzdanih izvora. Aktualne informacije za sve vezano uz koronavirus možete naći na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, stranicama Vlade Republike Hrvatske te službenoj Vladinoj stranici za koronavirus.

Zaključak

Na koncu svega, moramo shvatiti da se ovo kroz povijest događalo, a događat će se i dalje. Naravno, trebamo se pobrinuti da su naši najmiliji zdravi, ali isto tako i naši susjedi. Nemojte paničariti, ovo će proći.

U sažetku našeg opširnog članka, dostava hrane je i više nego sigurna. 

Za svaki slučaj operite ruke, dezinficirajte često korištene površine i ograničavajte kontakt, ali i ostavite si minutu ili dvije da smirite. Svi smo zajedno u ovome, i zajedno ćemo iz ovoga i izaći. 

Nadamo se da se uskoro vidimo na putu! 🙂

Previous articleNa terenu u Floridi: Stanje se pogoršava, ali i vrućina
Next articleNa terenu: Amela nam javlja koliko je strašna situacija u Berlinu