Travel AdvisorTravel Advisor

Drvo grudnjaka

Drvo grudnjaka

Na američkim skijalištima možete vidjeti grudnjake, donje rublje te plastične perle kako vise na ponekom stablu dok se vozite žičarom. Ovo drvo poznato je kao “Bra Tree”. Običaj  je navodno započeo u Aspenu 1970-ih ili 1980-ih.

Drvo grudnjaka što je to?

Jednostavno rečeno, stablo grudnjaka ili stablo gaćica je stablo koje je ukrašeno grudnjacima, donjim rubljem i perlicama. Često ih bacaju sa ski liftova, a budući da ih se  biti teško može riješiti, mnoga ih oskijališa odlučuju ostaviti tijekom cijele sezone.

Koju funkciju ima Bra Tree?

Podrijetlo stabla grudnjaka nije posve jasno, kao što je slučaj s mnogim pričama, a postoji nekoliko tumačenja, od kojih su neka maštovitija od drugih.

Legenda tvrdi da su bila vremena kada su skijališta dopuštala gostima skijati bez odjeće u proljeće, pa bi na kraju dana gosti odbacili donje rublje i skijali bez njega.
Da li u šali ili zato što su se pkonzumirali velike količine pića i marihuane, radi se o ponudi nekakvom snježnom božanstvu.

Povezuje se s Mardi Grasom – karnevalskom proslavom u New Orleansu i uključuje neku vrstu ekscesa i proslave nudizma.

Postoji mnogo nteorija o stablima grudnjaka i gaćica. Ako proguglate ove pojmove za pretraživanje, dobit ćete mnogo ljudi koji tvrde da su vidjeli izvorno stablo i znaju kako je ta praksa počela ljutiti majke govoreći o promiskuitetu i primjeru koji daje mladim djevojkama.

Image by Happy New Year from Pixabay

Aspen

Kao što je gore navedeno, postoji mnogo nagađanja oko ove legende, i dok se više naginjemo tome da se radi o lošem (i seksističkom) prosvjedu iz 1970-ih ili 1980-ih, nema načina da to znamo sa sigurnošću. Neki tvrde da je sve počelo 50-ih godina prošlog stoljeća kada je to bio znak protesta.

Aspen Ski Company počela je zapošljavati više žena, što je smanjilo broj radnih mjesta otvorenih za muškarce. Muški radnici su protestirali bacivši grudnjak u drvo u blizini ski lifta Bell Mountain Chaira.

U međuvremenu, nakon što je običaj dobio publicitet, drvo je ostavljeno pa sad više nije samo jedno. Kompanija koja je vlasnik skijališta je počela sama ukrašavati pojedina drveća uz žičare. Svako skijalište u USA i Kanadi ima neko svoje slično drvo. Europa je još imuna na to, ali pitanje je samo vremena. Svaka se ludost brzo raširi svijetom.

Travel Advisor – skijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Previous articleOmiljeni bečki deserti – donosimo naših top 5
Next articleProslave Nove godine diljem svijeta