Dožínky – Proslava okončanja žetve u Zlatnoj Slavoniji

Autor članka:
Podijeli:

Tijekom druge polovice 19. stoljeća na prostor Požeške kotline naseljava se velik broj Čeha koji sa sobom donose kulturu, jezik i običaje rodnog kraja. Glavno središte novodoseljenog stanovništva postaje Kaptol koji uskoro izrasta u centar njihova okupljanja. Ustrajnim trudom i radom ova nacionalna manjina očuvala je svoje posebnosti sve do danas.

Povodom stote obljetnice osnivanja češke besede, u Kaptolu će se proslaviti kraj žetvenih radova u poljima 14. i 15. srpnja najvećom manifestacijom češke manjine u Republici Hrvatskoj pod nazivom Dožínky. Tijekom dva dana vas očekuju brojne aktivnosti koje za cilj imaju predstavljanje djelovanja i suživota ove manjinske zajednice unutar hrvatskog kulturnog miljea.

Program manifestacije

Manifestacija će započeti 14. srpnja u 18:00 sati u Domu češke besede Kaptol otvaranjem izložbe slika nastalih na likovnoj koloniji koja je ovdje održana prije nekoliko mjeseci. Zatim slijedi program literarnog stvaralaštva manjinskih autora nakon čega će započeti koncert Kaptolačkog tamburaškog orkestra i orkestra limene glazbe Češke besede Ljudevit Selo.

Sljedećeg dana, 15. srpnja, održat će se sajam starih čeških obrta. Središnji dio događanja započet će u 18:00 sati žetvenom povorkom koje će prolaziti kaptolačkim ulicama te završiti u Sportskom parku smotrom plesnih folklornih koreografija.

Ova manifestacija odraz je intenzivne suradnje češke nacionalne manjine i lokalnog stanovništva potpapučkog kraja koji su navikli na miran suživot, a cilj im je prikazati svojim posjetiteljima etnološko bogatstvo ovoga dijela Zlatne Slavonije.

Žetvene svečanosti će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a financirane su iz državnog proračuna RH posredstvom Savjeta za nacionalne manjine, Ureda za ljudska prava nacionalnih manjina Vlade RH, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije te Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike što ukazuje na dobre međunarodne odnose između dvije države te sinergiju kada je u pitanju očuvanje multikulturalizma u Lijepoj Našoj.

Paraglajding s motorom iznad Slavonije

 

Logo manifestacije Dožínky


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel Advisor, Savjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave