Doživite šarenu jesen uz Saus dl altonn

Autor članka:
Podijeli:

Okusi jeseni uz Saus dl altonn

Domaći proizvodi poput planinskog bora, ricotta-sira, mesa s farme i bioloških jaja zvijezde su kulinarske ponude “Saus dl altonn – Okusi jeseni” koja je predviđena za razdoblje od 17. rujna do 1. listopada.

Nema boljeg vremena od jeseni za uživanje u prirodi u srcu Dolomita, mjestu UNESCO-ve svjetske baštine. Alta Badia će dva tjedna (17. rujan – 1. listopad) posvetiti lokalnoj kulinarskoj izvrsnosti, ističući lokalne proizvode i njihove proizvođače.

Inicijativa se zove Saus sl altonn – Okusi jeseni i osmišljena je kako bi dobrom hranom uljepšala to prekrasno doba godine. Tijekom posljednja dva tjedna rujna, četiri planinarska doma u Alta Badiji bit će uparena s proizvođačem iz tog područja i nudit će jelovnike posebno kreirane za tu priliku. Tijekom četiri dana krajem rujna, u kolibama će biti organizirani susreti s proizvođačima koji će ilustrirati posebnosti i svojstva različitih proizvoda koji će se moći kupiti na licu mjesta. Osim toga, tijekom ta četiri dana postoji i mogućnost osobnog susreta s proizvođačima.

Ovo su jesenska događanja u Saus dl altonnu koja se ne propuštaju

Stol s pogledom na planine
© Alex Moling

Prvi događaj održat će se u nedjelju, 17. rujna u kolibi Ütia Lé. Glavni proizvod dana je planinski bor s farme Kräuterhof Hausern. Predloženi jelovnik baziran je na “Carpacciu od jelena s borovicom i svježim vrganjima”, “Raviolima s borovicom i ricotta-sirom” te “Panna-cotti od borovice”.

Ricotta-sir s farme Lüch Chi Prá bit će zvijezda u ponedjeljak, 18. rujna u kolibi Ütia I Tablá, gdje će se pripremiti “Mali složenac od ricotte na carpacciu od tikvica i confit rajčicama”, “Tortellini punjeni ricottom i divljim biljem s umakom od limuna i mente”, a u ponudi će biti i “File jelena s ricottom od smreke i brusnicama, poslužen s kroketima od krumpira”. Slijepa degustacija vina i sireva sa sommelierom iz Južnog Tirola Andréom Senonerom (najboljim sommelierom Italije u 2022.) održat će se u 11:30 sati za prvu te u 14:00 sati za drugu grupu.

U subotu, 23. rujna, u klubu Morizino možete upoznati farmera s farme Lüch Arciara u La Valu koji će predstaviti svoje meso s farme. U ponudi će biti: “Teleća glava na pire krumpiru, zeleni umak od vlasca i šumskog voća”, “Rižoto od cikle, hladna junetina, hrskava puccia i kupus” i “Hrskavi svinjski odrezak, senf od bundeve, fondant od ljutike s južnotirolskim vinskim octom”. U 12:00 sati će biti organiziran showcooking uz nazočnost proizvođača.

U nedjelju, 24. rujna će jelovnik u kolibi Ütia de Bioch biti napravljen od bioloških jaja Dolomitüs. Za ovu priliku pripremit će se sljedeća jela: “Poširano jaje na mariniranom divljem špinatu”, “Tagliatelle od jaja s alpskim biljem i ragoutom od divljači” te “Apfelschmarrn – palačinka od jabuka s umakom od vanilije”. U 14 sati će se održati tečaj kuhanja na kojem će se naučiti kako napraviti Kaiserschmarren, carev omlet, u kojem će zvijezde također biti biološka jaja. Svako jelo bit će popraćeno lokalnim vinom, koje biraju iskusni sommelieri Južnog Tirola. Do planinarskih domova lako se dolazi ski liftovima koji rade do 1. listopada.

Prijedlozi za sportske aktivnosti

Alta Badia natpis

Jesen u Alta Badiji je zaista čarobno razdoblje, a nudi pregršt mogućnosti s ciljem upoznavanja izvrsnosti ovog područja.

4 vrha Alta Badije: Četiri vrha, jedan izazov

Sve koji se upuste u izazov “4 Peaks Alta Badia” očekuje avantura, adrenalin i pogledi koji oduzimaju dah. Cilj je popeti se na četiri vrha: Sas dla Crusc (Sasso Santa Croce) 2.907 metara, Sasso delle Dieci (Cima Dieci) 3.026 metara, Lavarella 3.055 metara i Conturines 3.064 metara.

Ove zahtjevne ture izletnike vode uzbrdo i niz dolinu. Kroz veličanstvene Dolomite penjači do vrhova slijede dobro održavane staze, puteve i ferate. Neki izloženi, neosigurani dijelovi rute dodaju dodatni osjećaj avanture. Za one koji žele izbjeći izloženost postojat će alternativni dulji put. Kako bi prihvatili izazov “4 Peaks Alta Badia”, sudionici se prvo moraju registrirati online na www.4peaks.it. Svi koji završe sva četiri vrha u dva ili više dana nose titulu “Alta Badia Finisher”, dok će oni koji se uspiju popeti na četiri vrha u jednom danu biti nazvani “Alta Badia Mountaineer” i dobit će počasno mjesto na online “Wall of Fame”.

“LES CORDES”: Via ferrata koja vodi do platoa Gardenaccia

Poljoprivrednici La Ville već desetljećima vode svoje krave i konje na alpske pašnjake visoravni Gardenaccia, planine u Parku prirode Puez-Odle, koji simbolizira njihovo selo. Mještani su nekada znali direktan put do ovamo, koji je bio strmiji i zahtjevniji od onih kojima danas prolaze entuzijasti. Ova staza je nazvana “les cordes” (“konopci” na ladinskom) i upravo je tu nastala nova istoimena ferrata. Do polazne točke za ovu ferratu može se lako doći sa sjedežnice Gardenaccia, koja ostavlja planinare na samo pet minuta od starta. Ovu feratu moguće je koristiti samo uz odgovarajuću opremu, a manje iskusnim penjačima savjetuje se da se njome pozabave u pratnji planinskog vodiča.


Autor naslovne fotografije: © Alex Moling

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave